Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteiskunta­sopimus olisi voimaan tullessaan suurin muutos työmarkkinoilla yli sataan vuoteen

Viime vuosisadan alusta lähtien päälinja on ollut myös se, että työaika on lyhentynyt. Nyt sitä aiotaan pidentää.

Kotimaa
 
Teemu Luukka Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n politiikan toimittaja.
Hallitus on valmis luopumaan pakkolakipaketista, mutta tapaa vielä järjestöt
Hallitus on valmis luopumaan pakkolakipaketista, mutta tapaa vielä järjestöt
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoo, että työmarkkinajärjestöjen maanantaina kertoma neuvottelutulos näyttää antavan hallitukselle edellytykset luopua suunnitelluista pakkolaeista. Hallitus ei kuitenkaan vielä hyväksynyt sopimusta, vaan tapaa tiistaina järjestöt ja esittää tarkentavia kysymyksiä. Toimittaja: Teija Sutinen, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen

Sunnuntaiyönä neuvoteltu yhteiskuntasopimus on historiallinen ja poikkeuksellinen sopimus.

Sen toteutuminen on vielä auki, koska SAK:n hallitukseen kuuluvat liittojohtajat halusivat viedä päätöksen omien hallitustensa päätettäviksi. Ensi maanantaina sopimus pitäisi olla joko hyväksytty tai hylätty.

Historiallinen sopimus on siksi, että siinä alennettiin ennenkuulumattomasti reaalipalkkoja.

Viime vuosisadan alusta lähtien päälinja on ollut myös se, että työaika on lyhentynyt. Nyt sitä aiotaan pidentää. Vuosikymmeniä palkansaajat ovat jokseenkin aina saaneet jotain työehtoneuvotteluissa. Nyt Suomen talous tökkii niin, että suunta kääntyi.

Kyseessä on myös todennäköisesti viimeinen keskitetty palkkaratkaisu Suomessa. Suomi siirtyi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä kohti aikaa, jolloin työehdoista sovitaan pääasiassa liittojen kesken ja työpaikoilla.

Sopimuksen historiallisuus paljastuu, kun jatkuvan syyttelyn ja tappelun jäljeltä savu hälvenee. Pitää muistaa, että ratkaisu tehtiin usein jarrumiehenä näyttäytyneen SAK:n syksyllä tekemän – myös historiallisen – ehdotuksen pohjalta. Siinä SAK tarjosi työnantajille poikkeuksellisesti palkankorotuksiin nollalinjaa ja merkittäviä kevennyksiä työnantajien sosiaaliturvamaksuihin niin, että palkansaajat ottavat ne hoitaakseen.

Myös paikallinen sopiminen liikahtaa nyt merkittävästi eteenpäin, vaikka monen mielestä aivan liian vähän.

Ratkaisu syntyi kuten tapana on: kaikki antoivat loppusuoralla periksi, myös hallitus ja työnantajat. EK ja hallitus luopuivat paikallisen sopimisen eniten ay-liikettä ärsyttäneistä vaatimuksistaan ja sairausajan palkan leikkauksista.

Keskeinen syy onnistumiseen oli myös neuvottelijoiden ja avustajien totaalinen kyllästyminen loputtomaan prosessiin. Keskusjärjestöjohtajat olivat käytännössä 10 kuukautta tekemässä sopimusta, jota ne eivät olisi tehneet ilman hallitusta. Pääministeri Juha Sipilän (kesk) jääräpäinen mutta välillä periksi antava linja toi lopulta voiton, mikäli nyt sopimus koskaan syntyy.

Prosessin aikana politiikka sotkeutui poikkeuksellisen vahvasti työmarkkinoiden toimintaan, jopa niin, että hallitus aikoi rajoittaa sopimisvapautta. Demarivetoisessa SAK:ssa epäluottamus hallitusta kohtaan on nyt syvää. SAK:ssa on nyt ruutikasa, joka voi räjähtää, jos hallitus vielä kerran heikentää olennaisesti palkansaajien asemaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat