Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Langaton lihalämpö­mittari keräsi miljoona­rahoituksen ja tuhansia ennakko­tilauksia – idea syntyi lihapatojen ääreltä

Meater-lihalämpö­mittari on tuottanut netissä kaksi miljoonaa dollaria, vaikka itse tuotetta saadaan vielä odottaa.

Kotimaa
 
Näin saavutat amerikkalaisen unelman
Näin saavutat amerikkalaisen unelman
Miljoonarahoituksen Meater-lihalämpömittarillaan Yhdysvalloissa kerännyt Teemu Nivala antaa vinkit, miten menestyä. Toimittaja: Marjo Valtavaara, kuvaus ja leikkaus: Vesa Ranta
Kuka?

Raahelainen diplomi-insinööri

  Syntynyt 1982.

  Kotoisin Raahesta.

  Tietotekniikan diplomi-insinööri Tampereen teknillisestä yliopistosta.

  Naimisissa Wen Nivalan kanssa.

  Asuu Leicesterissa, Britanniassa, aiemmin San Franciscon alueella Yhdysvalloissa.

  Työskennellyt useiden yritysten palveluksessa tuotteiden kehittäjänä markkinaideasta tuotantoon.

  Nyt oman yrityksensä Apption Labsin teknologiajohtaja.

Langatonta lihalämpömittaria on himoittu netissä jo 15 000 ennakko-ostoksen verran. Jättimäinen luku, kun kyseessä on tuote, jota ei vielä ole.

Kickstarter-joukkorahoitusalustassa Meater-mittari keräsi viime syksynä kuukaudessa 1,2 miljoonaa dollaria lähinnä yhdysvaltalaisilta ruoanlaittajilta. Myöhemmin summa on kasvanut jo lähes kahteen miljoonaan.

Meaterin takaa löytyy Teemu Nivala, 33, raahelaislähtöinen diplomi-insinööri. Koti on Leicesterissä Britanniassa, mutta haastatteluun Nivala kiiruhtaa vanhempiensa luota Oulusta.

Meateriin hän sai idean poltettuaan poikki useampia paistomittarin lankoja kokatessaan.

”Syntyi ensimmäinen täysin langaton paistomittari, jossa tekniikka yhdistää mittarin pilvipalvelun kautta älypuhelimeen. Tämä on sitä esineiden internetiä, joka tulee valtaamaan markkinoita. Kolmen vuoden päästä tilanne on aivan toisenlainen kuin nyt.”

Kun tuote oli luotu, Nivala tiesi heti, mikä on bisnekselle oikea pomppulauta. Yhdessä yhdysvaltalaisen liikekumppaninsa Joseph Cruzin kanssa hän vei Meaterin Kickstarteriin.

”Joukkorahoituksessa vetää parhaiten tuote, jossa on jotain uutta.”

Suosio yllätti Nivalankin. ”Uskoin, että tuote kiinnostaa, mutta minimitavoitteemme oli 100 000 dollaria ja realistisena pidimme korkeintaan 200 000:a. Tuli 1,2 miljoonaa.”

”Kaikki tai ei mitään”, Nivala kuvaa somemaailmaa.

”Kickstarterissa on ranking-lista, jossa suosituimmat näkyvät ensiksi. Jos tuote alkaa kiinnostaa, se kerää nopeasti tukijoita sosiaalisissa verkostoissa.”

Tukijat tekivät sitovan ostoksen 59 dollarilla. Osa sitoutui ostamaan kalliimman paketin, johon kuuluu toimintaetäisyyttä laajentava wlan-palikka.

Ostokseen sisältyy riski, että toimitus voi venyä. Niin onkin käynyt. Alun perin Meaterin piti mennä tuotantoon tammikuussa. Nyt aikataulu on siirtynyt kesään. ”Olemme suunnitelleet tuotantolinjaa ja -prosessia Taiwanissa.”

Tuotetta on juuri testattu Nivalan vanhempien keittiössä. ”Härän entrecote, medium-paistoaste, 61 asteen lämpötila. Valkosipuliperunoiden kanssa, hyvää oli.”

Nivala valmistui diplomi-insinööriksi Tampereelta ja lähti maailmalle. Aluksi hän muutti tyttöystävän ja nykyisen vaimonsa perässä Britanniaan.

Muut työt saivat jäädä, kun oma tuote alkoi nousta siivilleen. Nyt Apption Labs -yrityksellä on oma pieni suunnittelutoimisto.

Nivalalla on pelimerkkejä hihassaan myös tuleviin bisneksiin.

”Tulevista tuotteista voi sanoa varmasti sen, että niistä löytyy kolme asiaa: mukana on pilvipalvelu, ne toimivat puhelimen kanssa ja ovat kuluttajatuotteita.”

Oikaisu 7.3. klo 14:45: Mittarin nimi on korjattu muotoon Meater.

Vesa Ranta
Teemu Nivala esittelee lihan lämpömittaria ja siihen liittyvää matkapuhelinsovellusta.
Teemu Nivala esittelee lihan lämpömittaria ja siihen liittyvää matkapuhelinsovellusta.
Teemu Nivala sai idean langattomaan lämpömittariin poltettuaan poikki useampia paistomittarin lankoja lihaa kokatessaan.
Teemu Nivala sai idean langattomaan lämpömittariin poltettuaan poikki useampia paistomittarin lankoja lihaa kokatessaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat