Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsähallituslakia vastustaa jo yli 60 000 suomalaista

Eduskunta käsittelee Metsähallituksen yhtiöittämistä ensi viikolla.

Kotimaa
 
Marko Kontkanen
Ukkosrintama Kolin maisemissa Pohjois-Karjalassa viime elokuussa. Kolilla on Metsähallituksen maita.
Ukkosrintama Kolin maisemissa Pohjois-Karjalassa viime elokuussa. Kolilla on Metsähallituksen maita. Kuva: Marko Kontkanen
Fakta

Metsähallitus muuttuu liikelaitokseksi

 Metsähallituslakia on valmisteltu vuosia.

 Tavoitteena on muodostaa Metsähallituksesta valtion erityisliikelaitos, jossa julkiset hallintotehtävät on eriytetty omaan yksikköönsä ja markkinaehtoinen liiketoiminta on sijoitettu tytäryhtiöihin.

 Ministeriö on perustellut lainmuutosta muun muassa EU:n hankintadirektiivillä.

 Metsähallitus hallinnoi 12,5 miljoonaa hehtaaria valtion maa- ja vesialueita. Metsähallituksen henkilöstömäärä on noin 1 750.

 Metsähallitus myöntää muun muassa kalastus- ja metsästyslupia.

Metsähallituslakia vastustava adressi on kerännyt neljässä päivässä yli 60 000 nimeä. Adressi on määrä toimittaa eduskunnalle ensi viikolla, ennen kuin eduskunta äänestää uudesta metsähallituslaista.

Adressiin kerättyjen nimien määrä on jo poikkeuksellisen suuri. Tavoitteena on satatuhatta allekirjoitusta.

Eduskunnan kansalaisaloitteeseen vaaditaan 50 000 nimeä.

Valtaosalla yhdeksästä eduskuntaan edenneestä kansalaisaloitteesta nimien keruu on kestänyt useita kuukausia. Vain sukupuolineutraaliin avioliittoon tähdännyt aloite keräsi 50 000 allekirjoitusta alle vuorokaudessa.

Pysäytetään metsähallituslaki -adressi ei ole kuitenkaan ole kansalaisaloite.

”Kansalaisaloitteella ei voi vastustaa lakiesitystä”, adressin käynnistäjä Saana Katila sanoo.

Toimittajana työskentelevä Katila käynnisti nimien keräyksen seurattuaan metsähallituslain valmistelua. Adressissa vastustetaan Metsähallituksen yhtiöittämistä.

”Kyse on Suomen metsistä ja luonnosta. Se, mikä on yhtiöitetty, on myös myytävissä. Eduskunnan siunauksella on tehty ennenkin karmivia, hätäisiä myyntipäätöksiä”, Katila sanoo.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan lain lähtökohtana on jatkossakin valtion täysi omistus. Eduskunta määrittelee metsien omistuksen ja omaisuuden käytön periaatteet sekä luonnonsuojelu- ja retkeilyalueet. Ministeriö perustelee lainmuutosta myös EU:n hankintadirektiivillä.

"EU ei kuitenkaan vaadi Metsähallituksen yhtiöittämistä, konkurssikelpoisuutta tai yhteisöverovelvoitetta. Ne ovat ideologisia valintoja”, Katila sanoo.

Katila uskoo, että adressilla on vaikutuksia.

”Puolueiden sisällä on nähtävissä epäröintiä ja samoja huolenaiheita, joita isot ympäristöjärjestöt ovat esittäneet. Nyt voimme näyttää, miten laaja vastustus lailla on tavallisten kansalaisten keskuudessa", Katila kertoo.

Laki oli tarkoitus antaa eduskunnalle jo viime syksynä. Kielteisen palautteen jäljiltä se lähetettiin marraskuussa kuitenkin uudelle lausuntokierrokselle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat