Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuttovirasto sulkee 13 vastaanottokeskusta

Yhteensä 3000 majoituspaikkaa vähennetään, koska yksiköitä sopeutetaan turvapaikanhakijoiden määrän mukaan.

Kotimaa
 
Sari Gustafsson
Helsingin Kutomotien vastaanottokeskus Pitäjänmäellä suljetaan elokuun loppuun mennessä.
Helsingin Kutomotien vastaanottokeskus Pitäjänmäellä suljetaan elokuun loppuun mennessä. Kuva: Sari Gustafsson
Fakta

Viime vuonna 32 000 turvapaikanhakijaa

 Maahanmuuttoviraston mukaan viime vuonna Suomeen saapui yhteensä 32 476 turvapaikanhakijaa.

 Heistä yli 20 000 oli irakilaisia. Seuraavaksi suurimmat ryhmät saapuivat Afganistanista, Somaliasta ja Syyriasta.

 Syksyllä turvapaikanhakijoita tuli rajan yli jopa 300 vuorokaudessa. Uusia vastaanottokeskuksia perustettiin viikoittain.

 Helmikuun lopussa Suomessa oli noin 230 vastaanottokeskusta alaikäisten yksiköt mukaan lukien.

Maahanmuuttovirasto sulkee seuraavan puolen vuoden sisällä yhteensä 13 vastaanottokeskusta eri puolilla maata. Lisäksi suljetaan kaksi alaikäisten yksikköä, joita ylläpitää Suomen Punainen Risti.

Maahanmuuttoviraston mukaan vastaanottokeskuksia suljetaan, koska majoituspaikkojen määrä sopeutetaan paremmin vastaamaan turvapaikanhakijoiden määrää.

Kaikkiaan vastaanottokeskuksista vähennetään noin 2 700 aikuisten ja perheiden paikkaa sekä noin 300 yksin tulleiden alaikäisten paikkaa.

”Tulijamäärät ovat tasaantuneet ja pienentyneet syksyn ruuhkasta. Kun päätöksiä on tullut ja ihmisiä on lähtenyt takaisin, meille on tullut sen verran runsaasti vapaata kapasiteettia, että olemme tehneet karsintaa verkostossa”, kertoo vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvainen Maahanmuuttovirastosta.

Kuuluvaisen mukaan alkuvuodesta Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden määrä on vakiintunut noin 200 tulijaan viikossa. Sillä tahdilla Suomeen tulisi tänä vuonna 10 000–15 000 turvapaikanhakijaa. Viime vuonna heitä tuli yli 30 000.

”Sillä ennusteella menemme nyt eteenpäin. Jos tilanne lähtee muuttumaan kevättä ja kesää kohti, meidän täytyy katsoa asiaa uudelleen. Mutta meillä on nyt edelleen pelivaraa, vaikka määrät lähtisivätkin vähän kasvuun”, Kuuluvainen sanoo.

Tällä hetkellä vastaanottoyksiköiden käyttöaste on noin 85 prosenttia. Vapaita paikkoja karsimalla karsitaan myös kuluja. Lopetettavaksi päätetyissä yksiköissä on taloudellisuuden lisäksi huomioitu myös toiminnallisuutta ja turvallisuutta.

Nämä vastaanottokeskukset suljetaan

Elokuun loppuun mennessä Maahanmuuttovirasto lakkauttaa vastaanottokeskukset Suonenjoella, Lappajärvellä, Kuusamossa ja Helsingin Kutomotiellä.

Lisäksi yhdeksän vastaanottokeskusta lopettaa määräaikaisten sopimusten päättyessä keväällä ja kesällä.

Maaliskuun loppuun mennessä toiminta loppuu Keuruulla ja Turun Paattisissa. Keväämmällä sopimus päättyy Vihdin Riuttarannassa, Nauvossa, Turun Heinänökassa, Limingassa, Orivedellä ja Tampereella Naisten suojakodin yksikössä. Kesäkuun loppuun mennessä päättyy myös Oulun Kastellin yksikön sopimus.

Helmikuun lopussa toiminta jo loppui Kokemäen Pitkäjärvellä, Rovaniemen Apukassa ja Tampereen Multisillassa.

Ilman huoltajaa Suomeen tulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden yksiköistä toimintansa lopettavat SPR:n Lahden Hennalan ja Kyröskosken yksiköt. Majoituspaikkoja vähennetään myös muutamista muistakin alaikäisten yksiköistä.

Yksin Suomeen tulleita alaikäisiä majoittuu ja opiskelee myös kansanopistoissa, joista muutamien kanssa Maahanmuuttovirasto päättää yhteistyön lukukauden päättyessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat