Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus on valmis perumaan pakkolait

Hallitus on tyytyväinen siihen, että järjestöt saivat neuvottelutuloksen yhteiskuntasopimuksesta.

Kotimaa
 
Hallitus on valmis luopumaan pakkolakipaketista, mutta tapaa vielä järjestöt
Hallitus on valmis luopumaan pakkolakipaketista, mutta tapaa vielä järjestöt
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoo, että työmarkkinajärjestöjen maanantaina kertoma neuvottelutulos näyttää antavan hallitukselle edellytykset luopua suunnitelluista pakkolaeista. Hallitus ei kuitenkaan vielä hyväksynyt sopimusta, vaan tapaa tiistaina järjestöt ja esittää tarkentavia kysymyksiä. Toimittaja: Teija Sutinen, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen
Fakta

Sopimuksen pitkä matka

 Yhteiskuntasopimus on pääministeri Juha Sipilän (kesk) viime kevään lopulla aloittama hanke.

 Sunnuntaiyönä työmarkkinoiden keskusjärjestöjohtajat saivat aikaiseksi neuvotteluratkaisun, joka odottaa vielä SAK:n hyväksyntää. Lopullisesti se toteutuu vasta, kun liitot ovat neuvotelleet sovitut linjaukset työehtosopimuksiin.

 Sen tarkoitus on parantaa yritysten kilpailukykyä ja kohentaa työllisyyttä pienentämällä yritysten kuluja. Työntekijöille tämä merkitsee lisää töitä ja maksuja.

 Sopimus korvaisi hallituksen ajamat pakkolait.

Hallitus on valmis perumaan närää aiheuttaneet pakkolakinsa eli erilaiset toimet, joilla se halusi rajoittaa työehtosopimuksiin liittyviä etuja, vähentää palkkakuluja ja siten parantaa yritysten kilpailukykyä.

Maanantaina julkistettu työmarkkinajärjestöjen neuvottelutulos yhteiskuntasopimuksesta antaa pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan edellytykset siihen, että sillä voidaan korvata hallituksen valmistelema kilpailukykypaketti.

Siis vasta ”edellytykset” – hallitus ei hyväksynyt tulosta oikopäätä, vaan tapaa tänään tiistaina kello 8 työmarkkinajärjestöt ja tekee tarkentavia kysymyksiä.

”Meillä on vielä avoimia kysymyksiä, ja hallitus on asettanut oman rimansa koskien paikallista sopimista ja kilpailukykypakettia”, Sipilä sanoi maanantaina pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

Valtiovarainministeriö tarkisti samaan aikaan järjestöjen laskelmia siitä, miten neuvottelutulos parantaa kilpailukykyä. Hallituksen tavoitteena on, että kilpailukykypaketti tekee viiden prosentin ”kilpailukykyloikan”.

”Prosenttiluku tarkentuu ensi yön aikana, mutta ei se viittä ole”, Sipilä sanoi.

Yhteiskuntasopimusta on yritetty jo viidesti, joten hallituksella on korkea kynnys hylätä tulos, vaikka se ei aivan täydellinen olisikaan.

Juhani Niiranen / HS
Pääministeri Juha Sipilä (vas.) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb sanoivat maanantaina, että hallituksella on tarkentavia kysymyksiä järjestöille. Hallitus oli koolla pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.
Pääministeri Juha Sipilä (vas.) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb sanoivat maanantaina, että hallituksella on tarkentavia kysymyksiä järjestöille. Hallitus oli koolla pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

Hallituksen kannalta vajaaksi jää järjestöjen kirjaus paikallisesta sopimisesta eli siitä, miten työpaikoilla voitaisiin poiketa alan työehtosopimuksesta.

Hallitusohjelmassa on tavoitteena, että työsuhteen ehdoista kuten työajoista ja palkoista sovittaisiin yrityksissä nykyistä laajemmin. Tällaista kirjausta ei neuvottelutuloksessa ole, vaikka siinä ollaankin valmiita muuten lisäämään paikallistason sopimista.

Hallitus tapaa tiistaina myös Suomen Yrittäjät erityisesti paikalliseen sopimiseen liittyen. Yrittäjien etujärjestö yllytti aiemmin maanantaina hallitusta hylkäämään neuvottelutuloksen, koska paketti ei yrittäjäjärjestön mielestä ole alkuunkaan riittävä.

Maanantaina yhteiskuntasopimuksen hyväksyi neljä viidestä keskeisimmästä neuvottelijaosapuolesta eli Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Kuntatyönantajat, Akava ja STTK.

SAK päätti siirtää päätöstään viikolla eteenpäin ensi maanantaihin. Sitä ennen liittojohtajat kuulevat omia hallituksiaan.

SAK-laisesta leirissä veikattiin maanantaina varsin yleisesti, että sopimus todennäköisesti menee läpi äänestyksen jälkeen viikon kuluttua. Lähes varma ei-ääni tulee Auto- ja kuljetusalaa edustavalta AKT:lta.

On myös se vaihtoehto, että liittojen enemmistö kaataa sopimuksen. Niin tapahtuisikin, mutta karmeiden vaihtoehtojen takia kyllä-linja voi voittaa.

Hallitus asettaisi voimaan pakkolait, jotka kohtelevat työntekijöitä nyt tehtyä sopimusta kehnommin. Paikallisesta sopimuksesta voisi myös tulla tiukempi. Eripura työmarkkinoilla jatkuisi, mikä on omiaan heikentämään talouskasvua.

Lyly yhteiskuntasopimuksesta: "Työntekijät kantavat ison kuorman"
Lyly yhteiskuntasopimuksesta: "Työntekijät kantavat ison kuorman"
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kertoi maanantaina, että SAK:n hallitus päättää yhtyeiskuntasopimuksen kohtalosta 7. maaliskuuta, kuultuaan sitä ennen jäsenliittojaan. Kuvaus: Janne Järvinen.

SAK:n maanantaisessa hallituksen kokouksessa puhutti eniten työajan pidennys. Sopimuksen toteutuessa työaika pitenisi 24 tunnilla ilman korvausta.

Toinen paljon puhuttanut seikka oli maan hallitus, johon SAK ei luota. Tunne lienee molemminpuoleinen.

Moni liittojohtaja esitti kokouksessa epäilynsä, että heti kun keskusjärjestöjen sopimat heikennykset ovat kirjoissa ja kansissa, hallitus heikentää jälleen palkansaajien asemaa.

Yhteiskuntasopimusprosessin aikana SAK:n ja hallituksen väliset suhteet ovat tulehtuneet pahasti, sillä hallitus on pääasiassa ollut heikentämässä palkansaajien asemaa ja kovin keinoin.

SAK:n päätös oli odotettu siksi, että liittojen sääntöjen mukaan keskitettyihin palkkaratkaisuihin osallistumisesta päättävät liittohallitukset, eivät puheenjohtajat.

Ei voi ennalta arvioida, kaatuuko sopimus herkemmin liitoissa kuin SAK:n hallituksessa.

”Ennen kaikkea tämä kuitenkin kertoo ratkaisun vaikeudesta palkansaajaliikkeessä. Ei haluta suoralta kädeltä tehdä päätöstä”, sanoo ay-liikkeen historiaa tutkinut SAK:n erikoistutkija Tapio Bergholm.

Näin palkkasi laskee ja työaikasi pitenee, jos työmarkkinasopu tulee voimaan

Työmarkkinajärjestöjen keskusjärjestöt sopivat kilpailukykysopimuksessaan, että nykyiset työehtosopimukset jatkuisivat ilman palkankorotuksia 12 kuukauden ajan.

Vuosittainen työaika pitenisi 24 tunnilla niin, että palkansaajat eivät saisi tästä työstä lisää palkkaa.

SAK:n laskelmien mukaan tämä vähentäisi yksikkötyökustannusta noin 1,3 prosentilla.

Samalla työntekijän osuus työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksuista kasvaisi ja vastaavasti työnantajien osuus vähenisi. Korotukset toteutettaisiin vaiheittaisesti.

Vuonna 2017 työntekijöiden osuus työeläkemaksuista nousisi 0,20 prosenttiyksikköä. Samansuuruinen korotus olisi vuorossa 2018, ja vuosina 2019 ja 2020 kumpanakin vuonna korotus olisi 0,40 prosenttiyksikköä.

Yhteensä palkansaajan eläkemaksu nousisi siis 1,20 prosenttiyksikköä.

Palkansaajien työttömyysvakuutusmaksua korotettaisiin ensi vuodelle 0,45 prosenttiyksikköä ja vuodelle 2018 0,40 prosenttiyksikköä.

Yhteensä maksu nousisi 0,85 prosenttiyksikköä.

Nämä maksut ovat verovähennyskelpoisia, eli ne eivät pienennä palkansaajan käteen jäävää tuloa koko määrällään. Nyrkkisääntö on, että nettopalkka alenee hieman alle 80 prosenttia maksusiirron määrästä.

Julkisen sektorin työntekijöiden lomarahoja alennetaan 30 prosenttia. Vähennys on määräaikainen ja se koskee vuosina 2017–2019 päättyvien lomanmääräytymisvuosien aikana ansaittujen vuosilomien lomarahoja.

Työnantajien sosiaaliturvamaksuja alennetaan vuoteen 2020 mennessä yhteensä 3,56 prosenttiyksiköllä.

Säästöt rahoitetaan työaikaan ja julkisen sektorin lomarahoihin liittyvillä toimilla sekä työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksujen rahoitusvastuumuutoksilla.

Katso HS.fi:n laskurista, paljonko maksujen nosto alentaisi palkkaa tulotasosta riippuen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat