Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päiväkodissa lomarahojen leikkaus tuntuu epätasa-arvoiselta – ”Epäreilua, mutta parempi kuin pakkolait”

HS kysyi eri alojen työntekijöiden mielipiteitä työajan pidentämiseen.

Kotimaa
 
Lastenhoitaja kysyy: ”Onko tämä reilua?”
Lastenhoitaja kysyy: ”Onko tämä reilua?”
HS kysyi eri alan työntekijöiden mielipiteitä työajan pidentämiseen.

Lastenhoitaja Sari Rantala pitää nyt neuvoteltua yhteiskuntasopimusta parempana kuin syksyllä suunniteltuja pakkolakeja. Tyytyväinen hän ei silti ole. Erityisesti julkisen puolen työntekijöiden lomarahojen leikkaus tuntuu kohtuuttomalta.

”Tuomitsen sen, että lomarahoja leikataan vain julkiselta puolelta, jossa muutenkin on pienet palkat. Jos kaikilta leikattaisiin saman verran, suunnitelma olisi helpompi hyväksyä”, Rantala sanoo.

Työajan pidennyksen Rantala on valmis nielemään, samoin kuin työkaverinsa, lastentarhanopettaja Mervi Sallinen.

Rio Gandara / HS
Lastentarhanopettaja Mervi Sallinen hyväksyisi myös työajan pidennyksen.
Lastentarhanopettaja Mervi Sallinen hyväksyisi myös työajan pidennyksen.

Molemmat ovat helpottuneita siitä, että lomia ei lyhennetty eikä sairauslomaan tullut omavastuuta.

”Itse olen valmis sekä työajan pidennykseen että lomarahan leikkaukseen. Suomessa on kuitenkin muuten työntekijällä ihan hyvät edut, jos vertaa moneen muuhun maahan. Se silti mietityttää, että kun nyt luvataan, että leikkaukset tehtäisiin kolmena vuonna, niin helposti ne kuitenkin jäävät pysyviksi. Tämä osuu nyt julkisen puolen pienipalkkaisiin naisiin”, Sallinen sanoo.

Rantalan ja Sallisen työpaikalla on puhuttu yhteiskuntasopimuksen eri vaiheista paljon. Eniten päiväkodissa pelättiin syksyllä, kun neuvottelut kariutuivat ja hallitus uhkasi pakkolaeilla, jotka olisivat muun muassa leikanneet julkisen puolen lomia.

”Suunnitelmat lomien lyhentämisestä puhuttivat eniten. Se olisi ollut aivan kamalaa. Tämä on sentään parempi vaihtoehto. Epäreilua, mutta parempi kuin pakkolait”, Rantala sanoo.

Rio Gandara / HS
Rakennusmies Ari Kalliokoski ei innostu suunnitelmista pidentää työaikaa.
Rakennusmies Ari Kalliokoski ei innostu suunnitelmista pidentää työaikaa.

Helsingin keskustakirjaston rakennustyömaalla Ari Kalliokoski pudistelee päätään suunnitelmille pidentää työaikaa kolmella päivällä.

”Perjantaisin työviikon jälkeen on kyllä voimat lopussa. Tuntuu, että kiire lisääntyy kaikilla työpaikoilla ja työntekijät ovat väsyneitä. Miten ihmeessä ihmiset jaksavat, jos työaikaa tästä vielä pidennetään?” Kalliokoski kysyy.

Jos vuosityöaikaa kuitenkin pidennetään, Kalliokoski vähentäisi arkipyhiä.

”Pekkaspäivät on hyvä olla olemassa. Niihin ei ainakaan saa koskea. Jos itse olisin päättämässä, en suostuisi työajan pidennykseen ollenkaan, mutta pekkaset on ainakin jätettävä rauhaan.”

”Minä en usko, että työaikaa pidentämällä saadaan Suomi nousuun. Työtä pitää tehdä paljon, mutta tehokkuutta voisi etsiä mieluummin porkkanalla kuin kepillä.”

Asiakkuuspäällikkö Jouni Väänäsen työntekoon työajan pidennys ei juuri vaikuttaisi.

”Ensitunnelma on, että en tästä barrikadeille lähtisi. Teen töitä joustavasti nytkin. Hoidan ne työt, jotka vastuullani ovat. Joskus se tarkoittaa pidempää päivää tai työtä viikonloppuisin, mutta työnantajakin joustaa tarvittaessa”, Väänänen sanoo.

”Ymmärrän myös yritysten kilpailutilanteen. Paine pienentää tuntikustannuksia on kova. Minusta se voidaan tehdä pidentämällä työaikaa.”

Rio Gandara / HS
Lastenhoitaja Sari Rantala hyväksyy työajan pidennyksen, mutta pitää epäreiluna sitä, että vain julkisen sektorin työntekijöiden lomarahoja leikataan.
Lastenhoitaja Sari Rantala hyväksyy työajan pidennyksen, mutta pitää epäreiluna sitä, että vain julkisen sektorin työntekijöiden lomarahoja leikataan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat