Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virolainen Veiko todisti Aarniolle luovutetusta rahakuoresta – puolustuksen mukaan kertomus on puppua

Aarnion huumekäräjillä kuultiin maanantaina viimeiset todistajat.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Oikeus kumosi maanantaina Jari Aarnion matkustuskiellon. Kuva on otettu Helsingin käräjäoikeudessa 26. helmikuuta.
Oikeus kumosi maanantaina Jari Aarnion matkustuskiellon. Kuva on otettu Helsingin käräjäoikeudessa 26. helmikuuta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Fakta

Aarnion lisäksi on useita muita syytettyjä

 Huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion huumeoikeudenkäynnissä oli maanantaina viimeinen varsinainen istuntopäivä. Tiistaina alkavat loppulausunnot, joita kuullaan koko loppuviikko.

 Huumekäräjät alkoivat viime kesäkuussa. Aarniota syytetään muun muassa kahdeksasta törkeästä huumausainerikoksesta. Aarnio johti syyttäjien mukaan organisaatiota, joka toi Suomeen yli tuhat kiloa hasista.

 Aarnion rikoskumppaniksi epäillään United Brotherhood -jengin entistä keulahahmoa Keijo Vilhusta. Vilhunen on syytteessä muun muassa kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta.

 Syytteessä on myös niin kutsuttu Malmin nainen, jonka epäillään järjestelleen Aarniolle hasiskontakteja. Lisäksi syytteessä on takavuosien huumesalakuljettajan Miika Kortekallion sukulaisnainen.

 Lisäksi syytteessä on kolme Aarnion entistä alaista. Heistä syytetään erilaisista virkarikoksista.

 Aarnion käräjät eivät lopu huumejutun loppulausuntoihin, sillä käräjäoikeudessa käsitellään vielä Aarnion muita syytteitä muutaman viikon ajan.

Jari Aarnion huumeoikeudenkäynnin viimeinen viikko alkoi kirjallisilla todisteilla ja virolaisen Veikon kuulemisella. Suomen alamaailmassa vaikuttanut mies kertoi luovuttaneensa Aarniolle useita kertoja rahakuoria. Veikon mukaan rahat olivat peräisin Viron alamaailmasta. Veikoa kuultiin videoyhteyden välityksellä Saksasta.

Aarnio kertoi marraskuussa oikeudessa saaneensa vuonna 2002 lähes 450 000 euroa suomalaiselta miljonääriltä, jolle hän oli tehnyt turvallisuuskonsultointia erilaisissa paritus- ja hämäräbisneksissä 1980-luvulta alkaen. Aarnion mukaan rahat luovutti hänelle virolainen Veiko Helsingin kaupunginteatterin parkkipaikalla juuri ennen kuin miljonääri kuoli. Aarnio kertoi saaneensa rahat muovipussissa.

Maanantaina kuultu Veiko tuli alkuvuodesta julkisuuteen 7 päivää -lehden haastattelussa ja kertoi olevansa Aarnion tarkoittama Veiko. Veiko kertoi oikeudessa, että hän kyllä luovutti Aarniolle rahakuoren Kalliossa vuonna 2002, mutta hänen mukaansa hän sai kuoren mieheltä, jonka nimi oli Keke, eikä Aarnion kertomalta miljonääriltä.

Veikolle oli esitutkinnassa näytetty Aarnion kanssasyytetyn Keijo Vilhusen kuvaa. Oikeudessa Veiko sanoi, ettei voi olla varma, onko kyseessä sama mies, joka luovutti rahakuoren. Vilhunen on kiistänyt tuntevansa Veikoa.

Ennen vuoden 2002 tapahtumaa rahaluovutuksia oli Veikon mukaan ollut 1990-luvun alussa ennen kuin Veiko joutui vankilaan Unkarissa. Veikon mukaan hän toimi lapsuudenystävänsä toimeksiannoista. Veiko kertoi, että hänen ystävänsä mukaan rahat olivat peräisin tämän laittomista bisneksistä, joissa Aarnio olisi ollut jollain tavalla mukana. Veikon lapsuudenystävä oli Viron alamaailman nokkamies, joka ammuttiin 2000-luvun puolivälissä.

Aarnion puolustus on jo aiemmin kertonut, että Veiko ei ole lainkaan sama Veiko, josta Aarnion on kertonut. Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi on myös jättänyt oikeudelle kirjallisiksi todisteiksi maanantaina kuullun Veikon lähettämiä viestejä. Osa viesteistä oli tullut suoraan Leppiniemelle ja osan hän oli saanut haltuunsa välikäden kautta. Leppiniemi kysyi viesteistä myös Veikolta itseltään.

Veiko oli lähettänyt Leppiniemelle kaksi tekstiviestiä. Toisessa viestissä sanottiin, että Veiko antaisi Aarniolle myönteisen todistuksen, jos Aarnio ottaisi pikaisesti yhteyttä ja pyytäisi nätisti. Toisessa viestissä Veiko kirjoitti, että hän olisi todistaja, joka saisi huumesyytteet kumottua.

Veiko perusteli viestejä sillä, että hänen käsityksensä mukaan hänen toimittamansa rahat eivät olleet peräisin huumekaupoista vaan muista laittomista bisneksistä.

”Nää ei ole mun mielestä huumerahaa, vaan oli jotain muuta bisneksiä”, hän sanoi.

Veikon mukaan kaikki hänen lapsuudenystävänsä bisnekset olivat olleet laittomia.

Lisäksi Leppiniemi kysyi sähköposteista, joita ei ollut osoitettu Leppiniemelle, mutta jotka hän on saanut jostain haltuunsa. Leppiniemen mukaan Veiko kirjoitti sähköposteissa, että Aarnio saattaa päästä vapaaksi, jos hän ei tee mitään.

”Olen ainoa todistaja, joka pystyy hoitamaan asian maaliin”, sähköpostissa luki.

Lisäksi yhdessä sähköpostissa luki, että Veiko antaisi haastattelun, muttei ilmaiseksi ja yhdessä sähköpostissa oli ollut tilinumero. Veiko suivaantui sähköposteihin liittyneistä kysymyksistä ja ihmetteli moneen kertaan, miten Leppiniemi on voinut saada hänen sähköpostejaan haltuunsa ja kieltäytyi vastaamasta niihin liittyviin kysymyksiin.

Leppiniemi kysyi myös, kuinka paljon 7 päivää -lehti on maksanut Veikolle haastattelusta. Veiko kieltäytyi vastaamasta kysymykseen. Aiemmin syyttäjien kysyessä hän kertoi saaneensa 250 euron päivärahan ja junaliput haastattelusta, jonka hän on antanut Pekka Lehdon dokumenttiprojektille.

Aarnion puolustuksen nimeämänä todistajana kuultiin keskusrikospoliisissa rikosylikonstaapelina toimivaa Jorma Kuikkaa. Kuikka kertoi tuntevansa Veikon 1990-luvun alusta. Kuikan mukaan Veiko kertoi jo tuolloin yhteyksistään Viron alamaailman johtoon. Kuikan mukaan tämä ei kuitenkaan koskaan maininnut tuntevansa Aarniota.

”Yllätyin, kun kuulin, että olisi yhteys. Koskaan 20 vuoden aikana ei ole tullut esille, että he tuntisivat toisensa”, Kuikka sanoi.

Aarnion todistajana kuultiin myös Helsingin poliisissa työskentelevää rikosylikonstaapeli Kenneth Erikssonia, jolla on pitkä työkokemus paritusrikollisuuden tutkinnasta.

Hänen mukaansa Veikon nimi on tullut esille vuosien mittaan Baltiaan liittyvän rikollisuuden ja myös prostituution yhteydessä. Erikssonin mukaan hän ei ole koskaan osannut yhdistää, että Aarnio ja Veiko tuntisivat toisensa. Hän ei ole myöskään kuullut, että Aarniolla olisi jotain tekoa prostituution kanssa.

Oikeudenkäynnin loppusuoralla on saatu lisätutkinnan kautta lisää selvitystä myös Aarniolle tutkintavankeuden aikana lähetettyihin postikortteihin. Yksi korteista oli signeerattu nimellä Keke, joka voisi viitata Aarnion kanssasyytettyyn Keijo Vilhuseen. Toinen kortti oli signeerattu puolestaan lempinimellä, joka voisi viitata Aarnion entiseen alaiseen.

Kyseinen alainen on kertonut aiemmin esitutkinnassa, että kyse on varmasti rikollisten jäynästä. Lisätutkinnassa asia varmistui, sillä kortista löydettiin erään, muun muassa törkeistä huumausainerikoksista tuomitun miehen dna:ta. Lisäksi käsialatutkimuksissa selvisi, että sama kirjoittaja on kirjoittanut useita kortteja, jotka oli signeerattu eri nimillä ja käsiala vastasi kyseisen miehen käsialaa. Mies ei halunnut ottaa kuulusteluissa kantaa korttien lähettämiseen.

Aarnion huumeoikeudenkäynnin on määrä loppua tällä viikolla. Maanantaina on viimeinen varsinainen istuntopäivä ja tiistaina alkavat loppulausunnot. Syyttäjien loppulausunnolle on varattu koko tiistaipäivä. Asianomistajien ja syytettyjen loppulausuntoja kuullaan keskiviikosta perjantaihin.

Koska oikeudenkäynti on loppusuoralla, oikeus kumosi maanantaina Aarnion matkustuskiellon ja siihen liittyneet yhteydenpidon rajoitteet oikeudenkäynnin muihin osapuoliin. Puolustus esitti matkustuskiellon kumoamista viime viikolla, eivätkä syyttäjät vastustaneet vaadetta.

Aarnion käräjät eivät kuitenkaan lopu vielä huumejutun loppulausuntoihin, vaan hänen muita syytteitään käsitellään vielä muutaman viikon ajan. Käräjäoikeus on kertonut antavansa tuomionsa tämän vuoden aikana.

Aarnio ja kaikki muutkin syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

Näistä asioista Aarnio-käräjillä kiistellään
Näistä asioista Aarnio-käräjillä kiistellään
Jari Aarnion huumeoikeudenkäynti on edennyt syytettyjen ja todistajien kuulemiseen. Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet. Toimittaja: Minna Passi, leikkaus ja grafiikka: Boris Stefanov
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat