Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kantalahti tyhjeni Suomeen pyrkivistä – turvapaikan­hakijoiden tulo kuudetta päivää pysähdyksissä Lapissa

Turvapaikanhakijoiden tulo on yhä pysähdyksissä Itä-Lapin rajalla, kerrotaan Lapin rajavartioston esikunnasta.

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Sallan rajanylityspaikka tammikuussa.
Sallan rajanylityspaikka tammikuussa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Turvapaikanhakijoiden tulo on yhä pysähdyksissä Itä-Lapin rajalla, kerrotaan Lapin rajavartioston esikunnasta. Rajanylityspaikoille ei ole tullut tiistain jälkeen yhtään turvapaikanhakijaa.

Myös hotelli, johon Suomeen pyrkivät olivat Kantalahdessa majoittuneet, oli sunnuntaina tyhjentynyt, hotellista kerrottiin.

Sierra Leonesta lähtöisin oleva Kassim Sidiyankay kertoi HS:lle sunnuntaina puhelimitse, että Suomeen pyrkineille oli annettu aikaa perjantaihin keskiyöhön asti olla hotellissa.

Murmanskin alueen syyttäjänviraston tiedottaja Evelina Makarova sanoi viime viikolla, että Venäjä haluaa tukkia tien Kantalahdesta Suomeen.

”Haluamme tukkia tämän kanavan. He ovat tyytymättömiä siihen, että yritämme saada heidät myös Murmanskin alueen ulkopuolelle”, Makarova sanoi HS:lle puhelimitse.

Vielä muutama päivä sitten kymmenet Suomesta turvapaikkaa toivovat ihmiset olivat jääneet jumiin Vienanmeren rannalle 30 000 asukkaan pikkukaupunkiin Kantalahteen, kun sekä Venäjä että Suomi ovat tiukentaneet otettaan tulijoista. HS kertoi tilanteesta perjantaina.

Aiemmin Suomeen on saapunut tulijoita päivittäin. Sallassa 15–20 ja Rajajoosepissa nollasta kymmeneen henkeä päivässä, kertoi everstiluutnantti Jussi Sainio Lapin rajavartiostosta HS:lle torstaina.

”Näyttää menevän toivomaamme suuntaan”, kommentoi asiaa sisäministeri Petteri Orpo (kok) torstaina.

”Venäjän viranomaiset ovat kertoneet puuttuneensa järjestäytyneeseen toimintaan, jolla ihmisiä on ohjattu Suomen rajalle. Meillä ovat neuvottelut Venäjän kanssa kesken, että löydetään pysyvä ratkaisu.”

Turvapaikanhakijoita saapui Venäjältä Suomen Lappiin helmikuussa tasaiseen tahtiin noin neljä autolastillista päivässä.

Keskimäärin Sallan kautta tuli kolme autoa päivässä – ennätyspäivänä kuusi. Raja-Joosepin kautta tulijoita oli yleensä yksi autollinen päivässä.

Suurin osa Venäjältä saapuneista turvapaikanhakijoista on ollut kotoisin Afganistanista, Intiasta, Syyriasta ja Bangladeshista.

Jussi Nukari / Lehtikuva
Sallan rajanylityspaikka tammikuussa.
Sallan rajanylityspaikka tammikuussa.
Turhautuneisuus kuuluu Kantalahden hotellissa
Turhautuneisuus kuuluu Kantalahden hotellissa
Kymmeniä lähinnä eri Afrikan maista tulleita ihmisiä on pakkautunut pieneen hotelliin Venäjän Kantalahdessa. Ghanalainen Clement Kyere kertoo, että perjantaina heidän täytyy lähteä hotellista. Venäjä alkoi tällä viikolla käännyttää rajalle pyrkijiä. Venäjällä liikkuvan huhun mukaan Suomi olisi sulkenut rajan. Toimittaja: Anneli Ahonen, kuvaus ja leikkaus: Nikolai Gontar
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat