Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta: Opintotukileikkaukset tappavat luovuuden

AYY on surullinen, että opintotukileikkaukset pakottavat opiskelijat putkitutkintoihin.

Kotimaa
 
Anni Reenpää
Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan mukaan joustava tukijärjestelmä antaa opiskelijalle mahdollisuuden oppia, erehtyä ja yrittää.
Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan mukaan joustava tukijärjestelmä antaa opiskelijalle mahdollisuuden oppia, erehtyä ja yrittää. Kuva: Anni Reenpää
Fakta

Opintorahasta pois liki 90 euroa

 Korkeakouluopiskelijan opintoraha on nyt 303,19–336,76 euroa. Uusi opintoraha olisi 250,28 euroa kuussa.

 Asumislisä säilyisi ennallaan eli olisi 201,80 euroa kuussa.

 Opintolainaa voi nyt nostaa enimmillään 400 euroa, mutta vastedes summa olisi 650 euroa kuussa.

 Nykyisin tukea voi saada enintään 64 kuukauden ajan, vastedes 54 kuukauden ajan. Yhden tutkinnon tukikuukaudet vähentyisivät 50:stä 45:een.

 Opintolainahyvitystä saa nyt 40 prosenttia omavastuun jälkeen, jatkossa 30 prosenttia.

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta AYY on huolissaan selvitysmies Roope Uusitalon opintotuen uudistuksia käsittelevän selvityksen johtopäätöksistä, kertoo ylioppilaskunta tiedotteessaan.

Ylioppilaskunnan mukaan pienempi opintoraha, lainapainotteisuus ja suoritusvaatimusten korottaminen ovat suuri uhka luovuudelle ja innovaatioille.

AYY:n mukaan Aalto-yliopiston piirissä on syntynyt 70–100 yritystä vuodessa. Joustava tukijärjestelmä antaa ylioppilaskunnan mukaan mahdollisuuden oppia, erehtyä ja yrittää, kun taas niukkuus ei luo innovaatiota.

”Olisiko esimerkiksi Slush, Aalto on Waves tai monien opiskelijoiden kansainvälinen kilpailumenestys syntynyt, jos opiskelijat eivät pysty joustamaan opintopistevaatimuksista toimeentuloaan menettämättä?” AYY:n hallituksen puheenjohtaja Milja Asikainen pohtii.

AYY on surullinen, että opintotukileikkaukset pakottavat opiskelijat putkitutkintoihin.

Samalla mahdollisuus oman suunnan etsimiseen tai oman yrityksen perustamiseen opintojen ohella häviää.

Alla oleva HS:n laskuri kertoo, kuinka paljon valtio tukee korkeakouluopintoja uudistuksen jälkeen – ja mikä on ero nykyisiin tukiin.
Syötä laskuriin tieto siitä, kauanko aiot opiskella. Laskuri näyttää, paljonko kaikkiaan saat opintorahaa ja asumislisää ja kuinka paljon voit enimmillään nostaa opintolainaa.
Romuttavatko opintotukileikkaukset hyvinvointiyhteiskunnan - HSTV:n Suuri opintotukikeskustelu
Romuttavatko opintotukileikkaukset hyvinvointiyhteiskunnan - HSTV:n Suuri opintotukikeskustelu
Romuttavatko hallituksen leikkaukset opintotukeen tasa-arvoiset opiskelumahdollisuudet? Vaarantavatko ne koko hyvinvointiyhteiskunnan? Studiossa ovat opintotuen selvitysmies, professori Roope Uusitalo, entinen valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas, SYL:n sosiaalipoliittinen sihteeri Silja Silvasti sekä kansanedustajat Sanna Lauslahti (kok) ja Ozan Yanar (vihr). Puheenjohtajina ovat HS:n Marko Junkkari ja Paavo Teittinen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat