Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terrafame etsii kuumeisesti sijoittajarahaa – Hallituspiireissä pohditaan jo kaivostoiminnan alasajoa

Kotimaa
 
Jukka Grondahl / HS
Terrafamen (entinen Talvivaara ) nikkelikaivoksella Sotkamossa jättikokoiset kiviautot kuljettavat malmikiveä louhokselta murskaamolle.
Terrafamen (entinen Talvivaara ) nikkelikaivoksella Sotkamossa jättikokoiset kiviautot kuljettavat malmikiveä louhokselta murskaamolle. Kuva: Jukka Grondahl / HS

Talvivaaran kaivostoiminnan pyörittämisen vaatimat valtaisat rahamäärät alkavat koetella valtio-omistajan kärsivällisyyttä. HS:n tietojen mukaan hallituspiireissä on ryhdytty vakavasti pohtimaan myös kaivoksen alasajopäätöstä vielä tulevan kevään aikana.

Viime kesänä hallitus sanoi antavansa Talvivaaran kaivoksen hoteisiinsa ottaneelle valtionyhtiö Terrafamelle ”armonaikaa” kaksi vuotta.

”Nyt keväällä täytyy pohtia, mitä sen kaivoksen kanssa tehdään. Alasajo ei ole ollut koskaan poissuljettu vaihtoehto”, kerrotaan HS:lle hallituspiireistä.

Syy mielenmuutoksen on kaivostoiminnan ennakoitua rutkasti heikompi startti, kuin vielä viime kesänä ja syksynä ennakoitiin.

Nikkelin maailmanmarkkinahinta on kaukana tarvittavasta hintatasosta, kaivostoiminnan käynnistäminen on vaatinut luultua enemmän rahaa, eikä kiinnostuneita yksityissijoittajia ole löytynyt; eikä vähiten siksi, että Vaasan hallintaoikeus ei ole vieläkään antanut ratkaisuaan purkuputkesta.

Viime vuonna valtio antoi Terrafamelle jo 209 miljoonaa euroa. Nyt hallitus esittää lisätalousarviossa Terrafamelle lisää lähes 40 miljoonaa, eikä se riitä kuin juhannukseen.

Silloin Terrafame tarvitsee taas lisää rahaa, näillä näkymin lähemmäs pari sataa miljoonaa. Lisärahoituksen järjestelystä hallitus joutuu valmistelemaan päätökset jo alkukeväällä.

Hallituksen viime vuonna osoittamat 209 miljoonaa euroa piti käyttää kaivostoiminnan ylösajoon ja välttämättömiin investointeihin sekä vesien hallintaan. Ajatus oli, että kaivos saataisiin alkuvuodesta myyntikuntoon ja siihen löytyisi myös ulkopuolinen sijoittaja.

Ei löytynyt. Vaasan hallinto-oikeuden purkuputken päästölupa juuttui käsittelyportaaseen. Sitä odotettiin ennen joulua, sitten alkuvuodesta, eikä tietoa ole, milloin päätös tulee. Se on pitänyt kiinnostuneet sijoittajat loitolla.

Raskauttavinta on ollut kuitenkin nikkelin hinnan kehitys. Se on jäänyt pahasti jälkeen toiveista, joita vielä viime syksynä oli. Alhainen hinta on myös romuttanut kannattavuuslaskelmat ja toiveet, että Terrafamen kassavirta kääntyisi positiiviseksi ensi vuoden lopulla.

Terrafame joutui käyttämään rahaa myös Talvivaaran konkurssipesän jäljiltä ”rempalleen jääneiden asioiden” korjaamiseen.

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta arvioi HS:n tietojen mukaan Terrafamen tilannetta puolen vuoden välein.

Terrafame Groupin hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia korostaa, että Terrafame tarvitsee lisäbudjetista rahaa ajan ostamiseen.

”Tällä rahalla mahdollistetaan järkevämpi ajanjakso neuvotella kolmansien osapuolten kanssa lisärahoituksesta yhtiöön. Yhtiöhän on täyttänyt kaikki sille asetetut operatiiviset tavoitteet: Ylösajo on edennyt täysin suunnitelmien mukaan ja bioliuotus on lähtenyt lupaavammin käyntiin kuin odotettiin.”

”Nikkelin hinta on tosin polkenut 8 500 dollarissa pitkään, mutta nousi jo perjantaina 9 200:een. On mielenkiintoista nähdä, mitä maanantaina tapahtuu.”

Ratia huomauttaa, että ylikapasiteetti alkaa myös nikkelintuotannossa ennen pitkää poistua.

”Uskon, että meillä on hyvät edellytykset löytää yksityistä rahaa, mutta voi olla, että valtionkin täytyy olla vielä mukana.”

Ratia perää valtio-omistajalta kärsivällisyyttä Terrafamelle.

”Realismia on puhua noin 200 miljoonan euron lisärahan tarpeesta. Nyt ei pidä hätäillä. Tulevaisuuteen pitää katsoa. On mahdollista, että nikkelin hinta alkaa varovaisesti nousta.”

”Sitä paitsi, joka päivä kaivosalueellemme tulee 800 ihmistä töihin. Kun lasketaan välilliset vaikutukset, työllistämme Kainuussa 2 200 ihmistä. Olisi tavattoman lyhytnäköistä vetää nyt peli poikki.”

Ympäristöllekin paras vaihtoehto Ratian mukaan on, että kaivos pyörii.

”Kaivostoiminnan sulkeminen on kalliimpaa kuin lisäsatsaus. Alasajo maksaa 350-500 miljoonaa euroa ja kestää 7-11 vuotta.”

Terrafame Groupin toimitusjohtaja Matti Hietanen ei täsmennä, minkälaista rahasummaa valtiolta kesää kohti nyt haetaan.

”Se riippuu bioliuotuksesta, nikkelin hinnan kehityksestä ja mahdollisen yksityissijoittajan panoksesta. Neuvottelemme koko ajan rahoittajien kanssa.”

”Ylösajo on sujunut odotusten mukaisesti, jopa paremmin. Nyt kysymme valtio-omistajan kärsivällisyyttä, johdonmukaisuutta ja omaa tilannearviota. Sivustahuuteluahan on paljon”, Hietanen sanoo.

Eduskunnassa Terrafamen lisärahoitus on herättänyt jo kirpeääkin keskustelua. Vihreiden kansanedustaja Touko Aalto aikoo esittää valtiovarainvaliokunnassa, että Terrafamelle ei lisäbudjetista rahaa anneta.

”Esitän myös, että kaivostoiminnan alasajo aloitetaan heti. Se on halvempi vaihtoehto kuin jatkaa.”

Vihreät ovat puolueen puheenjohtajan ja entisen ympäristöministerin Ville Niinistön mukaan jo viime kesästä lähtien vaatineet Talvivaaran alasajoa. Siitä huolimatta, että alasajon lasku on myös iso.

”Minusta oli hyvä yrittää etsiä ensin sijoittajaa. Kun sitä ei löytynyt, ainoa vaihtoehto on alasajo. Veronmaksajien rahoilla toimintaa ei saa enää kannattavaksi. Alasajo maksaa noin 200 miljoonaa ja se vie kaksi vuotta.”

”Jos nyt annetaan taas lisää rahaa, se on vain viime hetken tekoelvytystä, jossa aletaan olla jo aika epätoivoisia. Epätoivo maksaa veronmaksajille todella paljon”, Niinistö toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat