Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sepelvaltimotautikuolleisuus romahti 40 vuodessa – tupakointi väheni, verenpaine ja kolesterolin määrä alenivat

Kolesterolissa otettiin takapakkia karppausbuumin aikana.

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Tuomas Marttila
Sydänleikkauksia tekevä robotti HUS:in sairaalassa.
Sydänleikkauksia tekevä robotti HUS:in sairaalassa. Kuva: Tuomas Marttila

Työikäisten sepelvaltimotautikuolleisuus on vähentynyt noin 80 prosenttia 40 vuoden aikana Suomessa.

Kuolleisuutta vähensi ennen kaikkea tupakoinnin väheneminen sekä verenpaineen ja veren kolesterolitason lasku: ne ovat kolme merkittävintä sydän- ja verisuonitautien riskitekijää.

Tämä käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemästä tutkimuksesta, jossa seurattiin itäsuomalaisten työikäisten eli 35–64-vuotiaiden miesten ja naisten sepelvaltimotautikuolleisuuden muutosta vuodesta 1972 vuoteen 2012.

Miehillä kuolleisuus väheni 40 vuoden aikana 82 prosenttia ja naisilla 84 prosenttia. Miesten tupakointi väheni samalla ajanjaksolla 53 prosentista 29 prosenttiin.

THL:n mukaan naisten tupakointi oli 1970-luvulla harvinaista. Naisten tupakointi lisääntyi 2000-luvun alkuun saakka ja kääntyi sen jälkeen laskuun. Vuonna 2012 itäsuomalaisista naisista 19 prosenttia tupakoi.

Naisten ja miesten kolesterolitasot laskivat tasaisesti vuodesta 1972 vuoteen 2007 saakka. Vuosina 2007–2012 väestön kolesterolitasot nousivat kuitenkin hienoisesti.

”Vuonna 2012 oli karppausbuumi, jolloin tyydyttyneen rasvan käyttö lisääntyi”, sanoo THL:n tutkimusprofessori Pekka Jousilahti.

Karppaajat suosivat ruokavaliossaan esimerkiksi lihaa ja kasviksia.

Kaksi kolmasosaa sepelvaltimotautikuolleisuuden laskusta johtui riskitekijöiden vähenemisestä. Kymmenen ensimmäisen seurantavuoden aikana kuolleisuus laski pelkästään näistä syistä.

Sen jälkeen kuolleisuuden lasku on tapahtunut nopeammin kuin mitä kolmen merkittävimmän riskitekijän muutoksilla voitiin ennustaa.

Tutkimusryhmän mukaan kuolleisuuden laskuun on todennäköisesti vaikuttanut esimerkiksi se, että väestö söi aikaisempaa terveellisemmin: esimerkiksi tyydyttynyttä rasvaa syötiin vähemmän ja hedelmiä sekä kasviksia entistä enemmän.

Myös akuuttien sydänkohtausten hoito parantui. Lisäksi sydänpotilaiden ja muiden riskiryhmäläisten kuten diabeetikoiden hoito tehostui.

”Esimerkiksi pallolaajennukset ja ohitusleikkaukset sattuivat tähän saumaan”, Jousilahti sanoo,

THL:n tutkimuksen aineistona käytettiin vuodesta 1972 lähtien viiden vuoden välein toteutettujen Finriski-tutkimusten riskitekijäaineistoja ja Kuolinsyyrekisterin tietoja.

Tutkimus julkaistiin vastikään British Medical Journal -lehdessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat