Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkansaajan verotus uhkaa kiristyä roimasti, vaikka Sipilän hallitus on toisin luvannut

Työttömyys- ja työeläkemaksu nousevat, jos yhteiskuntasopimus toteutuu.

Kotimaa
 

Yhteiskuntasopimus kiristää tuntuvasti palkansaajan verotusta, jos hallitus ei tee lupaamiaan kevennyksiä tuloverotukseen.

Verotus kiristyy, sillä työmarkkinajärjestöt keksivät parantaa yritysten kilpailukykyä keventämällä yritysten maksamaa osuutta työttömyysvakuutusmaksusta ja työeläkemaksusta. Maksutaakkaa siirretään palkansaajalle.

Sekä työttömyysvakuutusmaksu että työeläkemaksu eivät tarkkaan ottaen ole veroja, vaan veroluonteisia maksuja. Palkansaajan näkökulmasta vaikutus on kuitenkin yksi ja sama: käteen jäävä tulo pienenee ja ostovoima heikkenee.

Jos yhteiskuntasopimuksessa olevat maksunkorotukset toteutuvat, palkansaajan työttömyysvakuutusmaksu nousee ensi vuonna 0,45 prosenttiyksikköä ja sitä seuraavana vuonna 0,4 prosenttiyksikköä. Työttömyysvakuutusmaksua kerätään ansiosidonnaisen työttömyysturvan rahoittamiseen.

Palkansaajan työeläkemaksu puolestaan nousee 0,2 prosenttiyksikköä vuosina 2017-2018 ja 0,4 prosenttiyksikköä vuosina 2019-2020. Yhteensä korotus on 1,2 prosenttiyksikköä. Maksu menee työeläkkeiden rahoittamiseen.

Kumpikin maksu on muussa verotuksessa vähennyskelpoinen, joten todellinen vaikutus nettotuloihin jää korotusta lievemmäksi. Silti se tuntuu.

Veronmaksajien keskusliitto on laskenut, että maksujen korotuksen takia keskituloisen veroprosentti nousee vuoteen 2019 mennessä yhden prosenttiyksikön 31,1 prosentista 32,1 prosenttiin, mikä vie käteen jäävistä ansioista 410 euroa vuodessa.

Työnantajien maksut alenevat saman verran kuin palkansaajan maksut kiristyvät, eli kyseessä on iso tulonsiirto palkansaajilta yrityksille.

Taustaoletuksena on, että kun yrityksen maksut kevenevät, sen kilpailukyky vastaavasti paranee ja syntyy työpaikkoja ja uutta tuotantoa. Tämä perustuu kuitenkin oletukseen eikä takuuvarmasti toimi näin.

Tilanne on Juha Sipilän (kesk) hallituksen kannalta mielenkiintoinen. Hallitus on linjannut ohjelmassaan yksiselitteisesti, että ”palkkatulojen verotus ei millään tulotasolla kiristy”.

Jos maksunkorotukset tulevat voimaan, kyllä kiristyy – ja jokaisella tulotasolla. Käytännössä kaikki palkansaajat maksavat työttömyysvakuutusmaksua ja työeläkemaksua.

”Hallituksen on kompensoitava nämä korotukset palkansaajille, jos se aikoo noudattaa hallitusohjelmaansa”, sanoo Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.

Hallitus lupasi jo hallitusohjelmassaan keventää tuloverotusta yhdellä miljardilla eurolla, jos yhteiskuntasopimus saadaan solmituksi.

Tiistaina selveni, ettei tämä ole mikään avoin sekki, vaan hallituksella on yhteiskuntasopimukselle tiukat laatuvaatimukset ennen luvattuja kevennyksiä.

Sipilä sanoi järjestöt tavattuaan, että hallituksella on eri käsitys sopimuksen vaikutuksista julkiseen talouteen ja työpaikkoihin kuin työmarkkinajärjestöillä.

Tämänhetkinen neuvottelutulos ei vielä hallituksen mielestä riitä siihen, että luvatut miljardin euron veronalennukset olisi varaa toteuttaa.

Hallitus tapasi työmarkkinajohtajat Kesärannassa
Hallitus tapasi työmarkkinajohtajat Kesärannassa
Hallituksen ja työmarkkinajohtajien tapaamisessa vahvistui, että laskelmat neuvottelutuloksen vaikutuksista eroavat. Toimittaja: Teija Sutinen, kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat