Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jussi Niinistö: Itärajan vuotamisella yritetään vaikuttaa Suomeen

Puolustusministerin mukaan rajan vuotamiselle on löydettävä poliittinen ratkaisu Venäjän kanssa.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) puhui maanpuolustuskurssin avajaisissa maanantaina.
Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) puhui maanpuolustuskurssin avajaisissa maanantaina. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) mukaan Venäjä harjoittaa hybridivaikuttamista Suomeen itärajan yli tulevien turvapaikanhakijoiden kautta.

Niinistö sanoi valtakunnallisten maanpuolustuskurssien avajaisissa Helsingissä maanantaina, että on liioittelua väittää, että Suomi olisi hybridisodan kohteena, mutta hybridivaikuttamisen keinoja on kuitenkin tunnistettavissa.

”Yksi niistä on itärajan vuotaminen. Siihen on saatava poliittinen ratkaisu Venäjän kanssa.”

Niinistö sanoi, ettei hybridisodankäynti sinällään ole uusi ilmiö. Hän mainitsi kaksi esimerkkiä toisen maailmansodan ajalta:

”Ei tarvitse mennä omia talvi- ja jatkosotiamme kauemmaksi; muistamme Otto Wille Kuusisen nukkehallituksen ja Moskovan Tiltun. Kuusiset ja tiltut ovat muodossa jos toisessa seuranamme tänäkin päivänä.”

Niinistö myös puolusti voimakkaasti Puolustusvoimien kansainvälistä harjoitustoimintaa.

”Yhdessä kumppaniemme kanssa voimme harjoitella asioita, joihin meillä omin voimin ei olisi mahdollisuutta. Yhteisissä harjoituksissa voimme kehittää taktiikkaamme ja arvioida oman osaamisemme tasoa vertaamalla sitä kumppaneihimme”, Niinistö sanoi.

”Kansainvälinen harjoitustoiminta parantaa myös yhteistoimintakykyämme, joka on tarpeen jo rauhan aikana kriisinhallintaoperaatioissa, mutta etenkin jos joskus sattuisimme muualta apua tarvitsemaan.”

Niinistö myönsi kuitenkin, että viime viikkojen mediakeskustelu osoittaa sen, ettei kansainvälisten harjoitusten perusteita tunneta riittävästi.

”Puolustusministeriössä olemme ottaneet tästä opiksemme ja kehitämme tiedottamiskäytäntöjämme”, Niinistö lupasi.

Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg kertasi puheessaan käynnissä olevia lainsäädäntöhankkeita, jotka liittyvät valmiuden tehostamiseen ja kohottamiseen.

Muutoksia on tulossa erityisesti asevelvollisuuslakiin, jossa Puolustusvoimat ovat saamassa lisää oikeuksia reserviläisten määräämiseksi kertausharjoituksiin.

Näkyvimmät muutokset koskevat kertausharjoitusten enimmäisaikoja ja niihin kutsumista. Jos lainmuutos menee läpi, niin Puolustusvoimain komentaja voisi määrätä niin sanotun sotilaallisen valmiuden joustavan kohottamisen kertausharjoitukseen välittömästi, kun päätös koskisi enintään 25 000 asevelvollista. Muutoin päätöksen tekisi tasavallan presidentti.

Lindberg haluaa muutoksia myös aluevalvonta-asetukseen. Syynä on kansainvälisen yhteistyön laajeneminen. Lindberg ei kuitenkaan täsmentänyt, mistä muutoksista on kysymys.

”Puolustushallinnossa on muun muassa neuvoteltu kahdesta kansainvälisestä ilmavoimien lentotoimintaan liittyvästä hankkeesta. Näiden järjestelyiden voimaansaattaminen edellyttää edellä mainittuja asetusmuutoksia. Samoin valtioiden rajat ylittävä ilmavoimien koulutus- ja harjoitusyhteistyö on laajentunut ja syventynyt keskeisten yhteistyötahojen kanssa. Yhteisen harjoitustoiminnan lisääntyminen on tuonut esiin tarpeen joustavoittaa lupamenettelyjä”, Lindberg sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat