Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virolaisperhe: ”Jos Suomi lopettaa lapsilisien maksun, pyydän verorahat Viroon”

Ensi vuonna Viro maksaa kolmesta lapsesta tukia enemmän kuin Suomi.

Kotimaa
 
Jukka Gröndahl / HS
Kokkolassa työskentelevä Rein Luuk (vas.) on käymässä kotona Virossa. Sohvalla Hella (toinen vas.), Merje, Aadu ja Mart Luuk.
Kokkolassa työskentelevä Rein Luuk (vas.) on käymässä kotona Virossa. Sohvalla Hella (toinen vas.), Merje, Aadu ja Mart Luuk. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Fakta

Kela maksoi Viroon 0,3 prosenttia lapsilisistä

 Suurin osa Kelan ulkomaille maksamista lapsilisistä menee Viroon, helmikuussa 2015 yhteensä liki 400 000 euroa. Tämän perusteella arvio koko viime vuodelle on 4,8 miljoonaa euroa eli 0,3 prosenttia kaikista lapsilisistä.

 Puolaan lapsilisiä maksettiin toiseksi eniten, viime vuoden helmikuussa yhteensä noin 37 000 euroa, ja Ruotsiin noin 40 000 euroa.

 Verohallinto ei ole tilastoinut, kuinka paljon virolaiset maksoivat viime vuonna veroja Suomeen.

Metsaääre / Surju. Kokkolan sairaalan psykiatri Rein Luuk ajaa jäistä tietä puutalonsa pihaan Metsaäären kylään Pärnun lähellä. Kotona uuni lämmittää tupaa. Kolme lasta, Mart, 14, Hella, 11, ja Aadu Luuk, 7, nauttivat vapaasta Viron itsenäisyyspäivän kunniaksi.

Isän Suomessa työskentelyn vuoksi perheelle maksetaan osa lapsilisistä Suomesta, vaikka he asuvat Virossa.

”En ole miettinyt lapsilisiä erityisemmin”, sanoo kotiäiti Merje Luuk.

Mutta joidenkin mielestä tilanne näyttää kohtuuttomalta. EU päätti viikko sitten, että lapsilisiä aletaan maksaa lasten asuinmaan mukaan 2020. Tarkoitus oli kohtuullistaa vauraammista EU-maista köyhempiin maksettavia lapsilisiä ja pitää Britannia unionissa.

Suomessa alettiin kauhistella Viroon menevää rahaa. Suurin osa Suomesta ulkomaille maksettavista lapsilisistä menee Viroon. Kelan Tilasto- ja tietovarastoryhmän suunnittelijan Siru Keskisen arvion mukaan viime vuonna Viroon maksettiin noin 4,8 miljoonaa euroa lapsilisiä.

”Minä puolestani katson, että maksan korkeita veroja Suomessa. Vastineeksi saan lapsilisiä ja ajaa leveällä pyörätiellä Suomessa”, sanoo Rein Luuk.

Rein Luuk maksaa 39 prosentin tuloveroa Suomeen, kun Virossa tulovero on palkasta riippumatta 20 prosenttia.

”Jos Suomi lopettaa lapsilisien maksun, pyydän verorahat Viroon”, sanoo Merje Luuk.

Virossa opiskelevat yli 17-vuotiaat lapset eivät saa mitään tukia Rein Luukin Suomessa maksamista veroista huolimatta. Mart ja Hella käyvät Virossa koulua, ja Aadu on vielä kotona äidin kanssa.

”Surjun kunta voisi puolestaan alkaa kysellä, että miksi ette maksa verorahoja tänne, kun käytätte palveluja”, Merje Luuk sanoo.

Rein Luuk on työskennellyt Suomessa viisi vuotta. Merje Luuk seurasi nuorempien lasten kanssa aluksi perässä, mutta he palasivat Viroon teini-ikäisen tyttärensä toiveesta. HS raportoi paluusta 17. elokuuta 2015.

Seitsenvuotias Aadu Luuk etsii kotoa askareita pientä palkkiota vastaan. Tarkoitus on koota 55 euroa.

”Ketunpyydystä varten”, hän sanoo.

Viron ensimmäisestä lapsesta maksama kuukausittainen lapsilisä 50 euroa ei ihan riittäisi ketunpyydykseen, mutta kolmannesta lapsesta maksettavalla sadalla eurolla sen jo saisi. Ihan näin yksinkertaisesti maksu ei kuitenkaan toimi.

Teepöydän ääressä Merje Luuk tutkii verkkopankista lapsilisiä. Heinäkuu 2015: Kela, 205,45. Viron sosiaalivirasto 309 euroa. Joinakin kuukausina Kela on maksanut 300, ja Viron sosiaalivirasto 90 euroa.

”Minä olen esittänyt tiedot, joiden perusteella virastot laskevat maksettavat summat keskenään. Välillä jotakin on maksettu liikaa, ja sitten tasoitettu”, Merje Luuk sanoo.

Kun perhe-elämä jakaantuu kahden valtion välille, Viro ja Suomi jakavat lapsilisien maksun. Laskeminen ei kuukausittain vaihtelevista summista päätellen ole helppoa.

Kesällä perheen lukiolainen täytti 17 vuotta, ja Suomi lopetti lapsilisän maksun. Viro jatkaa maksua pidempään. Koululaiselle lapsilisää maksetaan 19-vuotiaaksi.

Jukka Gröndahl / HS
Merje, Rein ja Aadu Luuk kotonaan Surjussa.
Merje, Rein ja Aadu Luuk kotonaan Surjussa.

Millään laskutavalla Luukin perheelle Suomesta vuodessa maksetut lapsilisät eivät nouse juuri yli kymmenesosaan summasta, jonka perheen elättäjä Rein Luuk maksaa veroina Suomeen.

”Lapsilisät ovat poliitikkojen nostattama aihe äänien kalastelemiseksi”, arvioi Merje Luuk.

Virolaiset lapsilisien saajat ovat tulleet Suomeen tekemään töitä, joita suomalaiset eivät viitsi tai osaa tehdä. Motiivina on parempi palkka.

”Lapsilisän perässä kulkeminen ei ole kannattava liikeidea”, Rein Luuk veistelee.

”EU:lla on ongelma. Työvoiman vapaa liikkuminen on kiva, mutta sosiaalimaksujen maksaminen ei enää olekaan”, hän sanoo.

Seuraavaksi puheenaiheeksi voi nousta, kuka maksaa eläkkeet. Houkutus muuttaa Virosta Suomeen töihin ennen eläkeikää, on suurempi kuin lapsilisien perässä kulkeminen.

Kahdessa maassa eläville perheille voisi antaa valinnan mahdollisuuden, ehdottaa Merje Luuk:

”Jos ihminen päättäisi maksaa verot Viroon, hän ei saisi Suomen lapsilisiä eikä eläkettä.”

Virossa asuva ja työskentelevä kolmilapsinen perhe saa tänä vuonna 200, Suomessa 336 euroa kuukaudessa lapsilisinä.

Mutta väestön vähenemisestä huolestunut Viro on korottanut perhetukia viime vuosina.

Ensi vuonna Viro maksaa kolmesta lapsesta enemmän tukea kuin Suomi, eli 400 euroa kuukausittain.

Rein Luuk vitsailee: ”Kolmilapsiset suomalaisperheet voivat alkaa laskelmoida, että kannattaa lähteä Viroon töihin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat