Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesäaikaan siirtyminen rasittaa elimistöä

Aivo- ja sydäninfarkteja sattuu enemmän kesäaikaan siirtymisen viikolla mutta niiden kokonaismäärä ei kasva kellojen siirrosta.

Kotimaa
 
TIMO JAAKONAHO / LEHTIKUVA
Kellot siirretään tunnilla eteenpäin 27.3. kello kolme aamuyöllä.
Kellot siirretään tunnilla eteenpäin 27.3. kello kolme aamuyöllä. Kuva: TIMO JAAKONAHO / LEHTIKUVA

Kellojen siirtäminen kesä- tai talviaikaan nostaa väliaikaisesti aivoinfarktin riskiä, osoittaa Suomessa tehty, vielä julkaisematon tutkimus. Aivoinfarktissa aivojen verenkierto pysähtyy tukoksen vuoksi hetkeksi. Aivohalvauksista lähes 90 prosenttia johtuu veritulpista. Loput syntyvät verisuonen repeämästä.

Aikaisemmin on huomattu, että aivoinfarktin vaara kasvaa, kun vuorikausirytmi häiriintyy esimerkiksi vuorotyön takia. Suomalaistutkimuksen mukaan jo yhden tunnin häiriö, joka seuraa kellojen siirrosta, näyttää vaikuttavan samaan suuntaan.

Tutkijat tarkastelivat Suomessa sattuneita aivoinfarkteja kymmeneltä vuodelta. Kävi ilmi, että aivoinfarktia esiintyi kahdeksan prosenttia enemmän kahden ensimmäisen kellojen siirtämistä seuraavan päivän aikana. Kahden päivän jälkeen ei eroa enää ollut. Näin kävi sekä talvi- että kesäaikaan siirryttäessä.

”Ei voi sanoa varmuudella, että tapahtui ylimääräisiä aivoinfarkteja. Ihmiset, jotka saivat aivoinfarktin parin päivän aikana kellojen muutoksesta, olisivat todennäköisesti saaneet sen jossain vaiheessa myöhemmin muutenkin”, sanoo Turun yliopistollisen keskussairaalan Tyksin neurologian erikoislääkäri Jori Ruuskanen.

Mekanismi, jonka takia vuorokausirytmin häiriö lisää aivoinfarktin riskiä, on vielä epäselvä. Myös sydän näyttää rasittuvan kellojen siirrosta, osoitti toinen Tyksin tutkijoiden tuore tutkimus. Kellojen siirto ei lisännyt sairaalahoitojaksojen kokonaismäärää, mutta siirsi infarktien ajankohtaa. Sydäninfarktit lisääntyivät keväällä sen viikon keskiviikkona, jolloin kelloja siirrettiin kesäaikaan. Sitä vastoin normaaliaikaan syksyllä siirryttäessä infarktien määrä väheni siirtoa seuranneena maanantaina ja lisääntyi taas torstaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat