Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Solidiumissa muhii taas vallanvaihdos

Puheenjohtaja Bergholm haluaa antaa paikkansa virkamiehelle

Kotimaa
 
Pentti Hokkanen
Heikki Bergholm on Solidiumin hallituksen puheenjohtaja.
Heikki Bergholm on Solidiumin hallituksen puheenjohtaja. Kuva: Pentti Hokkanen
Fakta

Solidiumin taustat

 Merkittävä osa Suomen valtion pörssiyhtiöomistuksista siirrettiin sijoitusyhtiö Solidiumiin vuonna 2008.

 Tarkoituksena oli, että salkunhoito on ulkoistettu sijoitusalan ammattilaisille. Samalla ulkoistettiin myös vastuuta: poliitikot kyllästyivät selittelemään esimerkiksi suuria irtisanomisia.

 Solidiumilla on salkussaan 12 suomalaisen pörssiyhtiön osakkeita noin 6,5 miljardin euron edestä.

 Solidiumin hallituksen puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä irtisanottiin viime keväänä juuri ennen eduskuntavaaleja. Tilalle nousi Heikki Bergholm, joka nyt ehdottaa hallitusvastuiden siirtämistä virkamiehille.

 Juha Sipilän (kesk) hallitus selvittää omistusohjauksen päivittämistä. Omistajaohjaus kuuluu tässä hallituksessa pääministerille.

Solidiumin hallituksessa kuplii taas uusi mullistus. Valtion sijoitusyhtiön hallituksen puheenjohtaja Heikki Bergholm ehdotti Solidiumille virkamieshallitusta perjantaina HS:n Vieraskynä-kirjoituksessaan.

”Jos omistajaohjauksen virkamies toimii hallituksen puheenjohtajana, Solidiumia johdettaisiin virkavastuun piirissä. Omistajaohjauksessa olisi poliittinen taso ja virkamiestaso. Muita tasoja ei tarvita", Bergholm selittää kirjoitustaan HS:lle.

Bergholm korostaa, että hän ei ehdota Solidiumin lakkauttamista. Väliyhtiö on hyödyllinen, koska se sujuvoittaa omistusmuutosten tekemistä.

”Solidium on valtion omistajaohjauksessa hyvä tekninen instrumentti. Jos jotain myydään tai johonkin sijoitetaan lisää, se menee talouspoliittisen ministerivaliokunnan ja hallituksen päätöksillä eteenpäin. Kaikkia asioita ei näin tarvitse viedä eduskunnan kautta.”

Elinkeinoelämässä pitkään vaikuttanut Bergholm on itsenäinen hallituksen puheenjohtaja, eikä virkamies, ja toimii myös esimerkiksi Lassila & Tikanoja -ympäristöhuoltoyhtiön hallituksen puheenjohtajana.

Hän ehdottaa käytännössä toimenkuvansa lakkauttamista.

”Kyllä, se koskisi minua. Vähintäänkin puheenjohtajan ja mahdollisesti koko hallituksen pitäisi olla virkamiehiä.”

Bergholm pelkää, että itsenäiselle hallitukselle muodostuu tavoitteita, jotka voivat olla ristiriidassa poliitikkojen ja virkamiesten tavoitteiden kanssa.

Vaasan yliopiston rahoituksen professori ja Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja Timo Rothovius huomauttaa, että nykyäänkään Solidium ei ole itsenäinen toimija.

”Alkuperäinen tarkoitus ei ole toiminut alkuunkaan. Solidium on tehnyt sitä, mitä poliitikot ovat halunneet. Ei se ole eriytetty yhtiö. On ihan sama johdetaanko Solidiumia nykysysteemillä vai virkamiesvaltaisesti.”

Rothovius kuitenkin uskoo, että Solidiumin siirtäminen virkamiesvastuulle toisi säästöjä.

”Solidiumissa on hirveän paljon kallista henkilökuntaa, joka ei käytännössä tee yhtään mitään. Siinä mielessä Bergholmin ehdotus on järkevä.”

Hänen mielestään parasta olisi purkaa koko Solidium ja myydä valtion pörssisijoitukset pois.

Suuri osa valtion pörssiyhtiöomistuksista siirrettiin Solidiumiin vuonna 2008. Yhtiön avulla poliitikot pystyivät ottamaan etäisyyttä omistajaohjauksen tulenarkoihin ongelmiin.

Bergholmin mukaan virkamiehet riittävät poliitikkojen suojakilveksi.

”Omistajaohjausosaston virkamiesten tehtävä on toteuttaa poliitikkojen päättämää politiikkaa ja puolustaa sitä. Tätä tehtävää ei pidä ulkoistaa.”

Omistajaohjauksen korkein virkamies on yksikön osastopäällikkö ja hallituksen virkamiesedustaja Eero Heliövaara. Hallituksen puheenjohtajan nuija saattaisi siis ehdotetussa mallissa siirtyä Heliövaaralle.

Heliövaara kieltäytyi HS:n haastattelupyynnöstä vedoten asian keskeneräisyyteen. Hänkin on moittinut Solidiumia raskaasta ja kalliista rakenteesta.

Valtion omistusohjausyksikössä työskentelee Valtioneuvosten kanslian verkkosivujen mukaan 16 ihmistä, kun vastuuministeriä Juha Sipilää (kesk) ei lasketa mukaan. Solidiumissa työskenteli vuoden lopussa 12 henkeä. Bergholmin mukaan Solidiumin kustannukset ovat suuremmat kuin omistajaohjausyksikön, vaikka toimenkuva on kapeampi ja tehtäviä on vähemmän.

Oikaisu: Lauantaina 5. maaliskuuta uutisessa Solidiumin hallituksesta oli virheellinen kuvateksti. Vasemmanpuoleisessa kuvassa oli Heikki Bergholm, ei Pekka Ala-Pietilä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat