Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokoomus jäi taas hallituksessa yksin

Yhteiskuntasopimus meni puolueen sisällä läpi rimaa hipoen.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Juha Sipilä, Alexander Stubb ja Jari Lindström neuvottelivat yhteiskuntasopimuksesta koko alkuviikon.
Juha Sipilä, Alexander Stubb ja Jari Lindström neuvottelivat yhteiskuntasopimuksesta koko alkuviikon. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Hallituksen torstaina hyväksymä yhteiskuntasopimus oli kokoomukselle paljon vaikeampi pala nieltäväksi kuin ulospäin näkyi.

Yhteiskuntasopimuksesta syntyi hallituksen sisälle jälleen asetelma, jossa kokoomus jäi eri leiriin kuin keskusta ja perussuomalaiset. Tästäkin mittelöstä jäi arpia, hieman samaan tapaan kuin syksyllä, jolloin hallitus melkein kaatui sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen.

Keskusta ja perussuomalaiset olisivat olleet valmiita hyväksymään yhteiskuntasopimuksen nopeammin kuin kokoomus, jonka puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb vedätti hallituskumppanien mielestä päätöksentekoa tarpeettomasti.

Asian voi toki nähdä myös niin päin kuin kokoomus nyt mielellään kertoo, eli Stubb taisteli sankarillisesti, jotta väljästi kirjoitetulla sopimuksella ei täysin nöyryytetty hallitusta.

Hallitus sai sopimuksen eteensä maanantaina, minkä jälkeen alettiin laskea vaikutuksia ja komentaa järjestöjohtajia pääministerin virka-asunnolle Kesärantaan. Yhden tylyn arvion mukaan tämä oli kokoomukselta ”sijaistoimintaa, jolla pelattiin aikaa”.

Muut puolueet pelkäsivät, että sijaistoiminta kaataa sopimuksen. Keskustalle ja perussuomalaisille oli ensisijaista, että syntyisi edes jonkinlainen sopu.

Stubbin toiminta johtui kokoomuksen sisäisestä tilanteesta. Kokoomuksessa on monia, joille työmarkkinajohtajien maanantaina tarjoilema paperi oli syvä pettymys. Syitä on kaksi.

Työpaikkasopimisessa kokoomuksella oli kunnianhimoisemmat ja myös unelmahöttöisemmät tavoitteet kuin muilla hallituspuolueilla. Yrittäjien etujärjestön Suomen Yrittäjien viestejä kuunnellut kokoomus toivoi, että etenkin palkoista ja työajoista sopimista olisi saatu siirrettyä työpaikoille. Vaikka lailla pakottaen, jos muu ei auta.

Odotukset paikallisesta sopimisesta olivat korkealla siksi, että yhteiskuntasopimuksen luonnoksissa asiasta oli paljon tekstiä. Työntekijäpuolikin oli valmis erityisesti työaikajärjestelyjen sopimiseen työpaikoilla.

Tämä kaikki kuitenkin pyyhkiytyi pois lopullisesta sopimuksesta, jossa palkoista ja työajoista ei puhuta mitään.

Toinen syy kokoomuksen kauhistukseen on se, että kokoomus on valtionhoitajapuolue, jolla on ollut pitkä sarja historiaan jääviä valtiovarainministereitä.

Kokoomus lähti tähänkin hallitukseen tekemään tiukkaa talouspolitiikkaa yksityiskohtaisella hallitusohjelmalla.

Nyt hallitus näyttää taipuvan sopimukseen, jossa työmarkkinajärjestöt sanelevat sille, mitä valtiontaloudessa saa tehdä. Lisäksi sopimus kiristää palkkaverotusta vastoin hallitusohjelmaa.

Torstaina hallitus viimein kuittasi sopimuksen osaltaan hyväksytyksi. Pääministeri Juha Sipilälle (kesk) se oli paras päivä pääministerinä, kuten hän tiedotustilaisuudessa riemuitsi.

Hallituksen hyväksyntä on kirjoitettu kieli keskellä suuta, jotta järjestöt eivät tulkitsisi hallituksen asettavan uusia ehtoja.

Linjauksen mukaan yhteiskuntasopimus antaa ”toteutuessaan hyvät edellytykset” jättää tekemättä lisäsäästöt ja veronkorotukset. Jos paikallisessa sopimisessa edistytään keväällä, hallitus ”ottaa tämän huomioon” arvioidessaan, onko varaa veronkevennyksiin.

Hallitus siis sai ujutettua sopimukseen omia tavoitteitaan. Hallituksen linjaukseen leivotut ”kannustimet”, joista Stubb ottaa kunnian, näyttävät rauhoittaneen kokoomuksen eduskuntaryhmän enemmistön.

Moni toistelee, että sopu on tärkeä – onhan kokoomuskin palkansaajapuolue eikä pelkkä yrittäjäpuolue.

Riskinä on, että Stubbin ehtojen takia yhteiskuntasopimus kaatuu SAK:ssa.

Kokoomuksen markkinaliberaali siipi ei tällä vielä rauhoitu, mistä todisteena kansanedustaja Susanna Kosken (kok) tviitti keskiviikolta. Koski on eräänlainen holtiton aliminä, joka huudahtelee vielä silloinkin, kun muut kokoomuksessa jo pystyttävät särötöntä julkisivua.

”Paras päivä pääministerinä? Henkilökoht. kansanedustajana tämä on ehdottomasti nöyryyttävin päivä. Kotijoukkueen puolesta hävettää ankarasti.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat