Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jyrki Katainen kiertää nyt Euroopan myyntitykkinä – ”Suurin huolenaihe on henkinen ilmapiiri”

Jyrki Kataisen tavaramerkkiä optimismia tarvitaan taas: hän markkinoi maanosaa, joka ei ole varsinaisesti priimakunnossa.

Kotimaa
 
Evelyn Hockstein
Jyrki Katainen uskoo Euroopan olevan kymmenen vuoden kuluttua nykyistä tiiviimpi ja yhtenäisempi.
Jyrki Katainen uskoo Euroopan olevan kymmenen vuoden kuluttua nykyistä tiiviimpi ja yhtenäisempi. Kuva: Evelyn Hockstein
Kuka?

Jyrki Katainen

 Syntynyt vuonna 1971 Siilinjärvellä.

 Kokoomuksen puheenjohtaja vuosina 2004–2014.

 Suomen pääministeri vuosina 2011–2014.

 Ennen pääministeriyttä Katainen toimi keskustajohtajien Matti Vanhasen ja Mari Kiviniemen hallitusten valtiovarainministerinä.

 Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta vuodelta 1998.

Washington. Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen vieraili tällä viikolla Yhdysvalloissa myymässä vanhaa mannerta amerikkalaissijoittajille.

Tarkemmin sanottuna hän etsi sijoittajia, jotka haluavat panna rahaa komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin ideoimaan 315 miljardin euron sijoitusrahastoon.

Rahaston avulla komissio haluaa potkia liikkeelle eurooppalaisia yrityksiä. Suomessa rahoitusta on jo ehtinyt saada Äänekosken uusi biotuotetehdas.

Kataisen mukaan on vielä aikaista puhua siitä, mitä Amerikan-reissulta jäi haaviin. Tärkeintä hänelle on ollut kuulla, millaisista asioista Wall Streetin pankkiirit ovat huolissaan.

”Yksi asia, jota en ollut osannut etukäteen ajatella, oli se, miten kiinnostuneita sijoittajat ovat siitä, missä Eurooppa on kymmenen vuoden kuluttua. Onko maanosa nykyistä hajautuneempi vai yhtenäisempi? Sijoittajien kannalta yhtenäisempi Eurooppa on selvästi kiinnostavampi vaihtoehto”, Katainen sanoi HS:lle Washingtonissa.

”Oma arvioni on, että kymmenen vuoden kuluttua Eurooppa on nykyistä tiiviimpi ja yhtenäisempi.”

Pääministerivuosinaan Katainen tuli tunnetuksi parantumattomasta optimismistaan.

Nyt tuolle ominaisuudelle on käyttöä, sillä varapuheenjohtaja joutuu markkinoimaan maanosaa, joka ei ole varsinaisesti priimakunnossa. Jos Eurooppa olisi käytetty auto, renkaat olisivat puhki, pohja ruosteessa ja kytkinremontti edessä.

Talouskriisistä ei ole vielä toivuttu, Britannia äänestää kesäkuussa EU-jäsenyydestään, Venäjä yrittää lyödä kiilaa unioniin, pakolaiskriisi uhkaa vapaata liikkumista, ja populistipuolueet nousevat monissa maissa.

Katainen ei halua nimetä suurinta uhkakuvaa, koska hänen mielestään ne kaikki liittyvät toisiinsa.

”Minulle suurin huolenaihe on henkinen ilmapiiri. Tarkoitan populistisen nationalismin nousua, joka voi johtaa humanismin kannalta hyvin huonoihin kehityskulkuihin.”

Katainen sanoo, että ”ihmisarvon jakamattomuus” on hänelle keskeinen lähtökohta.

”On hyvin huolestuttavaa, jos yhteiskunnassa syntyy ajatus, että me olemme parempia kuin nuo ihmiset.”

Samasta aiheesta Katainen joutui keskustelemaan amerikkalaistenkin kanssa. Heistä moni oli huolestunut Euroopasta tulevista uutisista. Katainen kertoo tasoitelleensa pelkoja muistuttamalla siitä, että myrskyjen keskellä yhdentymistä ajavat eteenpäin jäsenmaiden, yritysten ja kansalaisten arkiset toiveet.

Tällä hetkellä valmistelussa ovat EU:n yhteiset digitaali-, energia- ja pääomamarkkinat.

”Yhdentymistä ei aja eteenpäin mikään eurohuuma, vaan se tulee ihan kysynnän kautta.”

Maahanmuutto vaikuttaa Euroopassa nyt kaikkeen: yhdentymiseen, talouteen ja koko EU:n tulevaisuuteen.

”Eurooppaan tuli viime vuonna 1,3 miljoonaa ihmistä, ja tänä vuonna tahti näyttää samalta. Pragmaattisesti ajatellen on ymmärrettävää, että tämä on aiheuttanut sekä taloudellisia huolia että suurta hämmennystä erityisesti sellaisilla alueilla, joissa ei ole aikaisemmin ollut maahanmuuttajia”, Katainen sanoo.

”Lähtökohtana on tietysti se, että hätää kärsiviä ihmisiä tulee kohdella ihmisarvon mukaisesti, mutta samaan aikaan meidän pitää olla toimien suhteen äärettömän pragmaattisia.”

Kataisen mukaan maahanmuutossa on kaksi virtaa: aito pakolaisuus ja taloudellinen muuttoliike, jossa hän näkee kansainvaelluksen elementtejä.

”Osa ihmisistä tulee Eurooppaan muista syistä mutta käyttää turvapaikkamenettelyn keinoja sen sijaan että he käyttäisivät laillisia keinoja”, Katainen huomauttaa.

Hän siteeraa teollisuusmaiden yhteistyöjärjestön OECD:n tutkimusta, jonka mukaan maahanmuutto syö lyhyellä aikavälillä julkisia resursseja mutta tilanne kääntyy ajan mittaan myönteiseksi, jos integrointi onnistuu. Katainen muistuttaa, että esimerkiksi Ruotsissa työvoimaa on nyt enemmän kuin Suomessa ja talous siten dynaamisempi.

”Suomi on Euroopan nopeimmin ikääntyvä maa. Vuodesta 2010 alkaen työmarkkinoilta on poistunut enemmän väkeä kuin sinne on tullut. Jos halutaan talouskasvua, entistä pienemmän porukan pitäisi tuottaa entistä enemmän, ja se on aikamoinen urakka. Suomi tarvitsee käsiä, jalkoja ja päitä ihan kappalemääräisesti enemmän.”

Katainen ehti tapaamistensa keskellä seurata myös Yhdysvaltain presidentinvaalien supertiistaita, jossa populistinen republikaani Donald Trump keräsi vahvan kannatuksen.

”Kyllä siinä oli jotain tuttua. Poliittinen mieliala Yhdysvalloissa näyttää heijastelevan samaa negatrendiä, joka on nyt yleinen kaikkialla läntisessä maailmassa. Euroopassakin on nyt ajatusmaailmaa, jossa yhdistyvät eliitin vastustus, populismi ja nationalististen ajatusten uudelleen herättely.”

Katainen kertoo tutkineensa negatrendin taustoja pääministeriaikanaan puoluesihteeri Taru Tujusen kanssa.

”Keskeinen nimittäjä näyttää olevan individualismin kasvu. Ihmiset kyseenalaistavat perinteiset auktoriteetit, kuten ay-liikkeen, kirkon ja poliittiset puolueet. Sosiaalinen media mahdollistaa sen, että ihmiset voivat elää omiensa kanssa joutumatta tekemään kompromisseja.”

Kataisen mielestä yksilöllistymisessä on paljon hyvääkin, mutta entistä heterogeenisempia yhteiskuntia ei ole helppoa johtaa.

”Yksinkertaiset ratkaisut monimutkaisiin ongelmiin eivät yleensä mene kohdalleen”, hän huomauttaa.

Kataisen mukaan politiikassa vanha normaali on vaihtunut uuteen normaaliin.

”Vanha normaali oli se, että poliitikot lupasivat vaalien alla vähän liikaa mutta vaalien jälkeen terve järki voitti. Uusi normaali on sitten se, että poliitikot lupaavat vaalien alla vaikka mitä ja vaalien jälkeen ne typerät ajatukset toteutetaan. Äänestäjien kuluttajansuoja parantuu, mutta ihmisten tilanne vaikeutuu.”

Tarkoitatteko, että takavuosien äänestäjien pettäminen oli parempi vaihtoehto?

”Voihan sen noinkin tietysti sanoa.”

Yksi Amerikan-matkan keskustelunaiheista oli Yhdysvaltain ja EU:n välillä neuvoteltava TTIP-kauppasopimus. Yhdysvaltain vaalitaistelussa sekä Donald Trump että Hillary Clinton ovat arvostelleet vapaakauppasopimuksia. Katainen ei pane vaalipuheille kovin suurta painoa.

”Tilanne uuden presidentin aikana on täysi kysymysmerkki. Julkiset puheet on kuultu, ja ne ovat kansainväliseen kauppaan aika kielteisiä, mutta on vaikea arvioida, mikä se todellisuus sitten on.”

Katainen sanoo toivovansa, että TTIP voitaisiin hyväksyä vielä nykyisen presidentin Barack Obaman kaudella.

”Jos poliittista tahtoa on, se on mahdollista tehdä.”

Hänen mukaansa presidentin vaihtuminen ei ole vaikuttanut neuvotteluaikatauluihin.

”Emme ole ajatelleet asiaa vaalien kannalta. Neuvottelujen haasteet liittyvät ihan sopimuksen sisältökysymyksiin.”

Amerikkalaisisännät ovat huomauttaneet Kataiselle, että EU:n talouskasvu on 25 viime vuoden aikana ollut keskimäärin prosentin hitaampaa kuin Yhdysvalloissa.

Kataisen mukaan vauhtia voidaan parantaa kahdella keinolla: EU yhdentää markkinoita, ja jäsenmaat uudistavat omia rakenteitaan.

”Eurooppalaiset yhteiskunnat ovat olleet aika jäykkiä. Maailma Euroopan ympärillä on vaatinut toista kuin mihin yhteiskunnat ovat voineet vastata.”

Suomessa tehtävä yhteiskuntasopimus on Kataisen mukaan juuri sellainen uudistus, jollaisia Euroopassa nyt tarvitaan.

”Se on temaattisesti oikea asia ja hyvä esimerkki siitä, mitä pitää tehdä myös muualla: lisätä kilpailukykyä kestävällä tavalla.”

Yksi keino lisätä talouden tehokkuutta on purkaa byrokratiaa. EU:n komissiossa on laskettu, että unionimaissa on peräti 5 000 säänneltyä ammattia.

”Jos jokin ammatti on päätetty säännellä 50 vuotta sitten, kannattaa kysyä, onko se alkuperäinen ajatus aina ihan pätevä”, Katainen toteaa.

Yksi viime aikoina julkisuudessa esillä ollut ammatti on taksinkuljettaja. Monessa Euroopan maassa taksiala on vastustanut tiukasti Uberin kilpailua.

”Ei autoakaan kielletty, vaikka auton keksiminen merkitsi aikamoista romahdusta hevoskuskien ammattikunnalle”, Katainen muistuttaa.

”Jokaisessa jäsenmaassa kannattaisi mielestäni kysyä, onko parempi sallia uusien liiketoimintamallien tuleminen markkinoille vai tappaa nämä bisnesideat pois.”

Haastattelua edeltävänä päivänä Katainen oli matkustanut ensimmäistä kertaa Uber-autolla.

”Suomen suurlähettilään residenssissä minulle tilattiin paluumatkalle Uber. Vähän hämmästeltyäni tajusin, että täällähän se on ihan laillista. Täytyy sanoa, että se oli oikein myönteinen kokemus.”

Juha ROININEN / EUP-IMAGES
Jyrki Katainen tuoreena komissaarina heinäkuussa 2014.
Jyrki Katainen tuoreena komissaarina heinäkuussa 2014.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat