Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanedustajat: Aurinko­energia kerros­taloihin vero­vapaaksi – asukkaat saisivat sähköä omakustannus­hintaan

Kotimaa
 
Juha Metso ja Sabrina Bqain
Kansanedustajat Harri Jaskari (kok) ja Antero Vartia (vihr).
Kansanedustajat Harri Jaskari (kok) ja Antero Vartia (vihr). Kuva: Juha Metso ja Sabrina Bqain

Kansanedustajat Harri Jaskari (kok) ja Antero Vartia (vihr) ehdottavat verovapautta energialaskusta kerrostaloasukkaille, jotka ostaisivat osuuden aurinkopaneelivoimalasta. Näin he saisivat energian omaan käyttöönsä omakustannushintaan.

Harri Jaskarin mukaan asiaa on esitelty valtiovarainministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) virkamiehille. Jaskarin mukaan elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk) erityisavustaja Markku Rajala on luvannut, että TEM:issä asiaa varten perustetaan epävirallinen työryhmä, joka miettii kuluttajalähtöisten energiaratkaisujen edistämistä.

”Suomessa on tehty maailman ensimmäisenä älyverkot, mutta ei luoda palveluja, joilla niitä voidaan käyttää”, Jaskari selittää.

Vihreiden Antero Vartia sanoo törmänneensä aurinkosähkön vero-ongelmaan rakentaessaan kaupallista saunarakennusta Hernesaareen.

Hän oli halunnut, että saunarakennus toimisi pitkälti aurinkoenergialla ainakin kesäaikaan. Vartia oli tiedustellut kadun toisella puolella olevan teollisuuskiinteistön omistajilta, voitaisiinko heidän rakennuksensa katto päällystää aurinkopaneeleilla.

Ajatus oli kuitenkin kariutunut siihen, että muualta kuin omalta tontilta tulevista aurinkopaneeleista tulevasta energiasta täytyy maksaa siirtomaksu, energiavero ja arvonlisävero, joiden takia hanke oli taloudellisesti mahdoton.

Omakotitaloissa kotitaloudet voivat rakentaa itselleen aurinkopaneeleita, koska tällöin tuotantoon ja kulutukseen ei kohdistu valmisteveroa, huoltovarmuusmaksua eikä arvonlisäveroa.

Jaskari ja Vartia myöntävät, että kuluttajien verovapaus aurinkopaneeleiden ostamisessa sisältää kilpailuoikeudellisia ongelmia.

Yleensä energian tuotantoa tuetaan valmistusvaiheessa eikä kuluttajien verovapaudella, joka kohdistuu tiettyyn energiamuotoon.

Molempien kansanedustajien mukaan kuluttajien omaehtoista siirtymistä kannattaisi kuitenkin suosia ja siihen tulisi kannustaa.

”Näin kuluttajat saataisiin mukaan energiapolitiikkaan, ulkomailta ostettavan energian osuus vähenisi ja energiatuotannon haavoittuvuus vähenisi”, Jaskari selittää hyötyjä ympäristönäkökohtien lisäksi.

Jaskarin mukaan vastaavia kuluttajalähtöisiä aurinkoenergiaratkaisuja tuetaan esimerkiksi Hollannissa.

Jaskari myöntää, että kuluttajien mahdollinen verovapaus muodostuisi ongelmalliseksi, jos suuretkin energiayhtiöt, kuten Fortum, alkaisivat myydä verovapaata aurinkoenergiaa paneeliosuuksia myymällä.

”Mutta kyseessä voisi olla jokin määräaika ja pilottihanke, jotta asiaa saadaan askel eteenpäin. Voitaisiin miettiä, voisiko tällaista pilotoida jossain hankkeessa, esimerkiksi Kalasatamassa.”

”EU:ssa ollaan jo siirtymässä kuluttajalähtöiseen energiapolitiikkaan”, Jaskari perustelee.

Kimmo Räisänen
Aurinkokennoja Oravarinne 5:n , passiivitalossa Espoossa.
Aurinkokennoja Oravarinne 5:n , passiivitalossa Espoossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat