Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tavoitteesta uupuu yli miljardi euroa – yhteiskunta­sopimus ei näytä toteuttavan hallituksen vaatimuksia

Sopimus ei tervehdytä julkista taloutta niin paljon kuin hallitus on toivonut. Työpaikkoja sopimuksen arvellaan lisäävään 35 000–42 000.

Kotimaa
 
Hallitus tapasi työmarkkinajohtajat Kesärannassa
Hallitus tapasi työmarkkinajohtajat Kesärannassa
Hallituksen ja työmarkkinajohtajien tapaamisessa vahvistui, että laskelmat neuvottelutuloksen vaikutuksista eroavat. Toimittaja: Teija Sutinen, kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru.
Fakta

Sopimuksen jälkipuinti on alkanut

 Työmarkkinajärjestöt saivat sunnuntaiyönä sovittu neuvotteluratkaisun yhteiskuntasopimuksesta, jolla pyritään parantamaan yritysten kilpailukykyä ja lisäämään työpaikkoja.

 Kaikki muut sopijapuolet ovat sen hyväksyneet paitsi SAK, joka päättää linjastaan ensi maanantaina. Myöskään hallitus ei ole kuitannut sopimusta.

 Jos SAK hyväksyy sen, liitot alkavat neuvotella sopimuksen linjauksien mukaan työehtosopimuksiaan uusiksi toukokuun loppuun mennessä.

 Sen jälkeen hallitus ja työmarkkinajärjestöt katsovat, onko työehtosopimukset muuttuneet sopimuksen mukaisesti ja onko sopimuksessa riittävästi palkansaajia mukana.

Yhteiskuntasopimus tielle tuli jälleen uusia ongelmia tiistaina, kun ilmeni, kuinka kauaksi sopimuksen vaikutukset jäävät siitä, mitä hallitus alunperin vaati siltä julkisen talouden tervehdyttämisen osalta.

Valtiovarainministeriön tiistaina julkistamien tietojen mukaan hallituksen vaatimuksesta ollaan jäljessä 1,4 miljardia euroa.

Yhteiskuntasopimuksen pitäisi hallituksen mielestä parantaa julkista taloutta kahdella miljardilla eurolla, mutta siitä on alustavissa laskelmissa koossa vain 600 miljoonaa euroa. Valtiovarainministeriö korostaa, että laskelmiin liittyy vielä suurta epävarmuutta ja eikä niissä ole huomioita esimerkiksi paikalliseen sopimiseen sovittuja muutoksia.

Hallituksen tavoitteiden toteutumisesta riippuu se, laskeeko hallitus veroja miljardilla eurolla ja peruuko se 1,5 miljardin euron lisäleikkaukset ja veronkorotukset. Sunnuntaiyönä solmitussa neuvottelutuloksessa lukee, että työmarkkinakeskusjärjestöt ”edellyttävät” leikkauksien ja veronkorotuksien perumista sekä verohuojennuksia.

Hallitusohjelmassa sanotaan, että yhteiskuntasopimuksen ja tehtyjen palkkaratkaisujen nettovaikutuksen täytyy vahvistaa julkisen talouden tasapainoa määrällä, joka on vähintään puoli prosenttia suhteessa kokonaistuotantoon vuoden 2019 tasolla näihin kytketyt veronkevennykset huomioiden.

Näillä näkymin hallituksen on siis vaikea keventää veroja miljardilla eurolla. Myös aiottujen 1,5 miljardin euron leikkausten ja veronkorotusten peruminen on hankalaa.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sanoi tiistaina, että yhteiskuntasopimukseen liittyvät verotus- ja leikkauspäätökset tehdään 2017. Silloin hallitus katsoo, minkä verran sopimus sen ajan laskelmilla vahvistaa julkista taloutta.

Hallitus tapasi työmarkkinajohtajat tiistaina. Hallitus kysyi sopimuksen yksityiskohtia.

Työmarkkinajärjestöissä on hämmästelty hallituksen julkisen talouden vaatimusta, sillä hallituksen oma pakkolakikaan ei toteuta tältä osin tavoitetta lähimainkaan. Toisaalta kysymyksiä herättää myös hallituksen yhteiskuntasopimusta kohtaan asettamien vaatimusten erilaisuus.

Hallitus vaati alunperin, että yhteiskuntasopimus laskee yritysten yksikkötyökustannuksia viisi prosenttia. Tänään valtiovarainministeriön sanoi, että yksikkötyökustannukset laskevat 3,7 prosenttia vuodesta 2019 eteenpäin ilman palkkaratkaisua ja palkkaratkaisun kanssa neljä prosenttia. Vuosina 2020 ja 2021 vaikutus olisi jo 4,2 prosenttia.

Näin ollen koossa olisi 80 prosenttia vaatimuksesta. Silti täsmälleen saman paketin julkisen talouden vaatimuksesta koossa on vasta 30 prosenttia.

Valtiovarainministeriö ja työmarkkinajärjestöjen ekonomistit kokoontuivat tiistaina ja totesivat, että niiden näkemys paketin työllisyysvaikutuksista liikkuvat samalla tasolla.

Valtiovarainministeriön mukaan uusia työpaikkoja on tulossa ajan myötä noin 35 000 ja työmarkkinajärjestöjen ekonomistien yhteisen laskelmien mukaan samainen 35 000, mutta 42 000 työpaikkaa, kun mukaan lasketaan nollakorotuksia tarjoavan palkkaratkaisun vaikutukset.

”Tältä osin ei ole juurikaan erimielisyyttä”, sanoo SAK:n pääekonomisti Olli Koski.

Karkeasti laskien 25 000 lisätyöpaikkaa kohentaa julkista taloutta 500– 600 miljoonaa euroa. Jos laskelmiin otetaan vain työpaikat, tarvittaisiin siis noin 100 000 työpaikkaa, jotta julkinen talous kohenisi hallituksen vaatimalla kahdella miljardilla eurolla.

Se tarkoittaisi, että yhteiskuntasopimuksen pitäisi toteuttaa lähes koko hallituksen päämäärän eli 110 000 työpaikkaa. Tätä hallitus ei kuitenkaan ole missään vaiheessa vaatinut.

Yhteiskuntasopimuksen lopullisen syntymisen kannalta leikkausten peruminen on olennaisempaa, sillä ne ovat sopimukseen kriittisimmin suhtautuville SAK:n liitoille tärkeämpiä kuin veronalennukset. Toisaalta lisää ostovoimaa odottaville työnantajille ja Akavalle ovat veronalennukset tärkeitä.

Hallitus tuskin kaataa sopimusta sen takia, ettei se helpota julkista taloutta tavoitteiden mukaisesti. 1,5 miljardin lisäleikkaukset sen sijaan voisivat olla erittäin vaikeita.

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Pääministeri Juha Sipilä (vas.), valtiovarainministeri Alexander Stubb sekä oikeus- ja työministeri Jari Lindström tapasivat me diaa Kesärannassa tiistaina.
Pääministeri Juha Sipilä (vas.), valtiovarainministeri Alexander Stubb sekä oikeus- ja työministeri Jari Lindström tapasivat me diaa Kesärannassa tiistaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat