Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Influenssakauden huippu alkaa laantua

Hiihtolomat saattavat aiheuttaa vielä uuden piikin tartuntoihin.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Influenssakauden huippu oli tammikuun lopulla.
Influenssakauden huippu oli tammikuun lopulla. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Fakta

THL:n tilastoissa jo yli 10 000 tartuntaa

 THL:n mukaan viime viikolla kirjattiin 99 influenssa A -tapausta. Huippu koettiin viikolla neljä, jolloin kirjattiin yli 2 000 tartuntaa.

 Tähän mennessä influenssa on todettu yli 10 000 suomalaisella, joista lähes 9 500:lla on ollut influenssa A. Influenssa B on todettu tähän mennessä yli 800 suomalaisella.

 Todellisuudessa sairastuneiden määrä on paljon suurempi, sillä läheskään kaikkia potilaita ei testata eivätkä kaikki potilaat hakeudu lääkärihoitoon.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) tartuntatautirekisterin mukaan influenssakauden huippu alkaa olla ohitettu.

Kahden viime viikon aikana rekisteriin on kirjattu selvästi aiempia viikkoja vähemmän influenssaviruslöydöksiä. THL:n rekisterin mukaan kauden huippu koettiin jo tammikuun lopulla.

”Selvästi alas sieltä tullaan ainakin influenssa A:n kohdalla. Influenssa B:n tapausmäärissä on edelleen nousua”, sanoo ylilääkäri Hanna Nohynek THL:sta.

Helsingin terveyskeskuksessa influenssahuippu ohitettiin helmikuun puolivälin jälkeen. Myös Lapin sairaanhoitopiirissä huippu koettiin samaan aikaan.

”Löydökset ovat pikku hiljaa vähenemään päin”, kertoo myös Kuopion terveyskeskuksen tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Savolainen.

”Näytteiden perusteella huippuviikko oli jo tammikuun lopussa, mutta itselläni tuntuma oli, että huippu oli pari kolme viikkoa sitten.”

Hiihtolomat saattavat aiheuttaa influenssatartuntoihin uuden piikin, kun lomalaiset matkustavat paljon. Helsingissä terveyskeskuksessa piikkiä ei toistaiseksi näy, vaikka Etelä-Suomen hiihtoloma on jo ohi.

Epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Hannele Kotilainen arvioi, että mahdollinen piikki näkyy viikon parin viiveellä.

Keväämmällä saattaa koittaa uusi influenssa-aalto, jonka todennäköisesti aiheuttaa virus B.

”B-virusta saattaa vielä tulla. Viime vuonnahan epidemia kesti toukokuulle saakka, vaikka loppupuolella tartunnat olivat vähäisempiä”, Nohynek sanoo.

Meneillään oleva influenssakausi on ollut ärhäkkä. Se alkoi tavallista aiemmin ja on edennyt tavallista voimakkaampana. Nyt valtavirus on ollut sikainfluenssa-pandemian aiheuttaneen viruksen jälkeläinen. Se on kaatanut sänkyyn perussairaiden lisäksi terveitä aikuisia.

THL:n tilastoihin oli viime viikkoon mennessä merkitty lähes 9 500 influenssa A -tartuntaa. Viime vuonna samaan aikaan niitä oli puolet vähemmän.

THL:n mukaan sairaala- ja tehohoitoa vaativia influenssatartuntoja on todettu runsaasti. Esimerkiksi Helsingissä tehohoitoa tai tehostettua hoitoa on tarvinnut kymmenkunta ihmistä, joilla on ollut ennestään perussairaus ja he ovat olleet rokottamattomia.

Kuopiossakin tehohoitoa tarvitsevia potilaita on ollut enemmän. Kuopion yliopistollisen sairaalan infektioyksikön ylilääkäri Irma Koivulan mukaan suurimmalla osalla on ollut ennestään perussairaus.

”Mutta on ollut myös yksittäisiä keski-ikäisiä aikuisia, joilla ei ole ollut perussairautta. Aivan kuten aikoinaan sikainfluenssapandemian yhteydessä nytkin on ollut samantyyppiset potilasryhmät ja samantyyppiset ongelmat, jotka ovat vaatineet pitkittynyttä tehohoitoa”, Koivula sanoo.

”Nyt näyttäisi selvästi, että ollaan jo voiton puolella siinä mielessä, että huippu on takana. Uusien potilaiden tulo ainakin tehohoitoon on loppunut.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat