Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö etenee – ministeri Jussi Niinistö tapasi ruotsalaiskollegansa

Miten Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö etenee? Mikä on naapurusten suhde Natoon? Entä millaiset ovat uhkakuvat Euroopassa ja Pohjolassa?

Kotimaa
 
Magnus Laupa
Jussi Niinistö ja Peter Hultqvist tapasivat kesällä Tukholmassa.
Jussi Niinistö ja Peter Hultqvist tapasivat kesällä Tukholmassa. Kuva: Magnus Laupa

Tukholma

Miten Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö etenee? Mikä on naapurusten suhde Natoon? Entä millaiset ovat uhkakuvat Euroopassa ja Pohjolassa?

Muun muassa näistä kysymyksistä keskustelivat Suomen ja Ruotsin puolustusministerit Jussi Niinistö ja Peter Hultqvist tänään HS:n ja Hanasaaren yhteistyössä järjestämässä Hanakäräjät-keskustelutilaisuudessa.

Tilaisuus järjestettiin Päivälehden museossa, ja HSTV lähetti sen suorana lähetyksenä. Tilaisuuden juonsi HS:n toimittaja ­Eeva Palojärvi.

Ruotsissa kuten Suomessakin viime aikojen puolustuspoliittista keskustelua on värittänyt aiempaa kireämpi tilanne Itämerellä. Yhteistyö Suomen kanssa on ollut näkyvästi esillä sosiaalidemokraatteja edustavan Hultqvistin kaudella.

Maat ottivat merkittävän askeleen puolustusyhteistyössä viime vuoden helmikuussa entisen puolustusministerin Carl Haglundin aikana. Tuolloin linjattiin, että Suomi ja Ruotsi kehittävät valmiudet tehdä yhteistyötä rauhanajan lisäksi kriisi­aikana, jos näin erikseen päätetään. Niinistön kaudella yhteistyön edistäminen on jatkunut.

Kahdenkeskisen puolustus­yhteistyön ohella ajankohtaisia teemoja ministerien keskustelussa ovat EU-tason puolustus ja Nato. EU:n keskinäinen avunannon lauseke aktivoitiin Pariisin terroritekojen jälkimainingeissa. Lisäksi Suomi ja Ruotsi ovat tiivistäneet yhteistyötään sotilasliitto Naton kanssa sen kumppanuusohjelmassa.

Ruotsin hallituksen kanta sotilasliiton jäsenyyteen on ollut tiukan kielteinen, eikä merkkejä muutoksesta ole toistaiseksi näkyvissä. Nato-keskustelu on silti kiihtynyt sen jälkeen kun porvarioppositio löysi yhteisen linjan jäsenyyden kannattamisesta viime syksynä. Hultqvist itse on korostanut Nato-jäsenyyden sijaan Ruotsin ja Yhdysvaltojen suhteen tiivistämistä.

HS:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja Kari Huhta kirjoittaa lisää aiheesta analyysissään ”Ruotsi ei kainostele USA-suhdettaan”.

Puolustusministerien keskustelun voi myöhemmin tallenteena tämän uutisen yhteydessä tai osoitteessa HS.fi/hstv.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat