Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vastustus Talvivaaran rahoittamiseen kasvaa eduskunnassa

Terrafame saa 38,5 miljoonaa euroa toiminnan jatkamiseen. Seuraava lisärahoitus tulee kesäkuussa.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Vasemmistoliiton Li Andersson.
Vasemmistoliiton Li Andersson. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Eduskunta sai hallitukselta käsiinsä tämän vuoden ensimmäisen lisätalousarvion, jossa Talvivaaran kaivokselle eli valtion omistamalle Terrafamelle annetaan 38,5 miljoonaa euroa toiminnan jatkamiseen.

Viime vuonna hallitus pääomitti yhtiötä 209 miljoonalla eurolla. Nyt myönnettävät 38 miljoonaa ovat siitä käyttämättä jäänyttä osuutta. Näillä rahoilla pärjätään kevään yli, mutta kesällä kukkaron pohja jo pilkistää.

Monet kansanedustajat tuomitsivat rahan pumppaamisen kaivokseen täysin järjettömänä.

”Talvivaaran kaivos ei ole elinkelpoinen, enkä usko että olisi tulevaisuudessakaan. Nuasjärven purkuputkella ei ole lainvoimaista päätöstä. Jos se kaatuu, se menee mukkelis koko päätös”, Pertti Salolainen (kok) sanoi.

”Ympäristörikokset pitää joka tapauksessa hoitaa. Valtiovarainvaliokunnan pitää katsoa, heitetäänkö 40 miljoonaa hukkaan.”

”Aloitetaan kaivoksen hallittu alasajo”, ehdotti Li Andersson (vas).

Terrafamen kohtaloa pui valtiovarainvaliokunta. Kaivoksen jatkoon vaikuttavat nikkelin hinta, bioliuotusmenetelmän toimiminen ja purkuputken mahdollinen lupa Vaasan hallinto-oikeudelta.

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Kalli (kesk) sanoi HS:lle, että molemmat vaihtoehdot, kaivoksen ylösajo tai alasajo maksavat yhtä paljon. Summaa hän ei sanonut, mutta jos yksityistä sijoittajaa ei löydy, kaikki maksetaan veronmaksajien rahoista.

”Seuraavassa lisäbudjetissa kesäkuussa pitää varautua lisärahoitukseen”, Kalli sanoi.

Hänen mukaansa yksityistä rahaa ei ole tulossa ainakaan ennen Vaasan hallinto-oikeuden päätöstä. Ja jos hallinto-oikeus kiristää purkamisen ehtoja, sijoittajaa on entistä vaikeampi saada mukaan.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) myönsi, että ratkaisu on vaikea ja avoimia kysymyksiä on paljon. Hän ei sanonut, mihin suuntaan ratkaisu kallistuu.

Eduskunta kiisteli myös työllisyysmäärärahoista, joita lisäbudjetista ei löytynyt. Sdp:n ja vasemmistoliiton mukaan tämä on käsittämätöntä kasvavan työttömyyden oloissa.

Hallituspuolueiden edustajat eivät lämmenneet tukityöllistämiselle. He korostivat Suomen kilpailukyvyn parantamista työllisyyden parantamiseksi.

”Suomea ei nosteta tempputyöllistämisellä”, Elina Lepomäki (kok) sanoi.

”Käytännössä ainoa tapa saada kestäviä työpaikkoja on, että saadaan markkinataloutta Suomeen ja työpaikoille. Sitä hallitus on pyrkinyt saamaan eteenpäin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat