Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olet sitä onnellisempi, mitä parempi suhde sinulla on koiraasi

Tuoreen tutkimuksen mukaan koira vaikuttaa omistajansa elämänhallintaan, tunteisiin ja itsetuntoon.

Kotimaa
 
Koulukoira Leevi opettaa englantia
Koulukoira Leevi opettaa englantia
Kun Lauttasaaren yhteiskoulun oppilaat Helsingissä päättävät lomansa, porukkaan liittyy englannintunneilla myös koulukoira Leevi.
Fakta

Yli 9 000 koiranomistajaa vastasi kyselyyn

 Suomen Kennelliiton kysely toteutettiin nettikyselynä vuoden 2014 lopulla. Kyselyyn vastasi noin 9 000 koiranomistajaa.

 Vastanneista yli 7 700 oli naisia, yli 1 200 miehiä.

 Yli 90 prosenttia vastaajista ilmoitti koiransa olevan kotikoira ja lemmikki. Yli puolet piti itseään aktiivisena koiraharrastajana. Vastaajista 95 prosenttia oli Kennelliiton jäseniä.

Koira rikastaa omistajansa tunne-elämää ja parantaa elämänhallintaa, toiminnallisuutta ja itsetuntoa.

Tämä selviää Kennelliiton teettämästä ja tiistaina julkistamasta tutkimuksesta, jossa selvitettiin koiran ja koiranomistajan välistä suhdetta ihmisen hyvinvoinnin näkökulmasta.

”Suhde koiraan määrittelee onnellisuuden astetta. Niillä, jolla on hyvä suhde koiraan, vaikutus on hyvin voimakas. Koulutus- ja tulotaso eivät vaikuta koirasuhteeseen. Se on mielenkiintoinen ja hyvä asia”, sanoo tutkimuksen tekijä lääketieteen tohtori Heimo Langinvainio. Hänet tunnetaan stressi- ja työhyvinvointitutkijana.

Tutkimukseen osallistujista muita parempi koirasuhde oli heillä, joilla koira oli ollut pitkään, eläkeläisillä, omakotitalossa asuvilla sekä paljon liikuntaa harrastavilla ja vähän alkoholia juovilla.

Ihmisen suhdetta koiraan mitattiin tutkimuksessa pistemäärällä, koirasuhdeindeksillä, jossa huomioitiin koiraan liittyviä myönteisiä ja kielteisiä kokemuksia. Kaikilla vastaajilla korkeampi koirasuhdeindeksi liittyi korkeampaan onnellisuuteen. Naisilla yhteys oli miehiä selvempi.

Tutkimukseen osallistujien onnellisuutta verrattiin myös väestöotokseen perustuvaan vertailuaineistoon. Vertailussa koiranomistajat olivat myös jonkin verran onnellisempia kuin muu väestö.

Tutkijan mukaan koira vaikuttaa laajasti ihmisen hyvinvointiin.

”Ihmisten arjessa koira parantaa elämisen laatua. Se antaa tarkoituksen ja mielekkyyden tunnetta, aktivoi, lisää liikuntaa, parantaa suhdetta luontoon ja auttaa rentoutumaan”, Langinvainio luettelee.

”Koira herättää myös positiivisia tunteita kuten iloa, kiintymystä, hellyyttä, läheisyyttä, uskollisuutta, empatiaa ja lohtua. Koiran kanssa toimiessaan ihmiset ovat päättäväisempiä ja kokevat onnistumisia. Koira voi inspiroida ja voimaannuttaa.”

Miehillä ja naisilla oli tutkimuksessa erilainen suhde koiraan.

Miehille koira on usein toiminnallinen kaveri, joka on mukana esimerkiksi metsästyksessä. Tutkimukseen osallistuneista miehistä 44 prosenttia metsästi koiran kanssa. Silti parempi suhde koiraan oli niillä miehillä, jotka eivät käyttäneet koiraansa metsästykseen.

Naisilla suhde koiraan on tunnetasolla voimakkaampi.

”Toisaalta naisetkin harrastavat paljon koirien kanssa. Parempi koirasuhde oli esimerkiksi aktiivisilla koiraharrastajanaisilla. Naiset saavat koirasta laaja-alaisempaa hyötyä kuin miehet. Naiset ovat myös vähän onnellisempia kuin miehet”, Langinvainio sanoo.

”Mitä enemmän panostaa koiraansa, sitä paremmaksi suhde muodostuu ja sitä palkitsevampi se on. Toivottavasti se pätisi myös ihmissuhteissa.”

Koira vähentää myös yksinäisyyttä. Koiran ansiosta ystävyyttä kokee yli puolet naisista ja yli neljäsosa miehistä. Koira vähentää yksinäisyyden tunnetta etenkin naimattomien miesten ja naisten sekä naisleskien kohdalla.

Koira lisää myös omistajansa turvallisuuden tunnetta ja vaikuttaa elämäntapoihin. Parempi koirasuhde kasvatti tutkimuksessa liikunnan määrää ja vähensi alkoholinkäyttöä. Alkoholin kulutuksen lisääntyessä koirasuhde heikkeni.

”Alkoholi on kilpailija koirallekin”, Langinvainio huomauttaa.

Tutkijan mukaan koira auttaa ihmisiä tiedostamaan paremmin omia tunnetarpeitaan. Lähes puolet naisista ja kolmasosa miehistä koki koiran lisäävän empatiakykyään erittäin paljon.

”Kyllä koira on jonkinlainen laajennus ihmisen suhteissa olemiseen ja tunne-elämään. Siksi koira on niin valtavan yleinen lemmikki”, Langinvainio sanoo.

Aku Häyrynen / Lehtikuva
Mitä enemmän panostaa koiraansa, sitä paremmaksi ja palkitsevammaksi suhde muodostuu.
Mitä enemmän panostaa koiraansa, sitä paremmaksi ja palkitsevammaksi suhde muodostuu.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat