Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähes tuhat turvapaikanhakijaa hakee nyt myös töitä Suomessa – ”Työhaluja löytyy kyllä”

SPR:n hankkeessa etsitään turvapaikanhakijoille työelämään tutustumispaikkoja. Halukkaita turvapaikanhakijoita löytyy, mutta harjoittelupaikkoja on vaikea löytää.

Kotimaa
 
Rami Marjamäki
HS on seurannut Somaliasta tulleen turvapaikanhakijan Abdirizak Mohamudin (toinen vasemmalta) elämää Suomessa. Mohamud kertoi tammikuussa haluavansa löytää töitä. ”Mikä tahansa kelpaa.” Kuva Ruoveden vastaanottokeskuksesta tammikuulta, kuvassa Mohamudin lisäksi Farhan, Sadaam ja Abdalla.
HS on seurannut Somaliasta tulleen turvapaikanhakijan Abdirizak Mohamudin (toinen vasemmalta) elämää Suomessa. Mohamud kertoi tammikuussa haluavansa löytää töitä. ”Mikä tahansa kelpaa.” Kuva Ruoveden vastaanottokeskuksesta tammikuulta, kuvassa Mohamudin lisäksi Farhan, Sadaam ja Abdalla. Kuva: Rami Marjamäki

Lähes tuhat turvapaikanhakijaa on parhaillaan hakemassa töitä. Tarkkaa määrää ei tiedä kukaan, sillä työn tekemistä ei tilastoida sen paremmin vastaanottokeskuksissa kuin Maahanmuuttovirastossakaan.

Jonkinlaista suuntaa saa Maahanmuuttoviraston kirjoittamista työoikeustodistuksista, joita on viime ja tämän vuoden aikana annettu jo 811. Lisäksi todistusta odottaa noin sata turvapaikanhakijaa.

Todistuksia on pyydetty niin paljon, että sellaisen saamista joutuu odottamaan pari kuukautta. Ilman todistusta turvapaikanhakija ei voi aloittaa työssä.

Työpaikan löytäminen ei kuitenkaan ole helppoa. Se on huomattu Turussa, jossa yritetään löytää turvapaikanhakijoille harjoittelupaikkoja parin viikon työharjoittelua varten.

Hankkeen projektikoordinaattori Anna Tenho Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piiristä sanoo, että turvapaikanhakijoilla olisi työhaluja, mutta harjoittelupaikkojen löytäminen on hankalaa.

”Työhaluja löytyy, mutta paikkojen löytäminen on ollut haaste. Kun kynnys on ylitetty ja ensimmäinen harjoittelija otettu, työnantajat ovat olleet iloisesti yllättyneitä. Monet ovat halunneet ottaa uudenkin harjoittelijan. Ongelmana on vain, miten saada työnantaja ottamaan tuo ensimmäinen askel”, Tenho sanoo.

Tenhon mukaan turvapaikanhakijoiden motivaatio on korkealla. Tämä näkyy ennen harjoittelua tehdyissä haastatteluissa, joissa selvitetään hakijoiden koulutusta ja osaamista.

”Kysymme siinä myös, onko heillä kiinnostusta harjoitteluun, vaikka harjoittelupaikka olisi sellaiselta alalta, josta heillä ei ole koulutusta tai kokemusta. Lähes kaikki vastaavat, että ilman muuta. Kysymme myös, kiinnostaako heitä vapaaehtoistyö, ja siihenkin lähes kaikki vastaavat kyllä.”

Turun hankkeessa on otettu mallia yläkoululaisten TET-jaksosta, jossa peruskoululaiset käyvät viikon tai kahden viikon mittaisilla työelämään tutustumisjaksoilla. Kokeilu alkoi marraskuussa ja nyt kevään aikana sitä laajennetaan Uudellemaalle ja jatkossa muuallekin.

Punaisen ristin Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Petri Kaukiainen toteaa, että avoimille työmarkkinoille on päässyt todennäköisesti vasta yksittäisiä turvapaikanhakijoita.

”He haluavat osallistua ja kantaa vastuuta, mutta ei voida olettaa, että he olisivat heti valmiita suomalaiseen työelämään. He tulevat kriisialueilta, joten monella on koulutuksessa kurottavaa”, Kaukiainen sanoo.

Kaukiaisen mukaan työelämään tutustumisjakso voi olla turvapaikanhakijalle ensiaskel kotoutumisessa. Harjoitteluun voi päästä sellainenkin, jolla ei ole vielä oikeutta hakea työtä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat