Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minkä hinnan hallitus suostuu maksamaan?

Kotimaa
 
Piia Elonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimituksen esimies.

Työmarkkinakeskusjärjestöjen neuvottelemaan yhteiskuntasopimukseen on kirjattu kolme ehtoa. Niiden pitäisi täyttyä, jotta sopimus syntyy.

Ehdot olivat nämä: pakkolait haudattava, lisäleikkaukset peruttava, veronkevennykset toteutettava. Kaikki ehdot on asetettu maan hallitukselle.

Kahta ensimmäistä hallitus on jo lupaillutkin mutta veroalea ei. Ainakaan vielä. SAK:n jäsenliitot haluavat senkin.

Menoleikkaukset ja veronkevennykset ovat hallituksen talouspolitiikan keskeisiä työkaluja. On iso asia, jos finanssipolitiikasta päättäminen siirtyy Valtioneuvoston linnasta Hakaniemeen.

Ensinnäkin asia on iso euroissa. Lisäleikkauksia on listattu hallitusohjelmaan puolitoista miljardia euroa. Veronkevennysten kokoluokaksi on mainittu yksi miljardi.

Entä sitten itse keinot?

Hallitus on jo listannut leikkauskohteet ohjelmassaan. Niitä ovat esimerkiksi vuorotteluvapaan lopettaminen, vanhempainvapaan lomakarttumasta luopuminen ja lisäleikkaukset työttömyysturvaan, opintotukeen, lapsilisiin sekä yksityisen lääkärin ja hammaslääkärin korvauksiin. Hallitus on lupaillut järjestöille unohtavansa nämä lisäleikkaukset.

Mitä tämä tarkoittaa? Merkitseekö 1,5 miljardin euron sopeutuksen hautaaminen samalla, että myös listatut keinot saavat jonkinlaisen koskemattomuuden?

Loppuhallituskaudella ei siis saa koskea vuorotteluvapaaseen, opintotukeen, yksityisiin lääkärikorvauksiin tai työttömyysturvaan? Jos hallitus yrittää leikata niitä, voi hyvin olla, että työmarkkinajärjestöt katsovat hallituksen avaavan jo kerran sovitun ja pettävän lupaamansa.

Asia on iso myös periaatteellisesti. Hallitus haluaa yhteiskuntasopimuksen. Se on tullut selväksi.

Mutta minkä hinnan se on valmis maksamaan? Onko hallitus valmis sitomaan kätensä kolmeksi vuodeksi? Rajaamaan isoja asioita myös tulevien leikkausten ulkopuolelle? Lupaamaan raskaat veronkevennykset silläkin riskillä, että palveluiden rahoittaminen vaikeutuu?

Kolmessa vuodessa ehtii muuttua moni asia. Hakaniemeen annetut lupaukset voi löytää edestään vielä monta kertaa.

Vanhan vitsin mukaan SAK:lle kuuluu kaikki paitsi ulkopolitiikka. Nyt vaarana on, että hallitus todella luovuttaa SAK:lle myös finanssipolitiikan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat