Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liitot: Työajan lisäämistavat vaihtelevat aloittain

Usein vapaapäivien poisotto olisi kivuttomin tapa 24 tunnin työajan lisäykseen.

Kotimaa
 

Työmarkkinajärjestöjen sopimuksessa palkansaajat sitoutuisivat tekemään 24 tuntia lisää ilmaista työtä vuodessa vuoden 2017 alusta lukien.

Siitä, miten eri aloilla työajan pidennyksestä sovitaan, voidaan sopia alakohtaisesti.

Käytännöt tulevat vaihtelemaan.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoo liittonsa hallituksen päättävän perjantaina, onko liitto sopimuksessa mukana.

”Ei mene heittäen läpi”, Vanhala arvioi.

Vanhalan mukaan kolmivuorotyössä lisätyöajan keksiminen on vaikeaa. ”24/7-työssä pitäisi keksiä vuorokauteen 25. tunti.”

Käytännössä ratkaisu voi lyötyä vapaapäiviä pois ottamalla, Vanhala tuumii.

Päivätöissä olevilta se voisi onnistua pekkaspäivistä ottamalla, mutta kolmivuorotyössä työajan lisääminen on aina vaikeaa, Vanhala pohtii.

”En usko, että päivittäiseen työaikaan kosketaan”, Insinööriliiton puheenjohtaja Pertti Porokari sanoo liittonsa tavoitteista työajan kasvattamisneuvotteluissa.

Porokarin mukaan työpäivien muuttaminen seitsemästä ja puolesta tunnista esimerkiksi 7 tuntiin ja 36 minuuttiin ei välttämättä palvelisi kenenkään etua.

”Mutta onhan se haasteellista, kun [lisätyömäärä] muodostui noin suureksi.”

Osalla Insinööriliiton jäsenistä on työsopimuksessa sovittuja pekkaspäiviä, joista he voisivat periaatteessa joustaa. Porokarin mukaan järkevintä on kuitenkin uittaa lisätyöpäivät sellaisiksi, että ne koskisivat kaikkia ja että niistä voitaisiin sopia työehtosopimuksessa.

”Arkipyhät saattaisivat olla kivuttomin tapa.”

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkaisen mukaan opetusalalla vaikutukset vaihtelevat ammattien mukaan.

Esimerkiksi ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa noudatetaan 1 600 tunnin vuosityöaikaa, kun lehtorit ja lastentarhanopettajat ovat normaalin vuosilomalain piirissä.

Suurimman ryhmän eli peruskoulun ja lukion opettajien ja lehtoreiden osalta Luukkainen kertoo olevansa itse valmis kallistumaan siihen suuntaan, että elokuulle ennen koulujen alkamista tulisi lisää suunnittelutyötä tai että yhteydenpitoon vanhempien kanssa varattaisiin enemmän työaikaa.

Laajempana tavoitteena on opettajien työajan muuttaminen kokonaisvuosityöajaksi ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen tapaan, Luukkainen linjaa.

”Molemmat ovat kurantteja vaihtoehtoja.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat