Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haglund vaatii hallitukselta veronkevennyksiä

Rkp:n puheenjohtaja: Yhteiskuntasopimus on huono kokonaisuus, joka kiristää verotusta.

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Carl Haglund
Carl Haglund Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund on huolissaan siitä, kuinka ison loven yhteiskuntasopimuksen ympärille koottu kokonaisuus tekee valtiontalouteen.

”Kokonaisuus on hallituksen tavoitetasoa heikompi.”

Yhteiskuntasopimuksen vaikutus julkisen talouden tasapainottamiseen jäi vain kolmasosaan hallituksen tavoitteesta. Tässä tilanteessa hallituksen ei Haglundin mukaan olisi pitänyt perua 1,5 miljardin euron lisäsäästöjä.

Lopullisesti hallitus ei ole päättänyt luopua lisäsäästöistä, mutta hallituksen mukaan siihen on ”hyvät edellytykset”.

Kansalaisten verotus käytännössä kiristyy, kun yhteiskuntasopimuksessa sovittiin työttömyysvakuutus- ja työeläkemaksujen korottamisesta.

”Valtio on perustellusti todennut, että verotusta ei kiristetä. Talouden ja työpaikkojen kasvu on kotimaisen kysynnän varassa. Ei olisi varaa kiristää verotusta ja heikentää kysyntää”, Haglund sanoo.

Haglundin mukaan hallituksen on maksujen korotuksen kompensaatioksi toteutettava veronkevennykset, jotka hallitus ehdollisena on luvannut jos yhteiskuntasopimus syntyy.

Hallitus on päättänyt, että ennen mahdollisia veronkevennyksiä se arvioi yhteiskuntasopimuksen, paikallisen sopimisen ja palkkaratkaisujen vaikutukset. Tarkasteluajankohdat ovat kesäkuu ja ensi vuoden maaliskuu. Veronalennus siis voisi realisoitua vasta vuoden kuluttua.

Haglundin mukaan veronkevennys pitäisi saada voimaan samaan aikaan kuin yhteiskuntasopimuksen tuomat kiristykset verotukseen, jotta ne neutralisoisivat toisensa.

Haglundin vetoomus on linjassa puolueen vaihtoehtobudjetin kanssa. Siinä Rkp ehdotti ansiotuloverotukseen prosenttiyksikön alennusta alemmissa tuloluokissa ja puolen prosenttiyksikön alennusta ylemmissä tuloluokissa.

Korotukset Rkp olisi kompensoinut arvonlisäveron 0,5 prosenttiyksikön korotuksella kaikissa veroluokissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat