Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poikkeuksellinen ihmiskauppa­epäily Suomessa – uhri työskenteli vuosia kodin­hoitajana vasten tahtoaan

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään otettiin viime vuonna seitsemän kodinhoitajana työskennellyttä henkilöä. Valtaosa tapauksista on ulkomailta.

Kotimaa
 
Fakta

Avun saamiseen riittää pelkkä epäily ihmiskaupasta

 Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän tarjoaman avun piiriin pääsyyn riittää pelkkä epäily ihmiskaupasta. Se ei edellytä tuomioistuimen lainvoimaista päätöstä ihmiskaupasta. Apua voi saada, vaikka epäilty ihmiskauppa olisi tapahtunut jossain muualla kuin Suomessa.

 Auttamisjärjestelmä järjestää uhreille tarvittaessa muun muassa majoituksen, sosiaali- ja terveyspalveluita, oikeusapua sekä turvallisuustoimia.

 Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta. Sen kunniaksi järjestetään juhlaseminaari Tampereella tiistaina.

Ulkomaalaistaustaisen henkilön epäillään joutuneen työskentelemään useita vuosia vasten tahtoaan kodinhoitajana Suomessa. Viranomaiset epäilevät, että kyse on ollut ihmiskaupasta.

Kaakkois-Suomen poliisi on saanut tapauksen rikostutkinnan valmiiksi ja siirtänyt sen syyteharkintaan. Rikosnimikkeinä on ihmiskauppa ja törkeä kiskonta.

Viranomaiset ovat vielä niukkasanaisia rikosepäilyjen sisällöstä.

”Voin vahvistaa, että tällainen juttu on syyteharkinnasta. Mikään muu asiaan liittyvä ei ole vielä julkista”, sanoo kihlakunnansyyttäjä Paula Isojärvi.

Kyse on Suomen oloissa poikkeuksellisesta rikosepäilystä.

”Ainakaan minun tiedossani ei ole, että Suomessa olisi aikaisemmin annettu ihmiskauppatuomiota tällaisesta tapauksesta [kodinhoitajan hyväksikäytöstä]”, kertoo ylitarkastaja Katri Lyijynen Joutsenon vastaanottokeskuksesta.

Kodinhoitajana työskennellyt henkilö pääsi ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän piiriin viime vuonna. Järjestelmän toiminnasta vastaa Joutsenon vastaanottokeskus.

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän piiriin otettiin viime vuonna kaikkiaan seitsemän henkilöä, joiden epäillään joutuneen työskentelemään kodinhoitajina vasten tahtoaan ulkomailla tai Suomessa.

Useimmiten kyse on tapauksista, joissa mahdollinen ihmiskauppa on tapahtunut jossain toisessa maassa ennen kodinhoitajana työskennelleen henkilön saapumista Suomeen. Suurin osa heistä on tullut Suomeen turvapaikanhakijoina.

”Aiempinakin vuosina on ollut joitakin tämäntyyppisiä tapauksia. Nyt niitä on tullut ehkä hieman aiempaa enemmän yhtä aikaa”, Katri Lyijynen kertoo.

Auttamisjärjestelmän työntekijöiden tietoon on tullut Lyijysen mukaan viime vuosina ”vain ihan yksittäisiä” tapauksia, joissa kodinhoitajan epäillään joutuneen ihmiskaupan uhriksi Suomessa.

Sekä mahdollinen uhri että epäillyt hyväksikäyttäjät ovat Lyijysen mukaan tyypillisesti maahanmuuttajataustaisia. Epäillyt hyväksikäyttäjät ovat tosin voineet asua Suomessa jo vuosikausia.

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän piiriin otettiin viime vuonna kaikkiaan 52 ihmistä. Viimevuotinen piikki turvapaikanhakijoiden määrässä ei ole ainakaan vielä näkynyt ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän työssä.

”Viimevuotinen määrä vastaa keskimääräistä tasoa. Viimeiset kolme, neljä vuotta määrä on vaihdellut noin neljästäkymmenestä runsaaseen viiteenkymmeneen”, ylitarkastaja Lyijynen kertoo.

Tapausten lukumäärä ei kerro totuutta ihmiskauppailmiön laajuudesta Suomessa, vaan kyse on auttamisjärjestelmän tietoon tulleista tapauksista. Suurin osa epäillyistä ihmiskauppatapauksista on yleensä liittynyt työelämään tai seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Tarkemmat tiedot viime vuoden tilanteesta tulevat ilmi auttamisjärjestelmän tulevasta raportista. Se julkaistaan tiistaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat