Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naisvangille korvauksia: Miesvartija valvoi synnytystä, josta vastasynnyttänyt vietiin nopeasti selliin

Vanki vietiin matkaselliin kolme tuntia synnytyksen jälkeen. Hän oli huonossa kunnossa verenvuotojen takia. Matkasellissä oli kuitenkin vain ämpäri ja lavuaari, eikä esimerkiksi vaihtositeitä.

Kotimaa
 
Marko Sorsa
Hämeenlinnan vankila.
Hämeenlinnan vankila. Kuva: Marko Sorsa

Valtio maksaa synnyttäneelle naisvangille korvauksia perus- ja ihmisoikeusloukkauksista, koska synnytystä oli valvomassa miesvartija ja vastasynnyttänyt äiti vietiin lähes suoraan synnytyksestä vankilan matkaselliin.

Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslia tiedotti joulukuussa annetusta ratkaisusta perjantaina. Samalla se kertoi Valtiokonttorin arvioineen viime viikolle kohtuulliseksi hyvitykseksi 3 500 euroa.

Naisvangin kohtelusta oli valittanut oikeusasiamielle vangin vanhempi. Vanki oli ensisynnyttäjä, joka kärsi vakavasta masennuksesta.

Nainen oli tutkintavankina Hämeenlinnan vankilassa, josta hänet siirrettiin raskauden loppuvaiheessa vankilasairaalaan. Hän synnytti Kanta-Hämeen keskussairaalassa.

Synnytyksessä oli paikalla kaksi vartijaa, joista toinen oli mies. Miesvartijan ja synnyttäjän välillä oli ollut sermi, mutta synnyttäjän mielestä se oli liian matala, joten hän koki tilanteen häpäisevänä.

Vankila perusteli miesvartijan läsnäoloa sillä, että vangin pelättiin käyttäytyvän aggressiivisesti, kun lastensuojelun edustajat tulevat hakemaan vastasyntyneen suoraan synnytyssalista. Jo ennalta oli päätetty, että lapsi otetaan kiireellisesti huostaan.

Keskussairaala piti vangin pitämistä tiloissaan synnytyksen jälkeen niin isona turvallisuusriskinä, että vanki päätettiin siirtää takaisin vankilaan. Apulaisoikeusasiamiehen mukaan ei tosin selvinnyt, millaista uhkaa kahden vartijan vartioima vanki aiheutti.

Synnytyssairaalassa ilmeisesti kuviteltiin, että vanki olisi siirtynyt takaisin vankilasairaalaan. Vanki oli kuitenkin kirjoitettu ulos vankilasairaalasta hänen lähdettyään synnytykseen. Niinpä hänet vietiin vankilan matkaselliin.

Vanki vietiin matkaselliin kolme tuntia synnytyksen jälkeen vähän ennen puoltayötä. Hän oli huonossa kunnossa verenvuotojen takia. Matkasellissä oli kuitenkin vain ämpäri ja lavuaari, eikä esimerkiksi vaihtositeitä. Synnytyssairaalassa oli kehotettu sijoittamaan vanki huoneeseen, jossa on käsisuihku.

Aamulla vanki toimitettiin vankilasairaalaan, jossa hän oli viikon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat