Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selvitysmies: Opintorahasta pois yli 80 euroa – HS:n laskuri näyttää, paljonko tuki muuttuu

Opintolainaa voisi nostaa enimmillään 650 euroa kuukautta kohden.

Kotimaa
 
Kiristykset harmittavat opiskelijoita
Kiristykset harmittavat opiskelijoita
Leikkaukset opintotukeen eivät kerää kiitosta helsinkiläisopiskelijoilta. Toimittaja Maija Aalto, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen
Fakta

Opintoraha laskisi

  Opintoraha korkeakouluopiskelijalla on nykyisin 303,19–336,76 euroa kuukaudessa riippuen siitä, onko aloittanut opintonsa ennen vai jälkeen 1.8.2014. Uusi opintoraha olisi 250,28 euroa kuussa.

 Asumislisä säilyisi ennallaan eli olisi 201,80 euroa kuussa.

 Opintolainaa voi nyt nostaa enimmillään 400 euroa, mutta vastedes summa olisi 650 euroa kuussa.

 Nykyisin tukea voi saada ensintään 64 kuukauden ajan, vastedes 54 kuukauden ajan.

 Opintolainahyvitystä saa nyt 40 prosenttia omavastuun jälkeen, jatkossa 30 prosenttia.

Helsingin yliopistolla monet opiskelijat ottivat tiistaina julkaistut esitykset opintotuen leikkauksista vastaan tyrmistyneinä.

”Ei hyvältä kuulosta. Tämä johtaa eriarvoistumiseen. Opiskelumahdollisuudet alkavat entistä enemmän olla kiinni siitä, millaiseen perheeseen on syntynyt. Oma mielenkiinto ja lahjakkuus eivät enää ratkaise”, sanoo Emma Nikka.

Anna Järviluoma uskoo, että uudessa mallissa alan vaihto olisi entistä hankalampaa. Toimittajiksi pian valmistuvat naiset sanovat, että he ovat tehneet jo nykyisin paljon töitä opintojen ohella. Jos leikkaukset toteutuvat, töitä pitäisi yrittää tehdä vielä lisää. Toisaalta sitten vastaan tulisivat paitsi tulorajat, myös oma jaksaminen.

Korkeakouluopiskelijoiden opintoraha pienenee syksystä 2017 alkaen, tukikuukaudet vähenevät ja myös lainahyvitykseen tulee tiukennus, mikäli selvitysmiehen, professori Roope Uusitalon esitykset toteutuvat. Uusitalo luovutti ehdotuksensa opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok) tiistaina.

Selvityksen taustalla on pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitusohjelma, jonka mukaan opiskelijoiden opintotuesta leikataan 70 miljoonaa euroa vuoteen 2019 mennessä ja pitkällä aikavälillä 150 miljoonaa euroa, joka merkitsee noin neljäsosan leikkausta.

Hallitus käsittelee opintotukiuudistusta maaliskuun aikana ja viimeistään kehysriihessä huhtikuun alussa, sanoi Grahn-Laasonen, jonka mukaan säästöt ovat nuoria kohtaa kovat, ja hänelle vastenmieliset toteuttaa.

Taidealaa opiskeleva Malin Nyqvist sanoo, että tilanne näyttää todella huonolta. Hänen mukaansa moni opiskelija on jo nykyisin kierteessä. Opintotuki ei riitä elämiseen, toisaalta liiasta työnteosta rangaistaan eli tukia pitää palauttaa. Hän arvelee myös, että osa ajautuu velkoihin ja ottaa esimerkiksi pikavippejä.

Artikkeliin liittyvät

”Tuntuu että todella monella alalla tulevaisuus ei ole valoisa. Ei sellaisessa tilanteessa voi ottaa lainaa”, hän sanoo.

Teologian opiskelija Satu Himanen sanoo, että leikkauksilla olisi suuri vaikutus hänen talouteensa. Hän kertoo nytkin elävänsä kahden välivuoden aikana keräämillään palkkatuloilla, ja säästöt on jo syöty.

”En tiedä, olisiko itselläni enää muita vaihtoehtoja kuin ottaa lainaa. Nykyisetkään tuet eivät riitä edes niin, että selviäisin vuokrastani Kalliossa”, hän lisää.

Uusitalon ehdotus nipistäisi korkeakouluopiskelijan opintorahasta yli 80 euroa kuukaudessa. Opintoraha laskisi samalle tasolle kuin toisen asteen opiskelijoilla eli 250,28 euroon kuukaudessa. Asumislisä säilyisi noin 200 eurossa.

Opintolainan valtiontakausta Uusitalo esittää korotettavaksi niin, että lainaa voisi nostaa enimmillään 650 euroa kuukaudessa.

Lainaan ei kuitenkaan pakotettaisi. Näin maksimituki olisi hallitusohjelman mainitsema 1 100 euroa.

Lainan riskiä pienentäisi erityinen korkosuojaus. Se tarkoittaa, että korkojen mahdollisesta noususta aiheutuvaa riskiä opiskelijalle rajattaisiin niin, ettei hän itse maksaisi enempää kuin neljän prosentin koron. Nykyisin opintolainan korko on ollut alle prosentin tietämissä.

Opintotuen tulorajat säilyisivät nykyisellään, mutta ne sidottaisiin ansiotasoindeksiin eli niitä tarkistettaisiin vuosittain automaattisesti. Nykyisin vuosituloraja lasketaan siten, että jokaista tukikuukautta kohti voi olla tuloa 660 euroa ja jokaista tuetonta kuukautta kohti 1  970 euroa.

Opintolainahyvityksen selvitysmies säilyttäisi, mutta sen ehtoja tiukennettaisiin.

Kun hyvitys on nyt 40 prosenttia omavastuuosuuden eli 2 500 euroa ylittävältä osalta, vastedes hyvitys laskisi 30 prosenttiin. Hyvityksen saisi, jos suorittaisi tutkinnon tavoiteajassa.

Yhtä tutkintoa varten myönnettävien opintotukikuukausien määrä ehdotetaan rajattavaksi tutkinnon laskennallista kestoa vastaavaksi.

Kaikkiin korkeakouluopintoihin olisi käytettävissä enintään yhteensä 54 tukikuukautta, kun nyt vastaava maksimimäärä on 64 kuukautta, kun opinnot on aloittanut 1. elokuuta 2014 tai sen jälkeen.

Jos ei valmistu viidessä vuodessa, opiskelijalle voitaisiin myöntää tavoiteajan jälkeiselle ajalle enintään 18 kuukaudeksi 1 100 euron opintolainan valtiontakaus opintojen saattamiseksi loppuun. Se olisi kokonaan uusi tukimuoto.

Opintotuen myöntämisestä erikseen alempaa ja ylempää korkeakoulututkintoa varten luovuttaisiin. Yksi syy on se, että alemman tutkinnon tukikuukaudet ovat voineet loppua kesken, jos opiskelija on suorittanut myös maisteriopintoja.

Opintoihin yritetään panna lisää vauhtia tiukentamalla edistymisehtoa: opintotuen ehtona olisi nykyisten viiden opintopisteen sijaan kuusi opintopistettä tukikuukautta kohti. Tämä olisi Uusitalon mukaan signaali opiskelijalle, että pitäisi valmistua lähes normaaliajassa.

Uusitalo kertoi tiistain tiedotustilaisuudessa pohtineensa myös muita malleja toteuttaa hallituksen menoleikkaukset.

Yksi vaihtoehto olisi ollut rajata ”ilmainen” opintoraha kolmeen vuoteen eli kandidaatintutkintoon, ja loppu olisi ollut lainaa.

Uusitalon mukaan tämä malli olisi ollut ongelmallinen etenkin ammattikorkeakouluopiskelijoille, joilla perustutkinto voi kestää 3,5–4,5 vuotta.

Myös säästöjä olisi alkanut kertyä vasta vuodesta 2020 alkaen.

Kolmas ongelma olisi ollut se, että kandivaiheen jälkeen alettaisiin mennä töihin, jolloin maisterintutkinto voisi jäädä suorittamatta.

Alla oleva HS:n laskuri kertoo, kuinka paljon valtio tukee korkeakouluopintoja uudistuksen jälkeen – ja mikä on ero nykyisiin tukiin.Syötä laskuriin tieto siitä, kauanko aiot opiskella.Laskuri näyttää, paljonko kaikkiaan saat opintorahaa ja asumislisää ja kuinka paljon voit enimmillään nostaa opintolainaa.
Markku Ulander / Lehtikuva
Selvitysmies, professori Roope Uusitalo luovutti opintotukiehdotuksensa opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle tiistaina.
Selvitysmies, professori Roope Uusitalo luovutti opintotukiehdotuksensa opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle tiistaina.
Kaisa Rautaheimo / HS
Toimittajaopiskelijat Emma Nikka (vas) ja Anna Järviluoma lounastivat Kaivopihan Unicafeessa. He kertovat tehneensä paljon töitä jo nyt opintojen ohessa.
Toimittajaopiskelijat Emma Nikka (vas) ja Anna Järviluoma lounastivat Kaivopihan Unicafeessa. He kertovat tehneensä paljon töitä jo nyt opintojen ohessa.
Kaisa Rautaheimo / HS
Taideopiskelija Malin Nyqvist sanoo, että opiskelijoiden tilanne näyttää todella huonolta.
Taideopiskelija Malin Nyqvist sanoo, että opiskelijoiden tilanne näyttää todella huonolta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat