Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisimies sai sakot kollegan kuolinkolarin tietojen urkinnasta

Oikeuden mukaan miehellä ei ollut perustetta katsella tietoja, sillä ne eivät liittyneet hänen työhönsä. Samasta urkinnasta on syytteessä myös kymmenisen kollegaa.

Kotimaa
 

Oulun poliisissa työskentelevä poliisimies on tuomittu sakkoihin eläkkeelle jääneen kollegansa kuolinkolariin liittyvästä urkinnasta. Tietojen katselu tapahtui tammikuussa 2014.

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus tuomitsi vanhemman rikoskonstaapelin kymmeneen päiväsakkoon eli maksamaan yhteensä 230 euroa sakkoa. Tuomio tuli virkavelvollisuuden rikkomisesta ja henkilörekisteririkoksesta.

Mies kiisti syytteen, sillä hän ei ollut kertomansa mukaan katsonut kolaria koskevaa ilmoitusta uteliaisuudesta. Mies perusteli tietojen katsomista muun muassa tilannekuvan ylläpitämisellä ja oppimistarkoituksella. Hänen mukaansa koko asia joutui puutteellisesta tiedosta ja koulutuksesta, eikä voida varmuudella näyttää, että hän olisi toiminut lainvastaisesti.

Käräjäoikeus arvioi, että mies rikkoi virkavelvollisuuttaan, sillä hän oli käsitellyt arkaluonteisia henkilötietoja ilman, että ne liittyivät hänen virkatehtäviensä hoitamiseen. Oikeus painotti, että tietojen käsittely olisi edellyttänyt konkreettista työ- tai virkatehtävää.

Tuomion mukaan poliisimiehellä ei ollut yleistä toimivaltaa tarkastella poliisin rekisteriin tallennettuja tietoja. Hänen on lisäksi täytynyt tuntea ne säännökset, joiden puitteissa hänellä on laillinen oikeus käsitellä rekisterin henkilötietoja.

Saman kuolinkolarin urkinnasta on syytteessä kahdeksan muuta poliisimiestä ja yksi sihteeri. Nämä syytteet käsitellään myöhemmin Kainuun ja Oulun käräjäoikeuksissa.

Poliisin rekisterinkäyttö nousi keskusteluun, kun kymmenet poliisit urkkivat hiihtäjä Mika Myllylän tietoja sen jälkeen, kun tämä oli kesällä 2011 kuollut. Sittemmin 72 virkamiestä sai tuomion Myllylän tietojen laittomasta urkinnasta.

Sen sijaan Anneli Auerin tietoihin kohdistuvan urkinnan tutkinta on edelleen kesken.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat