Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvapaikanhakijoiden tulo Lapissa pysähdyksissä kolmatta päivää – Rajavartiolaitos: Venäjän ja Suomen rikostorjunta alkaa tuottaa tulosta

Sallan ja Rajajoosepin rajanylityspaikoille ei tullut yhtään turvapaikanhakijaa tiistaina, keskiviikkona eikä aamupäivällä torstaina. Aiemmin tulijoita Suomeen on ollut päivittäin.

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Sallan rajanylityspaikka tammikuussa.
Sallan rajanylityspaikka tammikuussa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Turvapaikanhakijoiden tulo Suomeen itärajan yli Lapissa on pysähdyksissä jo kolmatta päivää, kertoi everstiluutnantti Jussi Sainio Lapin rajavartiostosta torstaina päivällä.

Sallan ja Rajajoosepin rajanylityspaikoille ei ole tullut yhtään turvapaikanhakijaa tiistain ja torstain välisenä aikana. Torstaina kello 16:een mennessä tulijamäärä oli nollassa kolmatta päivää. Aiemmin tulijoita Suomeen on ollut päivittäin. Sallassa 15–20 ja Rajajoosepissa nollasta kymmeneen henkeä päivässä, Sainio kertoi.

”Näyttää menevän toivomaamme suuntaan”, kommentoi asiaa sisäministeri Petteri Orpo (kok). ”Venäjän viranomaiset ovat kertoneet puuttuneensa järjestäytyneeseen toimintaan, jolla ihmisiä on ohjattu Suomen rajalle. Meillä ovat neuvottelut Venäjän kanssa kesken, että löydetään pysyvä ratkaisu.”

Orpo sanoo, että mitään uutta erillistä ratkaisua ei ole tehty, jonka vuoksi virta nyt olisi pysähtynyt.

Rajavartiolaitos selitti turvapaikanhakijoiden tulon tyrehtymistä tiedotteessaan sillä, että Suomen ja Venäjän viranomaisten rikostorjunta alkaa tuottaa tulosta.

”Kehitys maahantulossa näyttää menevän oikeaan suuntaan”, sanoi HS:lle prikaatinkenraali Pasi Kostamovaara Rajavartiolaitoksesta.

Hän kertoi, että rikostorjunnassa yhteistyötä on tiivistetty jo pari kuukautta.

Venäläisille on kerrottu suomalaisten turvapaikkaliikenteessä huomaamia asioita, kuten että liikkeellä on ollut väärennettyjä Venäjän myöntämiä viisumeja ja muita väärennettyjä asiakirjoja. Lisäksi on havaittu esimerkiksi, että Venäjän myöntämiä viisumeja epäillään käytettävän väärään tarkoitukseen, ja että osa Venäjän viisumeista on ollut vanhentuneita.

Kostamovaaran mukaan Rajavartiolaitoksella on tutkinnassa esimerkiksi yksi törkeä laittoman maahantulon järjestäminen. Tapauksessa useille ihmisille on järjestetty siirtyminen Aasiasta Venäjälle ja edelleen Suomeen. Tarkoituksena on ollut jatkaa muualle Eurooppaan, eli Suomi on ajateltu kauttakulkumaaksi.

Tapauksesta tiedotetaan lisää, kun tutkinta etenee, Kostamovaara kertoo.

Pohjois-Venäjän tiedotusvälineissä liikkui torstaina tietoja, joiden mukaan Suomi olisi sulkenut pohjoiset raja-asemansa pakolaisilta.

”Tänään kerrottiin, että helmikuun 29. päivästä lähtien Suomen raja on suljettu ’eteläisistä maista’ tulevilta siirtolaisilta”, Kantalahtelaisen blogg51ru-sivusto kertoi uutisoidessaan Kantalahdessa Suomeen pääsyä odottavien pakolaisten mielenosoituksesta. Sivuston mukaan jumiin jääneitä pakolaisia on kaupungissa yli 200.

Ainakin Komin tasavallan pääkaupungissa Syktyvkarissa päämajaansa pitävä 7x7-journal.ru-sivusto toisti kantalahtelaisen väitteen rajan sulkemisesta lähes sanasta sanaan.

Venäläislehtien väitteet eivät kuitenkaan pidä paikkaansa. Suomen Rajavartiolaitos tosin toteaa, että jos Venäjältä saapuu Suomeen suuria määriä turvapaikanhakijoita, Sallan ja Rajajoosepin rajanylityspaikkojen liikennettä säännöstellään tarvittaessa.

”Rajanylitysliikenteen säännöstelemiseksi liikenne keskeytetään tilapäisesti ja avataan uudelleen lakisääteisten tehtävien tultua rajanylityspaikalla hoidetuksi. Säännöstely saattaa aiheuttaa matkustajille viivettä rajan ylittämisessä”, Rajavartiolaitos kertoo tiedotteessaan.

Kantalahden pakolaisten mukaan ihmissalakuljettajat huijasivat heitä jättämällä heidät kaupunkiin ja katoamalla rahoineen taivaan tuuliin.

Aiemmin Venäjän tiedotusvälineet uutisoivat näkyvästi muun muassa ulkoministeri Timo Soinin lausunnon, jonka mukaan pakolaisten tulon rajoittamista voidaan harkita.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kehotti viikko sitten viranomaisia tiukentamaan Venäjän kautta Eurooppaan pyrkivien turvapaikanhakijoiden valvontaa.

Venäjän median väitteistä Suomen rajan sulkemisesta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat