Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomeen ei saapunut tiistaina lainkaan turvapaikanhakijoita Venäjältä

Lapin rajavartioston mukaan on kuitenkin vielä liian aikaista puhua pysyvästä muutoksesta.

Kotimaa
 
Juha Metso
Turvapaikanhakijoita on saapunut Suomeen runsaasti etenkin Sallan rajanylityspaikan kautta.
Turvapaikanhakijoita on saapunut Suomeen runsaasti etenkin Sallan rajanylityspaikan kautta. Kuva: Juha Metso

Maaliskuun ensimmäisenä päivänä Venäjältä Suomeen ei tullut yhtäkään turvapaikanhakijaa. Asiasta kertoi sisäministeri Petteri Orpo (kok) verkkopalvelu Twitterissä.

Lapissa on kaksi rajanylityspaikkaa, Salla ja Raja-Jooseppi. Lapin rajavartioston apulaiskomentaja, everstiluutnantti Jussi Sainio kertoo HS:lle, että joulukuussa oli edellinen kerta, kun kummastakaan rajanylityspaikasta ei tullut päivän aikana lainkaan turvapaikanhakijoita Venäjältä.

”Muuten on kyllä ollut yksittäisiä päiviä, jolloin jommallakummalla rajanylityspaikalla ei ole ollut lainkaan tulijoita.”

Sainion mukaan on silti vielä liian aikaista sanoa, onko rajanylitysten määrissä tapahtunut pysyvää muutosta.

”Viikoittainen vaihteluväli on ollut aika suuri. Tulijoita on ollut viikoittain 86–154. Sallaan on tullut keskimäärin 16–17 ihmistä päivässä ja Raja-Jooseppiin keskimäärin 5–10 ihmistä päivässä. Vielä ei pysty ennustamaan, miten tilanne kehittyy.”

Sainio ei osaa arvioida, mistä maaliskuun 1. päivän tilanne johtuu ja onko Venäjän toiminnassa tapahtunut jokin muutos.

Venäjän presidentti Vladimir Putin käski viime viikolla maan turvallisuuspalvelua FSB:tä tiukentamaan turvapaikanhakijoiden valvontaa.

”Tulee vahvistaa niiden pakolaisvirtojen kontrollia, jotka suuntautuvat sekä Venäjälle että sen kautta Eurooppaan”, Putin sanoi puhuessaan FSB:n vuosikokouksessa perjantaina.

Venäjällä pidätettiin runsas viikko sitten 26 Afganistanin kansalaista, jotka olivat Venäjän mukaan tulleet maahan laittomasti ja olivat matkalla Suomeen.

Murmanskin alueen syyttäjänviraston tiedottaja Evelina Makarova arvioi viikonloppuna HS:lle, ettei Venäjä aio muuttaa käytäntöä ja lopettaa ilman viisumia tulevien turvapaikanhakijoiden päästämistä Suomeen. Hänen mukaansa afganistanilaisten ryhmä olisi kokeillut reittiä, joka olisi myöhemmin voinut kasvaa uudeksi pakolaisvirraksi Venäjän halki Suomeen.

”Jos he olisivat pystyneet ylittämään sekä Venäjän että Suomen rajan, valtava virta turvapaikanhakijoita olisi tullut tätä uutta reittiä.”

Vielä viime viikonloppuna Venäjältä saapui Suomeen Rajavartiolaitoksen tietojen mukaan 54 turvapaikanhakijaa.

Helmikuun loppuun mennessä Suomeen oli tullut Venäjältä tämän vuoden aikana yhteensä 1 056 turvapaikanhakijaa, joista valtaosa oli afganistanilaisia, intialaisia, syyrialaisia ja bangladeshilaisia.

vuonna Venäjältä saapui Suomeen yhteensä 694 turvapaikanhakijaa.

HS vieraili Sallan raja-asemalla tammikuun lopussa:
Sallan raja-asema ottaa vastaan kaksi autoa turvapaikanhakijoita päivässä
Sallan raja-asema ottaa vastaan kaksi autoa turvapaikanhakijoita päivässä
Suomi päästää Sallan raja-asemalle kaksi tai kolme turvapaikanhakijoiden autoa päivässä. Sen jälkeen Suomi laskee rajapuomin alas. Viiden marokkolaisen ja yhden syyrialaisen nuoren miehen seurue ajoi Sallan rajalle vanhalla Volgalla. Marokkolainen Elkinani Elmehdi, 24, tuli Venäjälle turistina ja etsii Suomesta parempaa elämää kuin Marokossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat