Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sisäinen devalvaatio ottaa palkansaajilta ja antaa yrityksille

Kotimaa
 

Kilpailukykysopimus tarkoittaa palkansaajalle tulojen pienenemistä. Sen sijaan yritykset ja työnantajat hyötyvät, sillä sopimus siirtää yritysten maksutaakkaa palkansaajille.

Kilpailukykysopimuksen yhteydessä on puhuttu sisäisestä devalvaatiosta. Valtiot devalvoivat valuuttojaan palauttaakseen vientikilpailukykynsä, mutta ”oikea” devalvaatio eli valuutan ulkoisen arvon laskeminen ei ole Suomessa enää euroaikana mahdollista.

Siksi nyt yritetään sisäistä devalvaatiota, jonka pääkeino on palkkojen alennus.

Sopimuksen mukaan työntekijöiden työeläkemaksua korotetaan ja työnantajien työeläkemaksua vastaavasti alennetaan.

Muutos toteutetaan neljän vuoden aikana niin, että työntekijän maksu kasvaa yhteensä 1,2 prosenttiyksikköä työnantajan maksun pienentyessä.

Sama temppu tehdään työttömyysvakuutusmaksussa, mutta vain kahtena vuonna. Työntekijän maksu kasvaa yhteensä 0,85 prosenttiyksikköä.

Maksut toimivat palkansaajan kannalta kuin vero eli pienentävät käteen jäävää tuloa.

Nordea ja Etla ovat arvioineet, että maksujen korotus pienentää palkansaajien nettotuloja eli käteen jääviä tuloja noin miljardi euroa vuodessa silloin, kun korotukset ovat kokonaisuudessaan voimassa. Palkansaajien nettotulot pienenevät 1,5–2 prosenttia lähes kaikilla palkkatasoilla.

Hallitus on lupaillut kilpailukykysopimuksen vastineeksi miljardin euron veronkevennystä.

Sisäinen devalvaatio ei jää tähän: sen lisäksi myös työaika pitenee ilman että palkka nousee vastaavasti. Työajan pidennykseksi on sovittu 24 tuntia vuodessa, siis kolme työpäivää.

Työpäivälle voi laskea hinnan: yhden arvion mukaan se on 0,43 prosenttia vuosiansioista.

Jos ansaitsee 2 500 euroa kuukaudessa eli lomarahoineen noin 31 250 euroa vuodessa, yhden työpäivän hinta on noin 135 euroa ennen veroja.

Julkisten alojen eli valtion, kuntien, kirkon, Kelan, Kevan ja Suomen Pankin työntekijät kantavat seuraavien kolmen vuoden aikana isomman taakan kuin yksityisten alojen työntekijät. Heidän lomarahojaan leikataan nykyisestä tasosta 30 prosenttia.

Kyse on isoista rahoista. Vuonna 2017 tämä säästää julkisen alan maksamia lomarahoja noin 280 miljoonaa euroa.

Yleensä lomaraha on 50 prosenttia loma-ajan palkasta eli työntekijälle lomapäivien aikana maksettavasta palkasta. Se ei ole lakisääteinen etuus.

Julkisen sektorin työntekijöiden palkat rahoitetaan verotuloin. Valtio käyttää lomarahasäästöstä tulevat lisäverotulot kaikkien työnantajien sosiaaliturvamaksun pienentämiseen. Tämänkin pitäisi parantaa yritysten asemaa ja näkyä vähitellen niin, että uusia työpaikkoja alkaa syntyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat