Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pöntöt lievittävät lintujen asuntopulaa

Pihalla pesivät linnut ovat ilo, mutta niiden auttaminen on myös tärkeätä linnustonhoitoa, sanoo lintuasiantuntija Urpo Koponen.

Kotimaa
 
Näillä ohjeilla linnunpönttö kestää 30 vuotta
Näillä ohjeilla linnunpönttö kestää 30 vuotta
Kotkalainen Urpo Koponen on rakentanut linnunpönttöjä 55 vuotta. Koponen esittelee HS:lle peruspönttönsä saloja.
Fakta

Pönttöjen tyypilliset asukit

 Lentoaukko 28 milliä: kuusitiainen ja sinitiainen.

 Lentoaukko 32 milliä: kirjosieppo, talitiainen ja pikkuvarpunen.

 Lentoaukko 50 milliä: kottarainen ja tervapääsky.

 Lentoaukko 110 milliä: telkkä.

 Lentoaukko 130 milliä: isokoskelo.

Kotkalaisen omakotitalon pihaan pysäköity perävaunu on kukkurallaan linnunpönttöjä. Eri kokoisista ja näköisistä pöntöistä Urpo Koponen valitsee tavanomaisen oloisen, neliskanttisen pöntön ja laskee sen eteensä.

32-millin lentoaukolla varustetussa mallissa ovat pesineet lähes kaikki Suomen kololintulajit, kuten talitiainen ja kirjosieppo, Lapin lintuja lukuun ottamatta, Koponen kertoo jopa hieman ylpeänä.

”Minulla on 55 vuoden pöntöttäjän ura takana. Olen suunnitellut 90 pönttömallia, joissa ovat pesineet aika lailla kaikki kololinnut. Ideat malleihin tulevat luonnosta ja omasta päästä”, hän sanoo.

Koponen on muun muassa Eläinmuseon rengastaja ja asiantuntija Juha Laaksosen Pihan linnut ja pöntöt -kirjassa, joka valittiin vuoden luontokirjaksi vuonna 2013.

Linnunpönttöjä voi ripustaa ympäri vuoden. Koposen mukaan paras aika on kuitenkin syksyllä, jolloin monet linnut, kuten pöllöt, asettuvat reviirilleen. Tiaiset puolestaan tutustuvat tuleviin pesäpaikkoihinsa ennen talvea. Talvella pöntöt myös toimivat pimeä- ja pakkassuojina.

Pihapiirin vanhat pöntöt voi puhdistaa kevättalvella maaliskuun loppuun mennessä. Ensimmäiset tiaiset aloittavat pesintänsä huhtikuussa.

Pöntön voi ripustaa omalla pihalla sijaitsevaan puuhun tai rakennuksen ulkoseinään. Jos sopivaa puuta ei ole, pönttöä varten voi pystyttää paalun, Koponen neuvoo. Metsään sijoitettavaa pönttöä varten pitää kysyä maanomistajan lupa. Pöntön ilmansuunnalla ei ole väliä.

Peruspöntön rakentaminen Koposen tapaan vaatii höyläämätöntä lautaa, filmivaneria, koivuvaneria, ruuveja ja muovista punosnarua.

”Pönttö kannattaa koota ruuveilla, sillä naulaamiseen liittyy lisäongelmia. Osat voivat halkeilla ja halkeamiin kertyvä kosteus lahottaa pöntön nopeasti.”

”Kiinnitys on yksi pöntön tärkeimpiä yksityiskohtia. Kiinnitykseen kannattaa käyttää muovista punosnarua, joka venyy puun kasvaessa eikä kurista puuta jatkossa. Rautalangasta olen luopunut jo vuosia sitten.”

Tiaisille ja puukiipijälle kannattaa rakentaa aina kaksi pönttöä ja sijoittaa ne parinkymmenen metrin etäisyydelle toisistaan, Koponen neuvoo.

”Lajit tekevät yleensä kaksi pesuetta vuodessa mutta mielellään eri pönttöihin.”

Koposen pönttöjä on eteläisen Kymenlaakson pihoilla, puistoissa ja etenkin talousmetsissä peräti 2 750, konkari kertoo. Hänelle linnunpönttöjen rakentaminen on harrastuksen ohella mieluisaa luonnonsuojelutyötä.

”Talousmetsissä ei ole linnuille tarpeeksi kolopuita. Ihmisen apu on tämän vuoksi korvaamatonta. Itse haluan jättää kotimaakunnalleni perinnöksi niin paljon linnunpönttöjä kuin mahdollista”, Koponen sanoo.

Maaliskuun alussa käynnistyy muun muassa Yleisradion, Metsähallituksen ja Birdlife Suomen Miljoona linnunpönttöä -kampanja, jossa Koponen on aktiivisesti mukana. Kevääseen 2017 kestävän kampanjan tarkoituksena on auttaa kololintujen pesintää ja kartoittaa ensimmäisen kerran Suomen linnunpönttöjen määrä kunnittain.

Ajatuksena on ojentaa Suomen itsenäisyyden juhlavuotena 2017 Suomen luonnolle miljoona linnunpönttöä. Puuttuvia pönttöjä rakennetaan pönttötalkoissa ja -tempauksissa.

Ensimmäiset pöntöt kampanjalle rakensivat tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio.

Juha Metso
Lintuharrastaja Urpo Koponen esitteli suunnittelemiaan linnunpönttöjä Kotkan Karhulassa viime viikolla. Västäräkille tarkoitetussa vaakapöntössä on kaksi pesäpaikkaa.
Lintuharrastaja Urpo Koponen esitteli suunnittelemiaan linnunpönttöjä Kotkan Karhulassa viime viikolla. Västäräkille tarkoitetussa vaakapöntössä on kaksi pesäpaikkaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat