Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Potilaiden näytteistä apua lääketutkimukseen – tuloksena voi olla uusia syöpälääkkeitä

Turussa toimiva biopankki Auria teki sopimuksen tutkimusyhteistyöstä ison lääketehtaan kanssa. Tuloksena voi olla uusia hoitoja tai lääkkeitä esimerkiksi syöpään.

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Bioanalyytikko Sanni Suojasto siirtää kudosnäytteet skannattaviksi.
Bioanalyytikko Sanni Suojasto siirtää kudosnäytteet skannattaviksi. Kuva: Vesa-Matti Väärä
Fakta

Biopankit tukevat tutkimusta

 Biopankkien tarkoitus on tukea tutkimusta, jossa hyödynnetään ihmisperäisiä näytteitä, ja tukea näytteiden käytön avoimuutta.

 Biopankit keräävät näytteitä ja niihin liittyviä tietoja. Näitä voivat olla diagnoosit sekä tiedot hoidoista ja niiden vaikutuksista.

 Tiedot kerätään näytteen antajan suostumuksella. Suostumuksensa voi peruuttaa milloin tahansa.

 Biopankkeja on Suomessa kaikkiaan 9. Auria on niiden vanhimmasta päästä.

Suomalaisten sairaaloissa antamat näytteet voivat auttaa kehittämään uusia hoitoja. Sen mahdollistava sopimus on juuri solmittu Turussa toimivan biopankki Aurian ja maailman suurimpiin lääkeyhtiöihin kuuluvan Rochen välillä.

Sopimus tutkimusyhteistyöstä mahdollistaa sen, että uusia tutkimuksia voi alkaa nopeastikin. Aikataulu on kiinni maailmanlaajuisesti toimivasta Rochesta:

”Yhteydenottoja on jo tullut”, kertoo Rochen tieteellisten lääkeasiantuntijoiden esimies Erik Vahtola.

Sopimus on yksi etappi Suomen strategiassa houkutella maahan lisää lääketutkimuksia. Suomi oli pitkään kiinnostava tutkimuskohde, mutta tehtyjen tutkimusten määrä väheni useiden vuosien ajan.

Syitä on useita lääkäreiden kiireestä siihen, että uusien tutkimusten määrä vähenee ylipäätään Euroopassa. Tutkimuksista olisi kuitenkin paljon hyötyä:

Lääketeollisuus arvioi, että tutkimukset tuovat maahan 100–150 miljoonaa euroa vuodessa. Sairaalat säästävät, kun tutkimuksen teettäjä maksaa tutkimukset ja lääkkeet. Potilaatkin hyötyvät, kun uudet menetelmät saadaan nopeasti käyttöön.

”Lääketutkimuksella on kasvun mahdollisuuksia Suomessa”, muistuttaa Rochen toimitusjohtaja Titus Gylvin. ”Osaaminen kiinnostaa.”

Roche palauttaa Auria-tutkimustensa tulokset takaisin biopankkiin, ja muutkin tutkijat voivat hyödyntää niitä.

”Suurin hyötyjä on suomalainen potilas”, sanoo Aurian johtaja Heli Salminen-Mankonen. Auria toimii Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Vaasan sairaanhoitopiirien alueella.

Muutama vuosi sitten voimaan tullut biopankkilaki mahdollistaa potilaiden antamien nimettömien näytteiden tutkimisen laajemmin. Näytteiden antajilta pyydetään suostumus, jonka myötä näytteitä ja muita hoitoon liittyviä tietoja tietoja voidaan käyttää tulevissakin tutkimuksissa. Lähes jokainen suostuu.

Salminen-Mankonen kutsuu näitä aineistoja kansallisvarallisuudeksi, jota pitää hyödyntää viisaasti: ”Jos Suomi ei toimi, muut maat menevät ohi.”

Biopankki Auriassa on aineistoja noin puolesta miljoonasta ihmisestä. Kokoelman pohja on Turun yliopistollisen keskussairaalan patologian näytearkisto, mutta kokoelma karttuu päivittäin, kun jokaiselta uudelta suostumuksen antaneelta potilaalta otetaan verinäyte biopankkiin.

Näytteen antajilta kysytään myös, haluaisivatko he mahdolliseen tutkimukseen, jossa testattaisiin uutta lääkettä. Kyllä, moni vastaa.

”Näyte itsessään ei ole kovin arvokas, mutta sen arvo kasvaa, kun siihen liitetään tietoja antajasta”, Salminen-Mankonen sanoo.

”Syntyy ainutlaatuinen mahdollisuus tutkia hoitomuotoja.”

Se kiinnostaa lääketeollisuutta, sanoo Rochen lääketieteellinen johtaja Anssi Linnankivi. ”Voimme auttaa potilaita, joilla on vaikeita sairauksia.”

Käytännössä tutkiminen voi tapahtua kahta kautta. Löytyykö esimerkiksi tiettyyn syöpään sairastuneilta yhteisiä ominaisuuksia tai merkkiaineita, joiden avulla voi ennakoida syövän kehittymistä?

Tai vaikuttavatko käytössä olevat lääkkeet eri tavoin eri ihmisiin? Jos vaikuttavat, hoitoa voidaan suunnata niihin, jotka hyötyvät siitä.

”Oikea lääke heti oikealle potilaalle”, Salminen-Mankonen kiteyttää. Tavoite on niin kutsuttu henkilökohtainen lääketiede eli hoito, joka räätälöidään yksilöllisesti, kunkin ominaisuuksien mukaan.

Yhteistyön hedelmät eli mahdolliset uudet hoidot tai merkkiaineet voivat liittyä syöpään, jonka hoito on Rochelle iso osa tuotekehitystä. Yhtiö on muun muassa kehittänyt lääkehoitoja yhteen rintasyövän alamuotoon, niin sanottuun Her2-positiiviseen syöpään.

Vahtola arvioi, että rintasyövän lisäksi monella muullakin syövällä on alatyyppejä. Kun niitä opitaan tuntemaan, yhä useampaan syöpään voidaan kehittää yksilöllinen hoito.

Vesa-Matti Väärä
Bioanalyytikko Heidi Halmetoja hakee näytteitä biopankki Aurian varastosta.
Bioanalyytikko Heidi Halmetoja hakee näytteitä biopankki Aurian varastosta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat