Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus peruu pakkolait ja ehkä lisäsäästöt

Veronkevennyksiä hallitus harkitsee vasta, jos paikallinen sopiminen edistyy työpaikoilla.

Kotimaa
 
Sipilä: Tämä on ensimmäinen päivä pääministerinä, kun nautin elämästä
Sipilä: Tämä on ensimmäinen päivä pääministerinä, kun nautin elämästä
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) oli tyytyväinen yhteiskuntasopimuksen valmistumisesta. "Kymmenen ja puolen kuukauden sitkeä vääntäminen kannatti", hän sanoi tiedotustilaisuudessa. Kuva: Terhi Liimu.

Hallitus tukee neuvottelutulosta yhteiskuntasopimuksesta, jonka työmarkkinajärjestöt saivat aikaan sunnuntaina.

Hallitus lupaa lopettaa niin sanottujen pakkolakien valmistelun. ”Hallituksen oma kilpailukykylakipaketti pistetään pysyvästi hyllylle”, pääministeri Juha Sipilä (kesk) vahvisti illalla Kesärannassa.

Veronkorotusten ja lisäleikkausten perumiseen on hallituksen mukaan ”hyvät edellytykset”. Sen sijaan veronkevennyksiä hallitus lupaa vasta sitten, jos paikallinen sopiminen edistyy kevään työmarkkinakierroksella.

”Tämä luo edellytykset sille, että paikallista sopimista lisäämällä ja Suomen mallia tarkentamalla päästään puhumaan työn verotuksen keventämisestä”, Sipilä sanoi.

Sipilä, valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ja työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps) olivat silmin nähden tyytyväisiä tulokseen.

”Tässä on hyvät ainekset siihen, että Suomen suunta kääntyy”, Sipilä sanoi.

”Tämä on ehdottomasti paras päiväni pääministerinä tähän saakka. Kymmenen ja puolen kuukauden sitkeä vääntäminen kannatti”, hän hehkutti.

Hallitus oli asettanut yhteiskuntasopimuksen vaihtoehdoksi 1,5 miljardin euron lisäleikkaukset ja veronkorotukset ja luvannut noin miljardin euron veronkevennykset vuonna 2017. Valtiovarainministeriön mukaan julkisessa taloudessa ei kuitenkaan ole varaa niin suuriin veronkevennyksiin.

Suomen mallissa vientialat alkaisivat määritellä palkankorotusten suuruuden. Siitä ei sanota yhteiskuntasopimuksessa nyt mitään, mutta hallitus haluaa sen ”täsmentyvän” niin, että myös sen vaikutukset julkiseen talouteen voitaisiin huomioida.

Sen jälkeen kun työmarkkinajärjestöt olivat hyväksyneet sopimuksen viime sunnuntaina, hallitus otti miettimistauon ja päätti kehittää sopimuksen sisään porkkanan.

Jos paikallinen sopiminen edistyy ja Suomen malli toteutuu, veronkevennyksistä ”päästään puhumaan”, kuten Sipilä asian muotoili. Veronkevennyksen suuruudesta ministerit eivät keskiviikkona puhuneet.

Stubb sanoi, että mahdollisten veronkevennysten suhteen hallituksella on kaksi tarkastuspistettä, toinen kesäkuussa 2016 ja toinen puoliväliriihessä vuonna 2017. Kesäkuussa hallitus tekee arvion siitä, miten sopimus on viety työehtosopimuksiin.

”Pallo on nyt työmarkkinajärjestöillä. Toivottavaa olisi, että SAK hyväksyisi paketin ja työmarkkinajärjestöt nostaisivat kunnianhimon tasoa, ja toivomme onnistunutta liittokierrosta”, Stubb sanoi.

Sopimuksen kokonaisvaikutus julkiseen talouteen on noin 600 miljoonaa. Se on vain kolmasosa hallituksen tavoitteesta, mutta kuitenkin hallitukselle riittävä. Sopimus tuo 35 000 uutta työpaikkaa. Hallituksen tavoitteena on 72 prosentin työllisyysaste ja 110 000 uutta työpaikkaa.

Sopimuksen myötä yksikkötyökustannukset alenevat 3,7 prosenttia ja maltilliset palkankorotukset mukaan luettuna noin neljä prosenttia.

”Ei olla kaukana tavoitteestamme”, Stubb sanoi. Hallituksen tavoite oli viisi prosenttia.

Sopimuksessa sanotaan, että sen toteuttamisen ehtona on hallituksen verolupausten ja lisäleikkausten peruminen. Tämä voi olla vielä koetinkivi, sillä hallitushan ei nyt luvannut varmasti veronkevennyksiä.

”Vielä ei tuuleteta, mutta maanantaina toivottavasti tuuletetaan”, sanoi Sipilä.

SAK:n hallitus päättää silloin lopullisesti onko järjestö mukana. Jos SAK ei ole mukana, sopimus kaatuu. Sipilä ei halunnut arvioida kuinka kattavasti SAK:n jäsenliittojen pitää olla sopimuksessa mukana. Ainakin kuljetusalan AKT:n uskotaan jäävän sopimuksen ulkopuolelle.

Usko oli hallituksen ministerikolmikolla kuitenkin keskiviikkona vahva, sillä miehet tekivät toisilleen äijätervehdykset poistuessaan tiedotustilaisuudesta.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly olisi toivonut tarkempaa linjausta veroratkaisuun.

”Pakkolakien osalta tilanne on nyt selvä, ja tulkitsen hallituksen linjausta myös niin, että menoleikkaukset vedetään pois. Mutta veroratkaisu jää myöhempään arviointiin.”

”Jossain määrin ymmärrän, että palveluiden ja julkisen talouden tilanteen perusteella veronkevennyksiä pitää tarkastella. Ostovoima on tärkeä, mutta julkiset palvelut ovat nekin palkansaajalle tärkeä asia.”

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola olisi myös halunnut, että hallitus toteuttaa alustavasti lupaamansa päätökset.

Hän sanoi, että STTK:lle tärkeintä on estää lisäleikkaukset, toiseksi tärkeintä lisäverot ja kolmanneksi veronkevennykset.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kommentoi yhteiskuntasopimuksen syntyä Facebook-sivullaan. Rinteen mukaan Sdp suhtautuu myönteisesti neuvottelutuloksen syntyyn.

”Pakkolakien jäädyttäminen ja paikallisen sopimisen siirtäminen työmarkkinajärjestöjen sovittavaksi olivat keskeisiä edellytyksiä ratkaisun syntymiselle. Näin myös Sdp neuvoi opposi­tiosta käsin hallitusta tekemään”, Rinne kirjoittaa.

Sipilä: Tämä on ensimmäinen päivä pääministerinä, kun nautin elämästä. HS.fi/hstv
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström, pääministeri Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Alexander Stubb eivät peitelleet tyytyväisyyttään syntyneeseen sopimukseen.
Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström, pääministeri Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Alexander Stubb eivät peitelleet tyytyväisyyttään syntyneeseen sopimukseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat