Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VTT:n vilppiepäilyjen selvittäjä luonnehti tapausta ajojahdiksi – ennen nimittämistään tehtävään

Emeritusprofessori Huhtaniemi pelkää ”oikeusmurhaa, jos entinen tutkimusprofessori Matej Orešič ”ristiinnaulitaan” vilppiepäilyjen takia.

Kotimaa
 
Toinen VTT:n vilppiepäilyjen selvittäjistä, Ilpo T. Huhtaniemi, kävi 8.–11. helmikuuta HS:n kanssa sähköpostikirjeenvaihtoa aiheesta.
Toinen VTT:n vilppiepäilyjen selvittäjistä, Ilpo T. Huhtaniemi, kävi 8.–11. helmikuuta HS:n kanssa sähköpostikirjeenvaihtoa aiheesta.

Painavakaan mielipide ei pysty korvaamaan todennettua faktaa. Ei, vaikka mielipiteen lausuisi arvovaltainen ihminen.

Tästä huolimatta fysiologian emeritusprofessori Ilpo T. Huhtaniemi halusi tuoreeltaan esittää HS:lle arvionsa VTT:llä ilmi tulleesta vilppiepäilystä.

Käynnistyi sähköpostikirjeenvaihto, joka kesti neljä päivää.

Vahvasti muotoillut arviot asettuivat maanantaina erikoiseen asiayhteyteen. VTT nimittäin ilmoitti valinneensa Huhtaniemen toiseksi vilppiepäilyn selvittäjistä. Selvittäjien on tarkoitus olla riippumattomia.

Viestiensä perusteella Huhtaniemi oli asettunut vahvasti vilpistä epäillyn entisen tutkimusprofessorin Matej Orešičin puolelle. Huhtaniemen mukaan ”ollaan tekemässä oikeusmurhaa, jos Orešič ristiinnaulitaan” epäilyiden keskiössä olevan artikkelin perusteella.

Emeritusprofessori Ilpo Huhtaniemi.
Emeritusprofessori Ilpo Huhtaniemi.

Huhtaniemi kirjoitti, että ”rivien välistä voi lukea, että tämä on VTT:llä olevan Orešičin vihamiehen/vihamiesten masinoma ajojahti”.

Nyt VTT nimesi Huhtaniemen selvittämään tiedevilppiepäilyä.

Puolueettomien selvittäjien löytäminen oli VTT:n pääjohtajan Antti Vasaran mukaan vaikeaa. HS kertoi maanantaina viesteistä Vasaralle, ja hän tiesi Huhtaniemen olleen yhteydessä HS:iin. Huhtaniemen tulkinnoista Vasara ei sanojensa mukaan ollut tietoinen.

Jos tulkinnat jätetään huomiotta, Huhtaniemen tieteelliset kommentit vastaavat Vasaran mukaan arvioita, joita VTT on saanut vilppiepäilyistä muulta tiedeyhteisöltä. Vasara kertoo luottavansa selvittäjän ammattimaisuuteen.

Tosin sekä Huhtaniemen HS:lle esittämät arviot että VTT:n saamat kommentit perustuvat mielipiteisiin. Alkuperäistä tutkimusaineistoa ei ole ollut Huhtaniemellä eikä muillakaan kommentaattoreilla, Vasara vahvistaa.

Vyyhtiin on Vasaran mukaan paras saada selvyys sen sijaan, että ”lauotaan asiasta kommentteja puolin ja toisin”. Paras olisi saada selvitys, jonka tekijöillä ei olisi vahvoja ennakkokäsityksiä selvityksensä kohteesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat