Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkein oikeus linjasi: Työnantaja sai evätä bonukset laittomaan työtaisteluun osallistuneilta työntekijöiltä

Metallityöväen liitto vaati oikeudessa ABB-yhtiöltä yli 85 000 euron palkkasaatavia.

Kotimaa
 

Työnantaja saa evätä tulospalkkion laittomaan työtaisteluun osallistuneilta työntekijöiltä. Korkein oikeus (KKO) linjasi asiasta ennakkopäätöksessään torstaina.

ABB Oy:n Vaasan-toimipisteen sähköjakeluautomaatio-osaston työntekijät olivat työrauhavelvoitteen voimassaoloaikana lakossa 31. toukokuuta ja 1.–3. syyskuuta vuonna 2010. Lisäksi yhtiön Harjavallan-toimipisteen työntekijät olivat lakossa neljä tuntia 4. kesäkuuta samana vuonna.

Työnantaja eväsi työnseisauksiin osallistuneilta työntekijöiltä vuoden 2010 henkilökohtaiset tulospalkkiot, koska kyse oli laittomista lakoista.

Metallityöväen liitto vei asian oikeuteen. Se vaati, että ABB:n on maksettava yli 85 000 euroa palkkasaatavia korkoineen.

Työsopimuslaki antaa työntekijöille suojan osallistua ammattiyhdistystoimintaan ja lailliseen työtaisteluun, mutta Vaasan ja Harjavallan työnseisauksissa ei ollut kyse kummastakaan niistä.

Korkeimman oikeuden mukaan Vaasan ja Harjavallan tapaukset olivat työntekijöiden spontaanisti järjestämiä työtaistelutoimenpiteitä, joissa ammattiyhdistys ei ollut osallisena. Lain takaama ammatillisen järjestäytymisen vapaus ei siten koskenut niitä.

KKO:n ennakkopäätöksen mukaan ABB ei toiminut syrjintäkiellon eikä yhdistymisvapauden käytön estämisen ja rajoittamisen kiellon vastaisesti, kun se jätti tulospalkkiot maksamatta.

Myös Helsingin käräjäoikeus hylkäsi Metallityöväen liiton kanteen kesäkuussa 2013.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat