Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanopisto kielsi lainvastaisesti opaskoiran käytön – yhdenvertaisuus­valtuutettu ärähti

Allergiariskiin vetoava koulu ei ole perunut kieltoa moitteista huolimatta.

Kotimaa
 
Sirpa Räihä / HS
Kansanopisto kielsi opaskoiran käytön vedoten allergiariskiin. Näkövammaisten keskusliiton ja Allergia- ja astmaliiton mukaan opaskoiraa käyttävän ja eläinallergisten koulunkäynnin yhteensovittaminen on helposti toteutettavissa. Kuvan opaskoira ei liity kyseiseen tapaukseen.
Kansanopisto kielsi opaskoiran käytön vedoten allergiariskiin. Näkövammaisten keskusliiton ja Allergia- ja astmaliiton mukaan opaskoiraa käyttävän ja eläinallergisten koulunkäynnin yhteensovittaminen on helposti toteutettavissa. Kuvan opaskoira ei liity kyseiseen tapaukseen. Kuva: Sirpa Räihä / HS
Fakta

Eläinallergisen ja opaskoiran yhteensovittaminen

 Eläinallergiselle ihmiselle ja opaskoirankäyttäjälle järjestetään erillinen tila ja sisäänkäynti.

 Samassa tilassa oleskelevat eläinallergiset sijoitetaan mahdollisimman kauas opaskoirasta.

 Yleisiin tiloihin valitaan nihkeäpyyhittäviä pintoja sekä tehostetaan siivousta.

 Eläinallergisille tiedotetaan etukäteen, että tilassa voi olla opaskoira. Näin allerginen voi lisätä oireen mukaista lääkitystä.

Lähde:Näkövammaisten keskusliitto ja Allergia- ja astmaliitto

Yhdenvertaisuusvaltuutettu moittii kansanopistoa, joka kielsi näkövammaiselta opiskelijalta opaskoiran käytön. Valtuutetun mukaan oppilaitos on toiminut lainvastaisesti kohdellessaan näkövammaista opiskelijaa muita huonommin.

”Näkövammaisella on yhdenvertainen oikeus opiskella siinä missä muillakin”, yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä painottaa.

Näkövammainen opiskelija teki kantelun yhdenvertaisuusvaltuutetulle sen jälkeen, kun häntä oli kielletty käyttämästä opaskoiraa kansanopiston tiloissa ja asuntolassa.

Oppilaitoksen mukaan kielto perustui eräiden oppilaiden ja henkilökunnan jäsenten ilmoituksiin koira-allergiasta. Koulu perusteli kieltoa myös opaskoiran aiheuttamalla työturvallisuusriskillä.

Tilannetta yritettiin sovitella yhdenvertaisuusvaltuutetun johdolla vuoden 2015 syyskuussa, mutta oppilaitos ei ryhtynyt Pimiän vaatimiin toimenpiteisiin. Pimiä teki tarkastuskäynnin opistoon marraskuussa.

”Opiskelijalla on toki henkilökohtainen avustaja osan opiskeluajasta, mutta opaskoira on vammaiselle henkilölle välttämätön apuväline, ei lemmikki”, Pimiä sanoo.

Hän suositteli koulua etsimään ratkaisun, jossa allergisten henkilöiden ja opaskoiraa käyttävän näkövammaisen opintoihin osallistuminen toteutetaan molempien osapuolien oikeuksia ja tarpeita kunnioittavalla tavalla.

Näkövammaisten keskusliitto ja Allergia- ja astmaliitto ohjeistivat jo vuonna 2005 kouluja turvaamaan opaskoiraa käyttävien näkövammaisten ja eläinallergisten yhdenvertaiset osallistumismahdollisuudet.

Pimiä toteaa, että kyseinen tapaus on merkittävä, sillä kyse on näkövammaisen periaatteellisesta oikeudesta käyttää opaskoiraa

Koulu ei ole kuitenkaan ryhtynyt mihinkään toimenpiteisiin.

”Viimeisimmän tiedon mukaan tilanne ei ole muuttunut, vaan jopa päinvastoin. Seuraava askel on asian vieminen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakuntaan tai tuomioistuimeen”, Pimiä kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat