Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp piti hyvänä sopimusta mutta moitti sitä

SEL hylkäsi yhteiskuntasopimuksen. Myös AKT jäämässä ulos.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Sirpa Paatero (sd) kysyi pitääkö hallitus lupauksensa.
Sirpa Paatero (sd) kysyi pitääkö hallitus lupauksensa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Sdp:n ja vasemmistoliiton kansanedustajat haukkuivat eduskunnan kyselytunnilla työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen hyväksymää kilpailukyky- eli yhteiskuntasopimusta.

He pitivät sopimusta periaatteessa hyvänä, mutta toisaalta korostivat siinä esiintyviä puutteita, kuten sen ostovoimaa vähentävää vaikutusta.

Eräät olivat pahoittaneet mielensä siitä, että ministerit Jari Lindström (ps), Juha Sipilä (kesk) ja Alexander Stubb (kok) tuulettivat äijätervehdyksin sopimuksen syntymistä tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

”On ikävää, että ministerit ilakoivat ja tekevät nyrkkitervehdyksiä, kun pienipalkkaisia kuritetaan ja heiltä viedään ostovoimaa. Aihetta tuuletteluun ei ole”, sanoi Merja Mäkisalo-Ropponen (sd). Tuulettelun paheksumiseen yhtyi myös vasemmistoliiton Kari Uotila.

Hallituspuolueissa reaktiota ihmeteltiin, kun vasemmisto-oppositio on koko talven vaatinut sopimista pakkolakien sijaan. Nyt kun sopimus on, hallitus peruu pakkolakinsa.

”Minä ilakoin sopimisesta ja siitä, että tässä puolustetaan työtöntä. 35 000–45 000 työpaikkaa, eikös se ole ilahtumisen paikka? Käsittämätöntä miksi asia käännetään negatiiviseksi, kun kerrankin saadaan sopimus”, Lindström tuohtui.

”Minä taputan sille, että Suomesta löytyi sopimisen kulttuuri suomalaisten työttömien eteen”, sanoi pääministerikin.

Sdp:n Sirpa Paatero ei saanut hallitukselta selkeää vastausta siihen, peruuko hallitus oikeasti lisäsäästöt ja veronkorotukset, ja alentaako hallitus verotusta kuten hallitusohjelmassaan lupasi.

Työmarkkinajärjestöjen neuvottelema yhteiskuntasopimus koki ensimmäisen takaiskun torstaina, kun SAK:lainen Elintarviketyöläisten liitto (SEL) hylkäsi sen yksimielisesti.

SEL:n mielestä sopimus perustuu virheelliseen arvioon lääkkeistä, joilla kilpailukykyä lisätään, työttömyyttä vähennetään ja ostovoimaa turvataan.

”Kilpailukykysopimuksen luvataan tuovan 35 000 työpaikkaa. Vuosittaisen työajan pidentäminen kokoaikatyössä keskimäärin 24 tunnilla tulee kuitenkin väistämättä lisäämään työttömyyttä”, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo tiedotteessa.

Kuljetusalaa edustavan AKT:n hallitus esittää perjantaina kokoontuvalle liittovaltuustolle, että AKT jää sopimuksesta pois.

SAK:n muiden liittojen kanta sopimukseen on vielä auki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat