Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansalliskirjaston johtaja uhmaa yliopiston irtisanomisia

Johtaja Kai Ekholm kieltäytyy toteuttamasta irtisanomisia ennen kuin niiden perustuslaillisuus on selvitetty.

Kotimaa
 
Sami Kero / HS
Kansalliskirjaston johtaja Kai Ekholm.
Kansalliskirjaston johtaja Kai Ekholm. Kuva: Sami Kero / HS

Suomen Kansalliskirjaston johtaja, ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm ei aio toteuttaa Helsingin yliopiston irtisanomisia ennen kuin niiden perustuslaillisuus on selvitetty. Kansalliskirjastosta aiotaan lakkauttaa 50 tehtävää, joista yli puolet irtisanomalla. Ekholm on perunut maaliskuun lopun irtisanomistilaisuuden ja ilmoittanut siitä Helsingin yliopiston johdolle ja opetusministeriölle. Asiasta kertoi ensimmäisenä STT.

Perusteen kapinalleen Ekholm sai Tampereen yliopiston julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiaiselta, jonka mukaan irtisanomiset voivat rikkoa perustuslaissa määriteltyä kulttuuriperinnön turvaamisvelvoitetta, joka kohdistuu erityisesti valtioon. Hän kirjoittaa asiasta Perustuslakiblogissaan.

”Perustuslaissa olevaa perusoikeussäännöstä ei ole koskaan koeteltu. Nyt oli aika, että joku sen tekee”, Ekholm sanoo.

Ekholmin mukaan leikkaukset eivät tuo Kansalliskirjaston toimintaan vain parin vuoden notkahdusta, vaan ne vaikuttaisivat kymmeniä vuosia sen toimintaan.

Kansalliskirjastossa on Suomen suurin ja vanhin tieteellinen kirjasto. Sinne kerätään jokainen suomalainen painotuote ja äänite sekä edustava otos verkkosivuista. Ekholm pelkää, että hallituksen päättämät leikkaukset vaarantavat yli 300 vuotta kestäneen toiminnan, joka perustuu Euroopan vanhimpiin vapaakappalelakeihin.

”Minun etiikkaani ja moraalini eivät nyt kerta kaikkiaan anna periksi. Nyt on jonkun sanottava, että tämä ei käy”, Ekholm sanoo.

Hallitus teki yliopistojen määrärahoihin leikkauksia, jotka pakottavat muun muassa irtisanomisiin. Helsingin yliopisto aikoo lopettaa 980 työsuhdetta vuoden 2017 loppuun mennessä. Työsuhteista 570 päättyy irtisanomiseen.

Helsingin yliopiston säästötarve vuosina 2019–2020 on 106 miljoonaa euroa vuodessa. Leikkauksista lähes puolet toteutetaan jo kuluvana vuonna.

Kansalliskirjasto avattiin jälleen yleisölle tiistaina 1.maaliskuuta laajan peruskorjauksen jälkeen.

Oikaisu kello 22.06: Yli puolet Kansalliskirjaston tehtävien lakkautuksista toteutettaisiin irtisanomalla, eikä puolet, kuten uutisessa aiemmin luki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat