Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsähallituslakia vastustaa adressissa jo yli 80 000 ihmistä

Eduskunta käsittelee Metsähallituksen yhtiöittämistä ensi viikolla

Kotimaa
 
Marko Kontkanen
Ukkosrintama Kolin maisemissa Pohjois-Karjalassa viime elokuussa. Kolilla on Metsähallituksen maita.
Ukkosrintama Kolin maisemissa Pohjois-Karjalassa viime elokuussa. Kolilla on Metsähallituksen maita. Kuva: Marko Kontkanen
Fakta

Metsähallitusmuuttuu liikelaitokseksi

 Metsähallituslakia on valmisteltu vuosia.

 Tavoitteena on muodostaa Metsähallituksesta valtion erityisliikelaitos, jossa julkiset hallintotehtävät on eriytetty omaan yksikköönsä ja markkinaehtoinen liiketoiminta on sijoitettu tytäryhtiöihin.

 Ministeriö on perustellut lainmuutosta muun muassa EU:n hankintadirektiivillä.

 Metsähallitus hallinnoi 12,5 miljoonaa hehtaaria valtion maa- ja vesialueita. Metsähallituksen henkilöstömäärä on noin 1 750.

 Metsähallitus myöntää muun muassa kalastus- ja metsästyslupia.

Metsähallituslakia vastustava adressi on kerännyt torstaihin mennessä jo yli 82 000 nimeä. Adressin käynnistäjä aikoo toimittaa sen eduskunnalle ensi viikolla, ennen kuin eduskunta äänestää uudesta metsähallituslaista.

Adressin allekirjoitusten määrä on jo poikkeuksellisen suuri. Eduskuntaan lähetettävään kansalaisaloitteeseen vaaditaan 50 000 allekirjoitusta. Suurin osa yhdeksästä eduskuntaan tähän mennessä edenneestä kansalaisaloitteesta keräsi vaadittavan allekirjoitusmäärän useiden kuukausien aikana.

Suurimman poikkeuksen teki sukupuolineutraaliin avioliittoon tähdännyt kansalaisaloite. Se keräsi 50 000 allekirjoitusta alle vuorokaudessa.

Pysäytetään metsähallituslaki -adressi ei ole kuitenkaan ole kansalaisaloite.

”Tämä siitä syystä, että kansalaisaloitteella ei voi vastustaa lakiesitystä”, adressin käynnistäjä Saana Katila kertoo.

Toimittajana työskentelevä Katila käynnisti nimikeräyksen seurattuaan metsähallituslain valmistelua. Adressissa vastustetaan lakimuutoksella tehtävää Metsähallituksen yhtiöittämistä.

”Käytännössä tieto lisäsi tuskaa ja ajattelin, että asiaan on voitava vielä vaikuttaa. Kyse on kuitenkin Suomen metsistä ja luonnosta. Se, mikä on yhtiöitetty, on myös myytävissä. Eduskunnan siunauksella on tehty ennenkin karmivia hätäisiä myyntipäätöksiä”, Katila sanoo.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan lain lähtökohtana on jatkossakin valtion täysi omistus. Eduskunta määrittelee metsien omistuksen ja omaisuuden käytön periaatteet sekä luonnonsuojelu- ja retkeilyalueet. Ministeriö on perustelut lainmuutosta muun muassa EU:n hankintadirektiivillä.

”EU ei kuitenkaan vaadi Metsähallituksen yhtiöittämistä, konkurssikelpoisuutta tai yhteisöverovelvoitetta. Ne ovat ideologisia valintoja”, Katila sanoo.

Katila uskoo, että adressiin nimimäärällä on vaikutuksia. Tavoitemäärä on satatuhatta nimeä.

”Hallituksen kannatus on saanut paljon kolhuja, ja puolueiden sisällä on nähtävissä epäröintiä ja samoja huolenaiheita, joita isot ympäristöjärjestöt ovat esittäneet. Nyt voimme näyttää, miten laaja vastustus lailla on tavallisten kansalaisten keskuudessa”, Katila kertoo.

Laki oli tarkoitus antaa eduskunnalle jo syksyllä. Se oli saanut niin kielteistä palautetta, että hallitus lähetti lain marraskuussa uudelle lausuntokierrokselle.

Juttuun päivitetty kello 14.45 adressin allekirjoitusten määrä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat