Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SAK:n liitot voivat kaataa sopimuksen

Pam, AKT ja Rakennusliitto kertoivat, etteivät luota hallituksen tekevän osuuttaan.

Kotimaa
 
Ann Selin: Lupaus veronkevennyksistä saisi Pamin harkitsemaan hylkäämispäätöstään uudelleen
Ann Selin: Lupaus veronkevennyksistä saisi Pamin harkitsemaan hylkäämispäätöstään uudelleen
Palvelualojen ammattiliiton Pamin puheenjohtajan Ann Selinin mukaan maan suurin ammattiliitto hylkäsi kilpailukykysopimuksen, koska liiton jäsenet ja päätöksentekijät eivät luota maan hallitukseen. Pamin hallitus voisi harkita ratkaisuaan uudelleen, jos hallitus ilmoittaa sitoutuvansa luvattuihin veronkevennyksiin. Toimittaja: Jaana Savolainen, kuvaus: Terhi Liimu.
Tästä on kyse

Kohta vuoden kestänyt hanke

 Yhteiskuntasopimus tai kilpailukykysopimus on pääministeri Juha Sipilän (kesk) viime kevään lopulla aloittama hanke.

 Vajaa viikko sitten sunnuntaina työmarkkinoiden keskusjärjestöjohtajat saivat aikaan neuvottelutuloksen, joka odottaa SAK:n hyväksyntää. Hallitus hyväksyi tuloksen torstaina.

 Lopullisesti sopimus tulisi voimaan vasta, kun liitot ovat neuvotelleet sovitut muutokset työehtosopimuksiin maalis–toukokuussa.

 Tarkoitus on parantaa yritysten kilpailukykyä ja kohentaa työllisyyttä pienentämällä yritysten kuluja. Työntekijöille tämä merkitsee lisää töitä ja maksuja.

 Sopimus korvaisi hallituksen ajamat pakkolait.

Pitkään neuvoteltu yhteiskunta- eli kilpailukykysopimus saattaa kaatua siihen, että SAK-laiset työntekijät eivät lähde mukaan riittävän kattavasti.

Tämä nähdään tulevana maanantaina, jolloin SAK:n hallitus päättää asiasta.

Suurin pommi putosi perjantaina iltapäivällä, kun Palvelualojen ammattiliitto Pam päätti olla lähtemättä mukaan. Pamiin kuuluvat muun muassa kauppojen työntekijät.

Vaikka neuvottelutulos menisikin äänestämällä läpi SAK:n hallituksessa, Pamin poisjäänti horjuttaa lopputulosta merkittävästi. Pam on SAK:n suurin liitto yli 230 000 jäsenellä.

Samalla horjuu Juha Sipilän (kesk) hallituksen keskeisin hanke, jonka etenemistä hallitus ehti jo juhlia tällä viikolla. Jos kilpailukykysopimus lopulta kaatuu, hallitus on uhannut säätää työntekijän asemaa monin tavoin heikentävät lait sekä tehdä lisäsäästöjä ja veronkorotuksia. Leikkauksia olisi tulossa muun muassa työttömyysturvaan, lapsilisiin, opintotukeen ja eläkeindekseihin.

Jos SAK:n liitoista riittävä enemmistö kuin ihmeen kautta lähtee neuvottelemaan sopimuksen pohjalta, sekään ei vielä takaa mitään. Sopimus syntyy vasta, jos riittävä joukko palkansaajista on sopinut työehdoistaan sopimuksen mukaisesti ja hallitus on perunut ehdolliset lisäleikkaukset.

Pamin kanta oli yllätys myös SAK:n sisällä. Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto kuuli siitä ensi kertaa HS:n toimittajalta ja totesi ensi sanoikseen, että keskustelu sopimuksesta on tämän jälkeen turhaa.

Elintarviketyöläisten liitto SEL antoi kilpailukykysopimukselle rukkaset jo torstaina. Perjantaina perässä seurasivat Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ja Rakennusliitto.

SEL:n, AKT:n ja Rakennusliiton kielteinen kanta oli odotettu, mutta Pamin oletettiin olevan pitkin hampain mukana.

Perjantaina oli koolla useita muitakin SAK:n liittoja. Muut ovat valmiita osallistumaan yhteiskuntasopimuksen mukaisiin työehtosopimusneuvotteluihin.

Kaikki muut työmarkkinajärjestöt SAK:ta lukuun ottamatta eli STTK, Akava, Elinkeinoelämän keskusliitto ja Kuntatyönantajat ovat hyväksyneet neuvottelutuloksen kilpailukykysopimuksesta.

Muut keskusjärjestöt kuittasivat asian heti kuluneen viikon alussa, ja maan hallitus linjasi asiasta omalta osaltaan torstaina.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoo, että Pamin vetäytyminen on vakava paikka. Hän sanoo, että nyt SAK:n jäsenistä jo 40 prosenttia on sanonut ”ei” sopimuksen mukaisille liittokierroksille.

Lyly sanoo, että SAK:n hallituksen kokous pidetään maanantaina ja vasta siellä tehdään päätös. Hän sanoo, että aikaa vielä on maan hallituksenkin reagoida asiaan.

”Epäluottamus hallitukseen on meidän liitoissa syvällä. Jopa kaikki nämä nyrkkitervehdykset tulkitaan ikään kuin hehkutettaisiin sitä, että on saatu palkansaajan asemaa heikennettyä.”

Pam ja AKT perustelivatkin päätöstään hallituksen epämääräisillä lupauksilla. Kilpailukykysopimukseen on kirjattu, että työmarkkinajärjestöt edellyttävät hallituksen peruvan 1,5 miljardin leikkaukset ja veronkorotukset sekä toteuttavan hallitusohjelmassa mainitut miljardin euron tuloveronkevennykset.

Hallitus ei ole vielä täsmälleen luvannut muuta kuin perua pakkolait.

”Hallituksen empivillä vastauksilla oli merkitystä”, AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen sanoo.

Piirainen vetoaa myös SAK:n syyskuussa tekemään kriisisopimusesitykseen, joka oli SAK:n neuvottelutarjous. Piiraisen mukaan lopputulos osoittaa, ettei SAK saanut neuvotteluissa läpi AKT:lle tärkeitä tavoitteita.

Kilpailukykysopimuksessa on paikalliseen sopimiseen räätälöity selviytymislauseke, jossa työnantaja voisi taloudellisten vaikeuksien takia aloittaa paikalliset neuvottelut.

”Me luetaan AKT:ssa tämä siten, että se tarkoittaa yleissitovan työehtosopimuksen romuttamista. Paikallisesti voidaan tällä tekstillä mennä jopa sopimuksen alarajojen alapuolelle”, Piirainen sanoi.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n Jyri Häkämies sanoo, ettei liitto kommentoi yksittäisten liitojen päätöksiä vaan vasta SAK:n päätöstä maanantaina.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sanoi, että hallituksen toimiin liittojen kielteisyys ei vaikuta, vaan se odottaa SAK:n vastausta kokonaispakettiin.

Stubb sanoi, ettei hän halua moittia liittoja tai vähätellä heidän kriisitietoisuuttaan.

”Tämä on vaikea ratkaisu SAK:n liitoille, ymmärrän sitä tuskaa eikä vähiten siksi, että työaikaa pidennetään 24 tunnilla. Emme tarvitse vastakkainasettelua.”

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) sanoi, että järjestöjen on itse arvioitava sopimuksen kattavuutta. ”Sitä paremmin me voidaan tulla heitä vastaan, kun tarkastellaan miten suhtaudutaan veronkevennykseen ynnä muihin.”

Selin: Hallituksen verolupaus voisi auttaa

Suomen suurin ammattiliitto Pam voisi harkita uudelleen päätöstään hylätä kilpailukykysopimus, jos maan hallitus sitoutuisi lupaamiinsa veronkevennyksiin.

”Se olisi erittäin hyvä signaali, ja voisi saada aikaan uuden käsittelyn tässä asiassa”, Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Ann Selin sanoi HS:lle.

Selinin mukaan veronkevennykset olisivat tarpeen, koska ne tasoittaisivat kilpailukykysopimuksen myötä palkansaajille tulevien maksukorotusten vaikutuksia.

Pamin hallitus päätti perjantaina yllättäen hylätä kilpailukykysopimuksen äänin 11-5 kolmen tunnin kokouksen päätteeksi.

Tulos oli yllätys ja pettymys Selinille, joka oli esittänyt liittonsa osallistumista sopimuksen liittokierrokselle.

”Olisi kannattanut katsoa kortit loppuun saakka. Olisimme voineet saada lisää informaatiota, ja päättää sitten toukokuussa hyväksyä tai hylätä lopputulos”, hän arvioi.

Selinin mukaan epäluottamus maan hallitukseen on kuitenkin harvinaisen syvää.

”Meidän joukkomme ei tunne maan hallitusta kohtaan minkään sortin luottamusta”, Selin sanoi.

”Hallitus on viime kuukausien aikana tuonut monenlaisia asioita esiin, joita se on hetken päästä perunut. Monet esityksistä ovat kipeitä työntekijöille.”

HS:n saamien tietojen mukaan Pamin hallituksen jäsenistä moni oli saanut kentältä tiukan evästyksen, että sopimuksen hyväksyjillä ei olisi asiaa takaisin.

Liiton jäseniä on raivostuttanut muun muassa maan hallituksen julkinen ilakointi tiedotustilaisuudessa työntekijöitä kurittavan sopimuksen syntymisestä.

Selinin mukaan liitossa ei luoteta myöskään siihen, että yritykset todella investoisivat ja loisivat uusia työpaikkoja kilpailukykysopimuksen myötä.

”Miten voisimme saada yrityksiltä vakuutusta siitä, että ne investoivat ja luovat työpaikkoja? Tällaisia päätöksiä olisi hyvä nyt kuulla pikaisesti.”

Selin korostaa, että neuvottelutulos olisi joka tapauksessa parempi kuin mahdolliset hallituksen ratkaisut kilpailukyvyn parantamiseksi.

Perjantaina illansuussa Selin kävi tilannetta läpi puhelimessa lukuisten soittajien, kuten työnantajapuolen kanssa Pamin toimistossa Helsingin Hakaniemessä. Yhteydenpito jatkunee viikonlopun aikana.

”Nyt on takki aika tyhjä, mutta ovia ei laiteta koskaan kiinni.”

AKT:n Marko Piirainen pettyi SAK:n neuvottelutaitoihin
AKT:n Marko Piirainen pettyi SAK:n neuvottelutaitoihin
Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ilmoitti perjantaina, ettei se lähde mukaan yhteiskuntasopimukseen. Puheenjohtaja Marko Piiraisen mukaan AKT lähtee nyt neuvottelemaan liittokohtaista ratkaisua, kun liiton nykyinen, vielä 11 kuukautta voimassa oleva työehtosopimus päättyy. Piirainen kertoo HSTV:n haastattelussa lisää perusteluja sopimuksesta jättäytymiselle. Toimittaja: Teija Sutinen, kuvaus: Terhi Liimu.
Jukka Gröndahl / HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat