Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lottovoittajien porsaanreikää on mahdoton tukkia – lahjaveron voi välttää porukkasopimuksella

Porukkasopimuksen väärentämisen toteaminen erittäin vaikeaa.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Lottoriveistä yli puolet pelataan joko Veikkauksen verkkokaupassa tai käyttäen Veikkaus-korttia.
Lottoriveistä yli puolet pelataan joko Veikkauksen verkkokaupassa tai käyttäen Veikkaus-korttia. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Porukkasopimuksen tekeminen lotossa on helppoa ja houkuttelevaa, mutta jälkikäteen tehtynä kyseessä saattaa olla asiakirjaväärennös.

Porukkasopimuksella voi kiertää lahjaverot ja läheiset voivat välttyä satojen tuhansien eurojen maksuilta.

Jos porukkasopimus kuitenkin laaditaan vasta arvonnan jälkeen ja sopimukseen kirjataan lottoarvontaa edeltävä päivämäärä, kyseessä on todennäköisesti asiakirjaväärennös.

”Jos tämmöinen järjestelty juttu tulisi verottajan tietoon, järjestelystä hyötyneet osalliset saattaisivat joutua maksamaan vähintäänkin lahjaverot”, Verohallinnon ylitarkastaja Jarmo Salminen arvioi.

Otetaan esimerkki.

Eläkeläismummo voittaa lotosta miljoona euroa.

Hän haluaa jakaa voiton kolmen lapsensa kanssa, mutta ei halua maksaa lahjaveroa. Voiton paljastuttua mummo tekee lastensa kanssa porukkasopimuksen. Siinä määritellään, millä osuudella pelaajat ovat osallistuneet rivin kustannuksiin, joten kaikki saavat verovapaan osuuden voitosta.

Voiton neljään osaan jakava sopimus kirjataan arvontaa edeltävälle päivällä, eikä verottaja voi veronkierrolle mitään.

Esimerkkimummon lapset välttyvät jokainen 35 000 euron veroilta.

Salmisen mukaan tällaiseen sopimukseen vetoava syyllistyy verotuksessa moitittavaan tekoon, jos hän välttää mahdolliset veroseuraamukset virheellisen sopimuspäivän perusteella.

”Käytännössä tiedon [jälkikäteen tehdystä porukkasopimuksesta] pitäisi tulla joko Veikkaukselta tai muun vinkin perustella”, Salminen sanoo.

Viime vuosina useat lehdet ovat tehneet erilaisia Näin toimit lottovoittajana -juttuja, joissa on opetettu, että porukkasopimus kannattaa tehdä voiton varmistuttua lahjaveron välttämiseksi. Ilta-Sanomien pari vuotta sitten julkaisemassa jutussa Veikkauksen tiedottaja neuvoi kautta rantain tekemään sopimuksen arvonnan jälkeen, niin ettei tarvitse maksaa jälkiveroja.

Neuvooko Veikkaus suurpotin voittaneita tekemään jälkikäteisen porukkasopimuksen?

”Emme ohjeista tekemään porukkasopimusta jälkikäteen. Lähtökohta voitonmaksulle on aina se, että myyntipaikoissa pelattujen voittojen mahdollinen porukkasopimus on täytynyt laatia ennen arvontaa”, viestintäpäällikkö Maria Roos ilmoittaa.

Hän kuitenkin painottaa, että verotusasiat ovat aina pelaajan ja verottajan välinen kysymys, eikä Veikkaus ole osallisena niissä.

”Emme koskaan neuvo asiakkaitamme verotus- tai esimerkiksi sijoituskysymyksissä. Huolehdimme voitonmaksusta pelitositteen ja porukkasopimuksen mukaisesti ja annamme verotustodistuksen porukan jäsenille vain kirjallista porukkasopimusta vastaan”, Roos sanoo.

Veikkauksella ei ole tilastoa siitä, miten moni suurvoitoista on jaettu porukkasopimuksella osiin.

”Veikkauksen järjestelmissä näkyvät ainoastaan valmisporukat. Emme pysty tilastoimaan pelaajien itse jakamia porukkoja. Lottoa pelaa viikoittain keskimäärin 900 000 suomalaista.”

Lottoriveistä yli puolet pelataan joko Veikkauksen verkkokaupassa tai käyttäen Veikkaus-korttia. Tällöin Veikkaus maksaa voiton pelanneen henkilön tilille, ja mahdollisen oman porukan voitonjako on porukan vastuulla.

”Porukkasopimukset tulevat tietoomme vasta, jos pelaaja voittaa ja tulee lunastamaan voittoaan Veikkauksen pääkonttorilta”, Roos kertoo.

Pari viikkoa sitten arvotun yli 14 miljoonan euron jättipotin kohdalla kävi näin. Alun perin Veikkaus ilmoitti voiton menneen yhdelle henkilölle, mutta myöhemmin kävi ilmi, että voittorivi olikin porukan pelaama.

Roos muistuttaa, että helpoin tapa tehdä porukkapeli on jakaa peli porukaksi jo myyntipaikassa. Lisäksi Veikkauksella on tarjolla paljon valmiita porukoita, joita on saatavilla sekä netissä että myyntipisteissä.

Salminen toteaa, että suomalaiset ovat veroasioissa yleensä rehellisiä.

”Lottovoittoonkin kannattaisi varautua ja tehdä porukkasopimus etukäteen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat