Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Influenssakauden huippu alkaa hiljakseen laantua

Hiihtolomat voivat aiheuttaa vielä pienen tartuntapiikin, sillä lomalaiset matkustelevat.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Influenssakauden huippu oli tammikuun lopulla.
Influenssakauden huippu oli tammikuun lopulla. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Fakta

THL:n tilastoissa jo yli 10 000 tartuntaa

 THL:n tartuntatautirekisterin mukaan viime viikolla kirjattiin 99 influenssa A -tapausta. Influenssakauden huippu koettiin viikolla neljä, jolloin tartuntojalöydöksiä kirjattiin yli 2 000.

 Tähän mennessä influenssa on todettu yli 10 000 suomalaisella, joista lähes 9 500:lla on ollut influenssa A. Influenssa B on todettu tähän mennessä yli 800 suomalaisella.

 Todellisuudessa sairastuneiden määrä on paljon suurempi, sillä läheskään kaikkia potilaita ei testata eivätkä kaikki potilaat hakeudu lääkärihoitoon.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) tartuntatautirekisterin mukaan influenssakauden huippu alkaa olla ohitettu.

Kahden viime viikon aikana rekisteriin on kirjattu selvästi aiempia viikkoja vähemmän influenssaviruslöydöksiä. THL:n rekisterin mukaan kauden huippu koettiin jo tammikuun lopulla viikolla neljä.

”Selvästi alas sieltä tullaan ainakin influenssa A:n osalta. Influenssa B:n osalta tapausmäärissä on edelleen nousua”, sanoo ylilääkäri Hanna Nohynek THL:sta.

Esimerkiksi Helsingin terveyskeskuksessa influenssahuippu ohitettiin viikon seitsemän jälkeen. Myös Lapin sairaanhoitopiirissä huippu koettiin viikolla seitsemän sekä diagnooseissa että sairaalahoidossa.

Kuopiossakin pahin influenssakausi alkaa olla takana.

”Löydökset ovat pikku hiljaa vähenemään päin. Näytteiden perusteella huippuviikko oli jo tammikuun lopussa, mutta itsellä tuntuma oli, että huippu oli pari kolme viikkoa sitten”, sanoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Savolainen Kuopion terveyskeskuksesta.

Hiihtolomilla ihmiset matkustelevat paljon, joten hiihtolomakausi saattaa aiheuttaa tartuntoihin uuden piikin.

Eteläsuomalaisten hiihtoloma on jo ohi, mutta lomatartunnat eivät vielä näy esimerkiksi Helsingin terveyskeskuksen influenssamäärissä. Epimiologisen toiminnan ylilääkäri Hannele Kotilainen arvioi, että mahdollinen piikki näkyy viikon parin viiveellä.

Keväämmällä saattaa koittaa uusi influenssa-aalto, jonka todennäköisesti aiheuttaa virus B.

”B virusta saattaa vielä tulla. Viime vuonnahan epidemia kesti toukokuulle saakka, vaikka loppuajasta tartunnat olivat vähäisempiä”, Nohynek sanoo.

Meneillään oleva influenssakausi on ollut ärhäkkä. Se alkoi tavallista aiemmin ja se on edennyt tavallista voimakkaampana.

Nyt valtavirus on ollut 2009 pandemian aiheuttaneen influenssa A(H1N1)-viruksen jälkeläinen, joka on tänäkin talvena kaatanut sänkyyn perussairaiden lisäksi terveitä aikuisia.

THL:n tartuntatautitilastoihin oli viime viikkoon mennessä merkitty lähes 9 500 influenssa A -tartuntaa. Viime vuonna samaan aikaan niitä oli puolet vähemmän.

THL:n mukaan sairaala- ja tehohoitoa vaativia influenssatartuntoja on todettu runsaasti. Esimerkiksi Helsingissä tehohoitoa tai tehostettua hoitoa on tarvinnut vajaa kymmenen ihmistä, joilla on ollut ennestään perussairaus ja he ovat olleet rokottamattomia.

Kuopiossakin tehohoitoa tarvitsevia influenssapotilaita on ollut enemmän. Kuopion yliopistollisessa sairaalan (Kys) infektioyksikön ylilääkäri Irma Koivulan mukaan suurimmalla osalla on ollut ennestään perussairaus.

”Mutta on ollut myös yksittäisiä keski-ikäisiä aikuisia, joilla ei ole ollut perussairautta. Aivan kuten aikoinaan sikainfluenssapandemian yhteydessä nytkin on ollut samantyyppiset potilasryhmät ja samantyyppiset ongelmat, jotka ovat vaatineet pitkittynyttä tehohoitoa”, Koivula sanoo.

”Nyt näyttäisi selvästi, että ollaan jo voiton puolella siinä mielessä, että huippu on takana. Uusien potilaiden tulo ainakin tehohoitoon on loppunut.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat