Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opintotuen suunnasta ei tullut sopua HSTV:n keskustelussa – Sailas antoi kiitosta selvitysmiehen esitykselle

Selvitysmiehen esitystä kehui studiossa etenkin Raimo Sailas.

Kotimaa
 
Romuttavatko opintotukileikkaukset hyvinvointiyhteiskunnan - HSTV:n Suuri opintotukikeskustelu
Romuttavatko opintotukileikkaukset hyvinvointiyhteiskunnan - HSTV:n Suuri opintotukikeskustelu
Romuttavatko hallituksen leikkaukset opintotukeen tasa-arvoiset opiskelumahdollisuudet? Vaarantavatko ne koko hyvinvointiyhteiskunnan? Studiossa ovat opintotuen selvitysmies, professori Roope Uusitalo, entinen valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas, SYL:n sosiaalipoliittinen sihteeri Silja Silvasti sekä kansanedustajat Sanna Lauslahti (kok) ja Ozan Yanar (vihr). Puheenjohtajina ovat HS:n Marko Junkkari ja Paavo Teittinen.

Lukukausimaksutkin nousivat esille HSTV:n suuressa keskustelussa opintotuen rajuista leikkauksista torstaina HSTV:n suorassa opintotukikeskustelussa.

Oppositiopuolue vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar epäili, että seuraavalla hallituskaudella vuorossa ovat jo maksut myös suomalaisille opiskelijoille.

Hallituspuolue kokoomuksen kansanedustajan Sanna Lauslahden mukaan ainakaan kokoomus ei niitä sallisi, vaan pienessä maassa koulutuksen tulee vastakin olla maksutonta.

Keskustelun varsinainen aihe oli opintotuen uudistus, joka merkitsee tuntuvaa leikkausta opintorahaan ja lainaosuuden kasvua. Selvitysmies, koulutuksen taloustieteen professori Roope Uusitalo jätti tiistaina ehdotuksensa opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok).

”Muutamia unettomia öitä olen miettinyt, mitä on tullut sanottua. Tämähän ei ole mikään innovatiivinen esitys, mutta ei myöskään juustohöylä, koska esityshän leikkaa paljon enemmän kuin höylää”, Uusitalo tunnusti. Siitä ei Uusitalon mukaan ole kuitenkaan näyttöä, että laina estäisi vähävaraisten opiskelut tai vähentäisi sosiaalista liikkuvuutta.

Keskustelijoista eniten kehuja Uusitalon ehdotuksille antoi entinen valtiovarainministeriön valtiosihteeri, ministeri Raimo Sailas.

”Erinomainen raportti ja viileä analyysi, mies puhuu asiaa”, hän sanoi.

Suomen ylioppilaskuntien liiton mukaan paras ja kannustavin ratkaisu olisi perustuloon siirtyminen myös opintotuessa, sanoi SYL:n sosiaalipoliittinen sihteeri Silja Silvasti.

Silvasti piti esitystä pelkkänä leikkauksena eikä minään rakenteellisena uudistuksena. Hän kertoikin Uusitalon kutsuneen itseään ”hallituksen valitsemaksi palkkatappajaksi, joka itse valitsee vain aseet”.

Silvasti ennakoi myös, että opinnoista tulee entistä putkimaisempia, kun opintotukikuukaudet vähenevät ja opintopistevaatimus kasvaa.

Yanarin mukaan hallituksella ei ole mitään käsitystä nykyisestä työmarkkinatilanteesta. Hän viittasi siihen, että pääministerikin kehui opiskelleensa aikoinaan opintolainalla.

Silvastin ja Yanarin mukaan opintotukileikkaukset tulisikin perua. ”Sanoihan opetusministerikin luovutustilaisuudessa kahteen kertaan, että niiden toteutus on hänelle vastenmielistä”, Silvasti sanoi.

Juhani Niiranen / HS
SYL:n Silja Silvasti ja vihreitten Ozan Yanar arvostelivat eniten selvitysmies Roope Uusitalon opintotukiraporttia.
SYL:n Silja Silvasti ja vihreitten Ozan Yanar arvostelivat eniten selvitysmies Roope Uusitalon opintotukiraporttia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat