Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiisteltyyn metsähallituslakiin tulossa isoja muutoksia – ”Ministeri päättää, miten edetään”

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Kopparnäsin korpi Störsvikin luonnonsuojelualueella Siuntiossa.
Kopparnäsin korpi Störsvikin luonnonsuojelualueella Siuntiossa. Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Luontopalvelut

 Luontopalvelut on Metsähallituksen tulosalue, jonka vastuulla ovat Suomen luonnonsuojelualueet ja niiden luonto- ja kulttuuriympäristöjen hoito.

 Sen hoidossa ovat muun muassa Suomen kaikki kansallispuistot, luonnonpuistot ja valtion retkeilyalueet sekä Lapin 12 laajaa erämaa-aluetta ja suurin osa Suomen yleisistä vesialueista.

 Se tuottaa palveluita retkeilijöille, kalastajille ja metsästäjille.

 

Kiisteltyyn metsähallituslakiin ollaan tekemässä eduskuntakäsittelyn loppumetreillä isoja muutoksia ja lakiin on tulossa aivan uusia piirteitä.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan keskustalaiset edustajat esittävät, että Luontopalvelut-yksikön tehtäviä rajattaisiin.

Samalla ympäristöministeriön valta luonnonsuojeluasioissa pienenisi merkittävästi.

Kansanedustaja Lasse Hautala (kesk) esitteli keskiviikkona muutosesitykset maa- ja metsätalousvaliokunnalle. Hautalan mukaan muutoksille on kaikkien hallituspuolueiden kannatus. Hautala kertoo, että muutokset esitellään torstaina maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle (kesk).

”Ministeri päättää, miten edetään. Pitääkö lakiesitys esimerkiksi viedä uudestaan perustuslakivaliokuntaan”, Hautala sanoo.

Metsähallituslaki on jo kertaalleen käynyt perustuslakivaliokunnan käsittelyssä. Hautalan mukaan valiokunnan muutosesitykset eivät ole ”kovin merkittäviä”.

Metsähallituksella on hankalana pidetty johtamisjärjestelmä. Liikelaitos toimii maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalla. Luonnonsuojeluasioista vastaava Luontopalvelut -yksikkö on kuitenkin ympäristöministeriön ohjauksessa.

Luontopalvelut käyttää viranomaisvaltaa, koska sillä on julkisia hallintotehtäviä. Nämä liittyvät muun muassa erävalvontaan ja luonnonsuojelualueiden lupakäytäntöihin.

Maa- ja metsätalousvaliokunnan muutosehdotuksen mukaan Luontopalvelut keskittyisi vain julkisiin hallintotehtäviin. Muutosehdotuksessa näitä julkisia hallintotehtäviä myös tulkitaan ”hyvin suppeasti”, arvioi eräs HS:n haastattelema asiantuntija.

Muilta osin Luontopalveluiden nykyisin hoitamat lakisääteiset tehtävät siirtyisivät Metsähallituksen yhtenäisen johtamisjärjestelmän alle. Niitä ei siis enää valvoisi ympäristöministeriö, vaan Metsähallituksen hallitus, jonka nimittää maa- ja metsätalousministeriö.

Luontopalveluiden rahoitus siirtyisi ilmeisesti valtaosin pois ympäristöministeriöstä.

Myös luontopalveluiden johtajan asema heikkenisi merkittävästi nykyisestä. Muutosten jälkeen hänen tehtävänään olisi ratkaista ”julkisen vallan käyttöä koskevat hallintoasiat”.

Nykyisin Suomen luonnonsuojelualueiden maanhaltija on Luontopalvelut.

Muutosesitysten mukaan maahaltijaksi tulisi jatkossa kuitenkin Metsähallitus. Lakiesityksessä todetaan, että ”julkisten hallintotehtävien hoitoon tarkoitetulla valtion maa- ja vesiomaisuudella ei ole tuottovaatimusta”.

Muutosesityksessä lauseeseen on kuitenkin lisätty sana ”lähtökohtaisesti”. Uuden muotoilun mukaan luonnonsuojelualueilla ei ole ”lähtökohtaisesti tuottovaatimusta”.

Metsähallituslakia on säädetty jo yhdeksän vuotta. Kyseessä on poikkeuksellisen riitainen laki, johon oikein kukaan ei tunnu olevan tyytyväinen.

Tavoitteena on muodostaa Metsähallituksesta valtion erityisliikelaitos, jossa julkiset hallintotehtävät on eriytetty omaan yksikköönsä ja markkinaehtoinen liiketoiminta on sijoitettu tytäryhtiöihin.

Laki pitäisi saada voimaan jo maaliskuun puolivälissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat