Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaihtoehtoina yrittäjyys tai työttömyys

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Martti Kainulainen / Lehtikuva
TE-toimistojen mukaan työllistyminen vaikeutuu vähitellen, kun ikää tulee lisää.
TE-toimistojen mukaan työllistyminen vaikeutuu vähitellen, kun ikää tulee lisää. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

HS kysyi helmikuussa ELY-keskusten ja TE-keskusten johtajilta ympäri maata yli 50-vuotiaiden työllistymisestä ja sai tylyn arvion. Vain 10–20 prosenttia saa uuden pysyvän työpaikan.

Monen kohdalla vaihtoehtoina ovat joko työttömyys tai oman yrityksen perustaminen.

Johtajien arvion mukaan pysyvät työpaikat ovat nykyisin muutenkin tiukassa. Suurin osa yli 50-vuotiaista työllistyy erilaisiin lyhytaikaisiin ja määräaikaisiin tehtäviin tai heidät kutsutaan lomautuksen jälkeen takaisin.

Kyselyn mukaan viisikymppisinä työttömäksi jääneet työllistyvät helpoiten esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalle, kuljetusalalle ja puhdistusalalle.

TE-toimistojen mukaan työllistyminen vaikeutuu vähitellen, kun ikää tulee lisää. Vähän yli 50-vuotiaiden kohdalla osuus on isompi, mutta yli 60-vuotiaat työllistyvät erittäin harvoin.

Työllistymisen suurimpina esteinä johtajat pitivät yleistä taloustilannetta ja työvoiman kysynnän vähäisyyttä suhteessa työnhakijoiden määrään.

Myös hitautta pidettiin esteenä. Töihin tai koulutukseen ei hakeuduta heti, vaan jäädään odottelemaan. Työttömyyden pitkittyessä työnsaanti vaikeutuu.

Ikäsyrjintä nimettiin yhdeksi työllistymisen esteeksi. Yli 50-vuotiaiden osaamista ja työtehoa saatetaan epäillä.

Joskus esteeksi voivat nousta yli 50-vuotiaan omat työnteon ehdot – vuorotöihin ei haluta, eikä paikkakunnan vaihdokseen olla valmiita.

Työnteko on muuttumassa yrittäjämäiseksi ja projektiluonteiseksi lähes kaikilla aloilla. Kyselyyn vastanneiden johtajien mukaan yleistrendinä on, että työsuhde ei ole pysyvä työsuhde saman työnantajan palveluksessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat